Yapılan açıklamaya göre, Kurs Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji A.B.D.‘da yapılacak. Kursiyer sayısı sınırlı tutulacak. Katılmak isteyenler 15 ekim 2009 tarihine kadar 0532 5645640 nolu telefona katılımları ile ilgili bilgi verecekler.
Kurs kapsamında Doç.Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ‘Biyolojik Sistemlerde Hızlı Elektrokimyasal Kayıtlarla İlgili Genel Bilgiler’, Süleyman Demirel üniversitesinden Prof.Dr. Mustafa Nazıroğlu `TRPM2 katyon kanallarının nörolojik hastalılardaki rolü: Son gelismeler`, Yüzüncüyıl Üniversitesi Öğretim üyesi Doç.Dr. Gürkan Öztürk ‘Hücre fonksiyonları için canlı florasan indikatörler’, Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ramazan Bal ‘Beyin kesitlerinde iyon kanal kayıtları’, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ‘Prob yapım teknikleri, elektrot kaplama’,
14:00–15:00 ‘Referans elektrotlar, elektrot kalibrasyonları’ ve ‘İn vivo kayıt alma (L-glutamat salınım ve geri alınımın değerlendirmesi)’ konularında bilgi verecek.
VOLTAMETRİ NEDİR?
Voltametri (bilgisayarlı sensor teknolojisi) sistemi denekte beyin kesitleri ve tek hücrelerde nörotransmitter salınımı ve hareketleri konusunda bir yöntem sağlamaktadır. 5-30 mikrometre çevresi olan karbon veya seramikten yapılmış olan mikroelektrotların kullanımı, monoaminlerin, asetilkolinin, nitrikoksidin, glutamatın hareketleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Voltametrik metodlar nörokimyasalların hızlı (1-200 Hz) bir şekilde ölçümünü sağlar. Eskiden bu sistemlerde bulunan özgünlük problemi geliştirilen enzim kaplama ve seçici geçirgen bariyer kullanma (nafion, mPD gibi) sayesinde aşılmıştır. Voltametrik metodun dayandığı temel elektrokimyasal reaksiyonlarda; sabit veya değişmeli voltaj uygulanarak analize edilmek istenen madde oksidasyona uğratılır ve elektronlar oluşur. Bilgisayarda oluşan değerler, verilen glutamat veya diğer maddelerin miktarıyla birebir orantılıdır.
Nöronal fonksiyonlara katkısı olan endojen elektrokimyasal aktif maddeler, elektrotların nafion veya mPD gibi kaplayıcılarla kaplanması sonucu elektrotların selektivitesini büyük oranda artırmıştır ve bu sayede askorbat, ürik asit gibi ekstraselüler alanda bulunan karışıklığa yol açması muhtemel maddelerin (interferent) etkisi elimine edilmiştir.
Glutamat voltametri elektrodu buna bir örnektir. Bu platin elektrot önce nafionla kaplanır. Nafion teflondan elde edilir ve sulfonik asit grupları vardır. Sulfonat grupları negatif yüklüdür ve interferentlerin geri itilmesini sağlar. Bu şekilde merkezi sinir sisteminde askorbik asit ve dopac, diğer interferentler gibi elenenler arasında kalır.
Glutamat oksidaz ve 0.7 volt voltaj uygulaması, glutamatın hidrojen perokside ve elektron akımına dönüşümünü sağlar. Oluşan akım glutamat miktarıyla birebir orantılıdır.