//2011 UMUDU SUYA DÜŞTÜ
Erzurum’da demir doğramacılık sektörünün özellikle yaz mevsimlerinde inşaatlarla ayakta durabildiğini vurgulayan Köçer, inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan durgunluğa vurgu yaparak, “İnşaat sektöründeki durgunluk öyle bir hal aldı ki, demir doğramacılık sektörünü mezarlık korkuluklarına mecbur bıraktı. Ekmeğimizi artık mezarlıklar için yaptığımız korkuluklardan çıkarıyoruz.” diyerek, durumun giderek kötüleştiğinden yakındı. İnşaatlarda son yıllarda çelik aksamların yoğun olarak kullanılmaya başlandığını, bu değişimin, demir doğramacılık sektöründe canlanmaya neden olduğunu dile getiren Adem Köçer, “İnşaatlarda başlayan bu değişim, açıkçası bizi de umutlandırmıştı. Hatta bir-iki yıl çok da iyi iş yapmıştık. Ama inşaat sektörü Erzurum’da tüm etkinliğini kaybetti. İnşaat sayısı azaldığı gibi, faaliyet halinde olanlar da, Erzurum dışındaki müteahhit firmalarca yürütülüyor. Onlar da bu şehrin esnafına bir tek lira dahi koklatmıyorlar. Ustalarından kullandıkları kaynak elektrotlarına varıncaya kadar tüm malzemelerini yanlarında getiriyorlar.” diye konuştu.
//KÖÇER: 2011 İÇİN YÜRÜTÜLEN YAPIM İŞLERİNDEN BİR TEK LİRA NASİPLENEMEDİK
2011 Kış Oyunları’na hazırlık çerçevesinde yürütülen yapım işlerinden bile nasiplenemediklerini vurgulayan Adem Köçer, söz konusu işlerin de, yine Erzurum dışındaki firmalar tarafından yürütüldüğünü kaydederek, “Bu firmalar da, tıpkı TOKİ konutlarını yapan firmalar gibi tüm ihtiyaçlarını kendileri gideriyorlar. Yapım işleri arasında çelik konstrüksiyon ağırlıklı birçok proje vardı, fakat hiçbirinin Erzurum piyasasına katkısı olmadı. Ustaları da dışarıdan geldi, malzemeleri de dışarıdan geldi. Hal böyle olunca, 2011 Kış Oyunları’na hazırlık çalışmalarından da umudumuz kalmadı.” dedi.
//KAMU İNŞAATLARINA “YEREL YÜKLENİCİ” ŞARTI GETİRİLSİN
Sektör çalışanları olarak, devlet eliyle yürütülen yapım işlerine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Köçer, Erzurum’daki kamu inşaatlarının mutlaka yerli esnaf ve yüklenici firmalarca yapılmasına özen gösterilmesi çağrısında bulundular. Köçer, “Şehrimizde devletin yaptırdığı inşaatlar için yerel yüklenici şartı getirilmesini istiyoruz. Çünkü bu şehirde yazın bir tek inşaat sektörü var, onun da paraları dışarıya akıyor. Bu şehrin inşaatlarından bu şehrin esnafı faydalanamayacaksa, o zaman hepimiz dükkanlarımızı kapatıp gidelim. Mezarlıklara korkuluk yapmayla ne zamana kadar ayakta kalacağımızı bilmiyoruz. Bu gidişe karşı bir tedbir alınsın.” ifadelerini kullandı.