Sağlık Bilimleri Fakültesi olan Hemşirelik Meslek Yüksek Okulu’ndan sonra, şimdi de Ziraat Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim öğretim veren Su Ürünleri Bölümü fakülte oluyor.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, bölümün, “Uygulamalı Su Ürünleri Fakültesi” olarak hizmet vermesi için, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’e başvuruda bulunulduğunu bildirdi.
SON KARARI YÖK VERECEK
Bünyesinde 20 akademisyen bulunan Su Ürünleri Bölümü’nün, su ürünleri yetiştiriciliğine ivme kazandırılması ve sektöre yetişmiş eleman kazandırılması noktasında büyük bir görev üstlendiğini kaydeden Prof. Dr. Aras, yeni kurulacak olan fakülteden mezun olan hiçbir öğrencinin, istihdam sıkıntısı çekmeyeceğini vurguladı. Aras, su ürünleri yetiştiriciliğinin, geleceği parlak bir sektör olduğunu, bugün söz konusu sektörde teknik eleman ihtiyacının hat safhada olduğunu belirterek, özel sektörün bu konudaki taleplerinin büyük olduğunu kaydetti.
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 150 KAT GELİŞME GÖSTERDİ
Türkiye’de su ürünleri eğitimin geçmişinin çok eskilere dayanmasa da, hızla geliştiğini ve buna paralel olarak üretimin de arttığını vurgulayan Prof. Dr. M. Sıtkı Aras, “1980’li yıllarda bin ton olan kültür üretimi, 28 yılda 150 kat artarak 150 bin tona yükselmiştir. Hızlı artış, beraberinde yapısal problemleri de getirmiştir. Sektörün ihtiyacına uygun eleman yetiştirme, daha sağlıklı araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürme, mezunların iş bulabilirliğini artırma, multidisipliner çalışmalarda yatay ve dikey geçişleri evrensel boyutlarda güçlendirmek, mevcut yapıdaki tıkanıklıkları daha kolay aşabilmek için su ürünleri eğitiminin yeni bir boyuta taşınması zarureti doğmuştur” diye konuştu.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ YENİ BİR EĞİTİM MODELİNE ÖNCÜLÜK EDECEK
Su Ürünleri Bölümü’nün, kuruluşundan bugüne kadar önemli hizmetlerde bulunduğunu, sahip olduğu laboratuar ve altyapı imkanları ile yetişmiş personel ve akademik kadrosuyla, su ürünleri eğitimine yeni bir anlayış kazandıracağını dile getiren Aras, “Bu açıdan günümüz zaman ve zemininde Uygulamalı Su Ürünleri Fakültesi, çalışırken öğrenen ve kazanan, tercih edilen, bu alandaki istihdamın daha başarılı öğrencilerle yürütülmesini sağlayacak bir modeli oluşturacaktır. Her zaman ilkleri başarmış olan üniversitemizin tarihi birikimi ve tecrübesi, bu alanda da açılacak eğitim modeline öncülük edecektir” şeklinde konuştu.
ARAS: KAMUDA SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ İSTİHDAM EDİLMELİ
Su ürünleriyle ilgili kamu kurum ve kuruluşlardaki su ürünleri mühendisi sayısının çok düşük olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sıtkı Aras, mevcut deniz ve iç suların toplam alanının, orman alanlarından daha fazla olduğu halde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan su ürünleri mühendislerinin sayısının az olduğunu dile getirdi. Aras, ihtiyaç duyulan yetişmiş elemanların, su ürünleri fakülteleri aracılığıyla sektöre kazandırılacağını ifade ederek, YÖK’e bulunulan başvurunun, önümüzdeki 3-4 ay içerisinde netlik kazanacağını kaydetti. Prof. Dr. Aras, “Büyük bir ihtimalle yeni eğitim öğretim döneminde, bölümümüz Uygulamalı Su Ürünleri Fakültesi olarak eğitim öğretim vermeye başlayacak” dedi.