GAZETECİLİK VE ETİK
Sim-Er Otel'deki seminerin açılış konuşmasını yapan Freidreich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi Bettina Luise Rürup, medyanın bir ülkenin demokratikleşmesinde ve var olan demokrasinin gelişmesinde oldukça önemli rolü olduğunu söyledi. Rürup, gazetecilik denilen medya mensupluğunun yüksek etik standartları olması gerektiğini belirterek, "Ancak biliyoruz ki günlük koşuşturmaca içinde bu etik kurallara sadık kalmak her zaman kolay değil, hele bir de gazetecilerin çalışma koşulları göz önünde bulundurulursa burada meslek içi eğitim tarzı seminerlerin önemi de ortaya çıkıyor. Medya mensupları için zihin açıcı, yeniden durup düşünmeyi sağlayıcı bu tarz çalışmalar önemli. Freidreich Ebert Stiftung Derneği her zaman medyanın gelişmesine ve medya mensuplarının demokrasiye katkılarını artırmaya yönelik çalışmalara destek vermeyi önemsemiştir. Bu bağlamda bugüne kadar birçok uluslararası ve ulusal düzeyde seminerler ve konferanslar düzenlemiştir. Düzenlenenlere destek vermiştir. Bu seminerde onlardan birisidir. Şiddet haberleri yerel medya seminerleri Türkiye'de medyanın demokrasiye katkısının gelişmesinde artık gerçekten de önemli bir yer edindi." dedi.
//UMUT VAKFI ETKİNLİĞİ
Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nazire Dedeman'ın sağlık nedenleriyle katılamadığı seminerde konuşan Umut Vakfı Koordinatörü Esengül Ayyıldız da bugün Türkiye'de yılda 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldüğünü, 700 kişinin ise yaralandığını söyledi. Cinayetlerin yüzde 60'ında ateşli silah kullanıldığını vurgulayan Ayyıldız, "Her 10 kişiden 1'inde, her 3 evden 1'inde ateşli silah var. Silaha kolay ulaşılabilir olması cinayet, intihar gibi olayların her an meydana gelmesinin en önemli nedeni. Evde silah bulunması ev halkından birinin cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerle ölmesi riskini yüzde 41 arttırıyor. Cinayet büro amirliğinin olay format dosyaları tarandığında, neden suç işlendiği sorgulandığında, tartışma, kıskançlık, namus gibi önceden tasarlanmamış olaylarda silah kullanımı yüzde 90, illiyet bağı ise yüzde 80. Trafikteki aktif 13 milyon sürücünün yüzde 8'i ciddi düzeyde agresif sürücü. Bunların içinde silahlı agresif sürücü oranı ciddi oranda yüksek. Ateşli silahların yüzde 80'i her an (belde, el altında, torpidoda, yastık altında ve çekmecede) kullanılabilir durumda." diye konuştu.
//10 CİNAYETTEN BİRİ TRAFİKTE İŞLENİYOR
Silahla işlenen her 10 cinayetten 1'inin trafikte gerçekleştiğini söyleyen Ayyıldız, araçlarda ateşli silahların bulunmasının da meydana gelen öfke patlamaları sonucunda üzücü sonuçlara yol açtığını ifade etti.
//SEZER SUNUM YAPTI
Seminer'in oturum başkanlığını yapan Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yücel Sezer ise bir öğretmenin bin saatte değiştiremediği kişinin beynini, ufkunu, görüşünü, yaşam tarzını; televizyonun bir dakika da değiştirebildiğinin altını çizdi. Medyanın çok etkin ve önemli bir değer olduğunu ifade eden Sezer sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem cennet hem de cehennem olan bu değeri sizlerin idaresinde ve etkisinde kullanmak ya toplumu cennetin içine sevk edecektir ya da ateşin içine atıp yakacaktır. Öyleyse bizim gazetecilerin meslekleri bu kadar hassas, bu kadar kıymetlidir. Yani tarifi ile sizler toplumu ulusu, bireyleri ya yakabileceksiniz, yada onları refaha, saadete kavuşturabileceksiniz. Bu kadar hassas bir mesleğin sahipleriyiz."
Seminerde Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş da 'Suç Korkusunun Yansıması Bakımından Medyada Şiddet Haberleri' konulu bir konuşma yaptı.
Seminerin genel değerlendirmesinin ardından katılımcılara sertifikaları verildi. Seminere; Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Burhan Akyıldırım, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Salih Otlu, Prof. Dr. Arif Baysal, Kars, Ardahan, Erzurum, Ağrı ve Iğdır'dan gelen gazeteciler de katıldı.