Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Öz’ün danışmanlığında yüksek lisans öğrenimi gören İsahan Çakmak, yalnızca geviş getiren hayvanların et ve sütlerinde bulunan ve sağlığa yararlı özellikler kazandıran besin maddesi olarak bilinen KLA ile ilgili çalışmasını paylaştı.
Çakmak, KLA’nın kanser gibi çağın en önemli hastalığına karşı insanda birleştirici ve bütünleyici bir işlev gördüğünü belirterek şunları ifade etti: “İnsanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri, fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme bir zorunluluktur. Bu hususta alınan gıdanın tipi ve miktarı önem arz etmektedir. Fizyolojik ve metabolik fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için fonksiyonel gıdalara başvurmuşlardır. Bu fonksiyonel bileşiklerden biriside KLA’dır. KLA esansiyel bir yağ asidi olan linoleik asitin geometrik ve pozisyonel izomellerinin bir karışımıdır. Yapılan araştırmalar, KLA’nın kanseri önleyici kalp damar rahatsızlıklarını, obeziteyi, diyabeti engellediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve iskelet sistemi üzerine olumlu etkiler gösterdiğini ortaya koymaktadır.”
Çakmak, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi konusunda son zamanlarda birçok farklı görüşün dile getirildiğini söyledi. KLA’nın hem insana doğrudan verilebilmesi hususunda hem de tüketilen et bağlamında olumlu etkiler bırakması nedeniyle önemli bir bileşen olduğunu vurguladı. Çakmak, KLA’nın Türkiye’de üretilen ürünlerde az olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İngiltere’de yapılan bir araştırmada KLA’nın günlük alım miktarının 3g düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde üretilen et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin günlük alım miktarını karşılamıyor. KLA’sı yüksek ürünler ülkemizde yetersiz. Alınan gıdaların KLA yönünden zenginleştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu hususta farklı çalışmalar yapılarak geviş getiren hayvanların yem rasyonlarına KLA kaynakları eklenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Doç Dr. Fatih Öz ve ekibi, et ve mamullerinde pişirme esnasında oluşabilen zararlı bileşiklerin etkisini araştırırken KLA’nın bu zararlı bileşiklerin oluşumunu azalttığını ve aynı zamanda yukarıda sıralanan ilave faydalar sağladığını söylemektedir. Zamanın en büyük sıkıntısı olan kanseri engelleyici özelliği olan KLA’nın faydalarını saymakla bitiremeyiz.” KLA üzerine yaptığımız bu çalışmanın insan sağlığını fayda kazandırmasının yanı sıra üreticiye de pazarda olumlu faydalar kazandıracağını düşünmekteyim.”