ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltulular milli coşkuda buluştu
Oltulular milli coşkuda buluştu
TFF  Bölge temsilciğine  Fencioğlu atandı.
TFF Bölge temsilciğine Fencioğlu atandı.
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
HABERLER>GUNCEL
28 Ekim 2009 Çarşamba - 00:01

AB’nin nabzı Erzurum’da attı

GHA/AB Uzmanlar Komisyonu Üyesi ve Fransa’nın IPAG Üniversitesi Akademisyeni Prof. Olivier Vedrine, Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a geldi.

AB’nin nabzı Erzurum’da attı

Avrupa Birliği (AB) Uzmanlar Komisyonu Üyesi ve Fransa’nın IPAG Üniversitesi Akademisyeni Prof. Olivier Vedrine, Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a geldi. Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programı olan ERASMUS kapsamında Erzurum’a davet edilen Vedrine, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere, “Türkiye ve AB: Türkiye’nin AB’ye Girişinin Gerekliliği” konulu bir konferans veren Vedrine, konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.
//TÜRKİYE’NİN AB SERÜVENİ
Fakülte amfisinde gerçekleştirilen konferansa, İİBF Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan başta olmak üzere, fakültede görevli öğretim üyeleri, asistanlar ve öğrenciler katıldı. Konferansına, Avrupa Birliği’nin tarihçesini anlatan bir sunumla başlayan Prof. Vedrine, daha sonra Türkiye’nin AB Serüveni ve AB’de Türkiye’ye duyulan ihtiyacı dile getirdi.
//VEDRİNE AB’NİN TARİHÇESİNİ ANLATTI
Avrupa’da ulusal uzlaşmazlıkları aşabilecek bir örgütlenmenin kuruluşunun, İkinci Dünya Savaşı sırasında totaliter yönetimlere karşı savaşan direniş hareketlerinden kaynaklandığını kaydeden Vedrine, AB’nin 1957 yılında kurulduğunu belirterek, bu birliğin başlıca amacının, ülkelerin kendi aralarındaki ticaret engellerini kaldırmak olduğunu dile getirdi. Vedrine, “Bu birliğin oluşturulması, üye olmayan ülkeler karşısında tek bir ticaret politikası oluşturma, üye ülkelerin ulaştırma sistemleri ile tarımsal ve genel ekonomik politikaları arasında zaman içinde eş güdümü sağlama, serbest rekabetin önündeki özel ve kamusal kısıtlamaları kaldırma ve üye ülkeler arasında iş gücünün, sermayenin ve girişimcilerin serbest dolaşımını güvence altına alma gibi amaçları belirlenmiştir.” dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği serüveninin yaklaşık 50 yıl öncesine dayandığını hatırlatan Prof. Vedrine, 1959 yılında o günkü adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’na ortaklık için başvuran Türkiye’nin, bu yolda önemli mesafeler kaydettiğini dile getirdi.
AB, TÜRKİYE’YE MECBUR
Kendisinin Fransalı olduğunu ve komisyonda da ülkesini temsil ettiğine dikkati çeken Vedrine, Türkiye’nin AB’ye üyeliğine tam destek verdiğini söyleyerek, “Türkiye’nin AB’ye alınmasına karşı çıkanların gerekçeleri, genellikle bu ülkenin tarihi bir geçmişe sahip olmayışı ve dini yapısı olarak gösteriyor. Halbuki bu doğru değil. Çünkü Türkiye, Doğu Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından varlığını hissettirmiş bir ülkedir, geniş bir coğrafyadır. Fakat buna rağmen Türkiye, Avrupa Birliği’nin sanki de düşmanıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor.” diye konuştu. Almanya ve Fransa’nın, geçmişte birbirlerine düşman iki devlet olduğuna vurgu yapan Vedrine, sonuç itibariyle bu ülkelerin her ikisinin de, ortak ekonomik ve kültürel hedefler doğrultusunda AB çatısı altında birleştiklerini