ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltulular milli coşkuda buluştu
Oltulular milli coşkuda buluştu
TFF  Bölge temsilciğine  Fencioğlu atandı.
TFF Bölge temsilciğine Fencioğlu atandı.
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
HABERLER>EĞİTİM
27 Nisan 2009 Pazartesi - 03:51

A.Ü’den bilimsel başarı

GHA/AB 6. Çerçeve Programı (FP6) kapsamında, Almanya, Belçika, Macaristan, Fransa, Şili, Brezilya, İngiltere, Avusturya ve Türkiye’den bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı, “Biyolojik Gübre ve Pestisit Geliştirme” isimli proje, Erzurum Atatürk Üniversitesi’ni de marka haline getirecek.

A.Ü’den bilimsel başarı

Atatürk Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin de görev aldıkları bir proje sayesinde, 2010 yılından sonra kimyasal gübre ve ilaçların yerine alternatif ürünler koyulacak. Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı (FP6) kapsamında, Almanya, Belçika, Macaristan, Fransa, Şili, Brezilya, İngiltere, Avusturya ve Türkiye’den bilim insanlarının ortaklaşa hazırladığı, “Biyolojik Gübre ve Pestisit Geliştirme” isimli proje, Erzurum Atatürk Üniversitesi’ni de marka haline getirecek.
PROJEDE A.Ü.’DEN 4 BİLİM ADAMI GÖREV YAPIYOR
“Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat” ortak adıyla değerlendirilen ve STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297 kod numarası ile 2 milyon Avro hibe desteğinde bulunulan projede, Türkiye adına Yeditepe Üniversitesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ülkesel koordinatör olarak görev alırken, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim üyeleri, Doç. Dr. Metin Turan, Prof. Dr. Taşkın Öztaş ve Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı ile Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Güllüce ise, yardımcı araştırmacı olarak çalışacak. 2010 yılına kadar uygulanacak proje sayesinde, Türk bilim insanları tarafından geliştirilen biyolojik gübre ve pestisit formülasyonu, 2010 yılından sonra tüm dünyada kimyasal gübre ve ilaçların alternatif haline gelecek.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Turan, yürüttükleri bilimsel çalışmalar sonucunda, biyolojik gübre ve ilaç özelliği olan bir mikrobiyal formülasyon geliştirdiklerini söyledi.
PROJEDEN TÜM DÜNYA İÇİN UMUT VERİCİ SONUÇLAR ALINDI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü tarafından ortaklaşa yürütülen bilimsel çalışmalardan, tüm dünya için umut verici nitelikte sonuçlar elde ettiklerini belirten Turan, bu süreçte biyolojik gübre ve ilaç özelliği olan bir mikrobiyal formülasyon geliştirdiklerini bildirdi. Farklı bakteri türlerine ait ve daha önce tanımlanmamış bakteri kültürlerinin karışımından oluşan bu formülasyonun, Türk üniversitelerinde çalışan birçok araştırıcı tarafından laboratuar, sera ve tarla koşullarında yürütülen denemelerde test edildiğini anlatan Metin Turan, “Elde edilen bilimsel bulgulara göre, geliştirilen bu formülasyonla toprakta bulunan minarel veya çözülemez forumdaki fosfat bileşikleri çözülebilmekte ve havadaki serbest azot hiçbir bitki türüne bağımlı olmadan fikse edilerek toprağa bağlanabilmektedir. Bu organizmalar topraktaki organik atıkları parçalayarak veya bitki metabolitleri ile beslenerek toprağın kimyasal ve fiziksel yapısının düzelmesinde katkıda bulunmaktadır.” diye konuştu.
FORMÜLASYON, TARIM ÜRÜNLERİNİN DAYANIKLILIĞINI ARTIRIYOR
Bu organizmalardan bazılarının hormon benzeri metabolitler üreterek bitkilerde çelik köklenmesini, çiçek döllenmesini ve bitki gelişimini teşvik ettiğinin gözlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Metin Turan, geliştirilen bu formülasyonu oluşturan bakteri strainlerinin, birbiriyle sinerjik ilişki içinde bulunmalarına karşın tarımda önemli kayıplara neden olan fungal ve bakteriyel patojenlerin tamamına karşı antagonistik etki gösterdiklerini ifade etti. Bu yönü ile tarım ürünlerinin, tarla ve depo koşullarında görülen çeşitli hastalıklara karşı korunabildiğine dikkati çeken Turan, “Bitkilerin toprak altı ve üstü aksamında saprofitik ve epifitik populasyonlar oluşturarak uzun süre yaşayabilmektedirler. Bu organizmalar, spor oluşturma özelliğine sahiptirler. Bu nedenle, uygulanma alanlarındaki kötü iklim koşullarından çok fazla etkilenmeden toprakta uzun süre canlılıklarını sürdürebilmektedirler. Ayrıca ticari preparatlarının hazırlanmasında kullanılan fermantasyon işlemi ve uzun süreli depolanma koşullarına dayanıklıdırlar” dedi.
GÖZLER ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NE ÇEVRİLDİ

Aşırı sentetik gübre ve kimyasalların tarımsal üretimde kullanılmasının insan sağlığı ve çevre dengesi üzerindeki olumsuz yan etkilerini azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için yeni ve alternatif ürünlerin arandığı bir dönemde, Atatürk Üniversitesi’nde geliştirilen mikrobiyal gübre ve pestisit formülasyonunun büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Doç. Dr. Metin Turan, TÜBA, TÜBİTAK ile uluslararası OSU/ABD, ICB/İngiltere gibi bilimsel kurumların da bu önemin farkına vardıklarını belirtti. Ticari preparatlarının hazırlanarak tarımsal üretimde kullanılmasının ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı düşünülen bu formülasyonun ticari üretimi için ruhsat çalışmalarının sürdürüldüğünü söyleyen Turan, geliştirilen bu ürünün uluslararası arenada da kabulünü sağlamak ve dünyada geliştirilmiş diğer muadil ürünler ile karşılaştırılmasının yapılmasına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü. köyleri aydınlatacak
GHA/“Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi” kapsamında besicilere ...
Eğitim’de başarı arayışı
Erzurum’daki tüm ilçelerde ÖSS ve SBS sınavlarındaki başarıyı arttırmaya ...
Ön yargı, başarıyı engelliyor
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) 3’üncü sınıf ...
 
Köy öğrencilerini sevindirdiler
Erzurum Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) idareci ve öğrencileri 23 Nisan ...
23 Nisan coşkusunu yaşadılar
Erzurum’daki engelli öğrenciler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutladılar.
Bayram sürprizi
GHA/ “Toplumsal Duyarlılık Projesi” kapsamında Küçük Orcuk İlköğretim ...
 
A.Ü. sosyal vizyon çiziyor
Dilek BAYRAK/Atatürk Üniversitesi bilimsel atılımlarının yanı sıra, sosyal ...
Yağmur milli coşkuyu engellemedi
ERZURUM gazetesi Erzurum’da etkili olan yağmur, çocukların bayramlarını ...
Çocuklar hayallerindeki eğitimi çizdi
Yurtiçi Kargo, "Hepimiz İçin İyi Bir Eğitim" başlığı ile geleneksel 23 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva