//DEMİR’DEN DEĞERLENDİRME
Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı hayvan sayısı ve hayvansal üretim verilerini değerlendirdi. TRA11 Bölgesel Göstergeler Üçüncü Düzey verilerine göre, Erzurum’da büyükbaş hayvan sayısının 539 bin 976, küçükbaş hayvan sayısı ise, 651 bin 253 olarak açıklandığını hatırlatan Okan Demir, Erzurum’un bu varlığıyla Türkiye’nin sayılı illerinden birisi olduğunu, fakat söz sahibi olmadığını dile getirdi.
//VARLIĞIMIZI GÖSTEREMİYORUZ
Hayvan varlığı açısından Erzurum’dan çok daha gerilerde bulunan birçok ilin, hem üretim, hem de hem de ekonomik açıdan Erzurum’dan daha fazla etkin durumda olduğunu vurgulayan Başkan Demir, “Erzurum’daki hayvan varlığıyla övünmeden önce, bu varlığın neden değerlendirilemediğini irdelemek gerekiyor.” diye konuştu.
Erzurum’daki hayvancılık işletmelerinde yapısal anlamda sorunlar bulunduğunu ve işletmelerin küçük çapta çalıştığını dile getiren Okan Demir, “Erzurum’da hayvan varlığımız fazla ama, hayvanların barınma koşulları yetersiz, beslenme şartları çok zayıf. İşletmelerin ekonomik sorunları var. Böyle bir manzara içerisinde Erzurum’daki hayvan varlığının büyüklüğünden ziyade, bu sorunların çözümüne ilişkin olarak yapılabilecekleri konuşmalıyız.” diye konuştu.
//HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE YOL HARİTASI GEREKİYOR
Erzurum’da hayvancılık sektörüyle ilgili kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları tarafından öncelikle bir yol haritası oluşturulması gerektiğini vurgulayan Okan Demir, “Hemen her fırsatta Erzurum’daki hayvan varlığının azalmasından dert yanıyoruz, sektörün çöküş arifesinde olduğunu dile getiriyoruz. Ama nedense sektörün bu hale geliş nedenleri üzerinde kafa yormuyoruz; sorunlara çözüm noktasında bir araya gelemiyoruz. Erzurum’un bir zamanlar Türkiye’nin et deposu olduğunu ve hatta Türkiye’nin dışına bile et ihraç ettiğini hatırlayacak olursak, gelinen nokta üzerinde çok ciddi değerlendirmeler yapmak durumundayız. Hayvancılık sektöründe yapısal sorunlar var ve bizim acilen bu sorunların üzerine gitmemiz gerekiyor. Erzurum kadar hayvan varlığı olmayan illerdeki işletmeler, tarımsal desteklerden Erzurum’dan çok daha fazla faydalanıyor. Bizim işletmelerimizin yol haritasına ihtiyacı var. Bu sorunları çözmediğimiz müddetçe, hayvan varlığımız azalmaya devam edeceği gibi, Türkiye sıralamasında nerede bulunduğumuzun da bir önemi olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.