ifade etti. Türkiye’nin dini yapısının, AB’ye girmeye engelmiş gibi gösterilmesinin de yanlış olduğunu söyleyen Vedrine, dinin, toplumları birleştiren ve bütünleştiren bir inanç sistemi olduğunu ifade ederek, bu sistemin, AB ile Türkiye’nin yollarını ayırmayacağını, tam tersine birleştireceğini dile getirdi. Dünyadaki Müslüman ülkeler arasında Türkiye’nin bir kardeş rolü oynadığını anlatan Vedrine, “Türkiye’nin AB’ye girmesi demek, Müslüman tüm ülkelerle AB arasında ortak ilişkiler ve köprüler kurulması demek olacaktır. Bu nedenle biz, Türkiye’nin AB’ye katılımına önem veriyor ve destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
//TÜRKİYE’YE ‘SİZ AB’YE GİREMEZSİNİZ’ DEMEK, BÜYÜK BİR HATA
Türkiye’nin, özellikle son 20 yıldır AB kapısında daha büyük bir beklenti içerisinde bulunduğuna işaret eden Prof. Olivier Vedrine, “Bu saatten sonra Türkiye’ye, ‘Siz AB’ye giremezsiniz’ demek, yapılabilecek en büyük hata olur. Çünkü bu iş için geç kalınmıştır. Üstelik böyle bir tutum, mantıksızlık olur, bununla da kalmaz, AB’nin dünya kamuoyundaki imajını da zedeler.” diye konuştu.
//TÜRKİYE VE AB SÜRECİ
AB’ye giriş sürecinde Türkiye’nin önüne bir takım şartlar konulduğunu ve uyum süreci içerisinde bu şartların birçoğunun yerine getirildiğini anlatan Vedrine, “Türkiye’de güzel gelişmeler oluyor. Ermenistan konusunda atılan adımlar, sevindirici noktalara gelmiştir. Yine azınlıklara bir takım hakların sağlanması konusunda da adımlar atılmıştır. Türkiye, böylece ne kadar demokratik bir ülke olduğunu tüm dünyaya sergilemiştir.” dedi. Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri de yakından izlediklerini kaydeden Vedrine, “Türkiye’de bir dönemler yüzde 70’ler dolayında olan enflasyon, bugün tek haneli rakamlara düşmüştür. Bu sevindiricidir. Bunun yanında, Türkiye bugün AB üyesi ülkelere ihracat yapmaktadır, ithalat yapmaktadır. Türkiye, KKTC sorununu çözüme kavuşturduktan sonra, sınırlarını açtıktan sonra, bölgede büyük bir rol üstlenmiş olacaktır. Biz, Türkiye’nin bu adımları atacağından ve uyum sürecini tamamlayacağından kesinlikle kuşku duymuyoruz. Türkiye, AB adına bir zenginlik olacaktır.” şeklinde konuştu.
Konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Vedrine’ye, İİBF Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan tarafından sertifika verildi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alo 144 Sosyal Yardım Hattı hayata geçti
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yoksullukla etkin mücadelede fakir ve muhtaç ...
Erzurum'da Airbus A 340 izdihamı
İHA/ Medine'den hacı adaylarını götürmek için Erzurum'a gelen Türk Hava ...
"Silahsızlanma ve Şiddet" paneli
Umut Vakfı, Freidreich Ebert Stiftung Derneği desteği ile Kars'ta "Türkiye'de ...
 
THK gösterileri devam ediyor
Türk Hava Kurumu Van Şubesi tarafından, merkeze bağlı Pirgarip köyünde ...
“Dadaş Tepkisi”
GHA/Erzurum Şehit Aileleri Derneği Başkanı Tetik, beraberindeki şehit ...
Bayraklı Protesto Çağrısı
Bingöl'de bulunan bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri demokratik açılım ...
 
Bölücülere Erzurum’dan cevap
GHA/Türkiye’yi parçalara bölünmüş şekillerde gösteren ve son günlerde ...
Yeşil çevre desteği
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, meyvecilik, ...
Mumcu’da metruk ev sorunu
Erzurum’un Yakutiye İlçesi Aşağı Mumcu Mahallesi’nde bulunan harabe ev, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva