Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımsal danışmanlık hizmeti satın alan işletmelere 500 lira destekleme ödemesi yapılacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, çiftçilerin, bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında ve yeterli düzeyde karşılanmasını sağlamak amacıyla 2006 yılında yürürlüğe giren Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ile Türkiye'nin Ulusal Yayım Politikasının ana hatlarının çizildiği bildirildi.
//YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI
Açıklamada, danışmanlık sisteminin hukuki altyapısının oluşturulduğu ve ilk kez yayım/danışmanlık hizmetlerinin yasal olarak tanımlandığı ifade edilerek, yönetmeliğin getirdiği önemli bir yeniliğin de tarımsal danışmanlık hizmetlerinin düzenlenmesi, denetlenmesi ve desteklenmesi olduğu belirtildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ''Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ''i, Resmi Gazete'nin 27 Mayıs tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, Tebliğ ile çiftçilerin, tarımsal danışmanlık hizmeti veren tarımsal danışmanlık şirketlerinin, serbest tarım danışmanlarının, üretici örgütlerinin, ziraat odalarının ve tarımsal danışmanlık dernek ve vakıflarından hizmet satın alabileceği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
//KRİTERLER
''Tebliğ kapsamında belirtilen kriterlere sahip tarımsal işletmelere 2010 yılında 500 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin, 24 Ağustos 2010 tarihi mesai bitimine kadar il/ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.''
Tebliğe göre, desteklemeden yararlanacak işletmeler; çiftçi kayıt sistemi, hayvan kayıt sistemi, örtü altı kayıt sistemi, su ürünleri kayıt sistemi, arıcılık kayıt sistemi ve koyun-keçi kayıt sistemlerinden en az birine kayıtlı olacak.
Yine bu işletmeler; ''örtü altında en az 3 dekar, bağ-bahçede en az 10 dekar, tarla ziraatında kuruda en az 150 dekar, suluda en az 50 dekar alanda üretim yapmak, hayvancılıkta; süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az 20 baş sığır, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az 50 baş sığır ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az 100 küçük baş hayvana, arıcılık yapanlarda en az 50 adet arı kolonisine sahip olmak'' kriterlerinden de en az birine haiz olacak.