ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi’nin ilk fakültesi olan Ziraat Fakültesi, yarım asrı aşan geçmişini Türk tarımının gelişmesi ve büyümesine yönelik hizmetlerle doldurdu. 1958 yılında 1 Öğretim Üyesi ve 23 Öğretim Elemanı ile ders başı yapan Fakülte, 53 yıl aradan sonra akademik personel sayısı 201’e ulaştırmakla kalmadı, on binlerce öğrenciyi de, meslek yaşamına hazırladı. Halen 59 profesör, 39 doçent, 37 yardımcı doçent, 63 araştırma görevlisi, 1 okutman ve 2 uzman kadrosuyla akademik eğitim verilen Ziraat Fakültesi’nde, son zamanların en hareketli 2010 yılı geçirildi.
//CANBOLAT 53 YILLIK SERÜVENİ ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Ziraat Fakültesi’nin son bir yılda aldığı mesafeyi değerlendirdi. Yılda ortalama 300 mezun veren Ziraat Fakültesi’nde, oldukça hareketli bir yıl geçirildiğini kaydeden Dekan Canbolat, fakültenin, özellikle uluslararası ilişkiler ve yayımlanan bilimsel makale sayısıyla da dikkat çektiğini ifade etti. Canbolat, “Fakültemiz tarım alanı ile ilgili olarak yurt dışından Erasmus ve lisans üstü çalışmalar kapsamında gelen öğrencilere ev sahipliği yapmıştır. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Avrupa Birliği Üniversiteleri arasında eğitim işbirliği çerçevesinde, karşılıklı araştırmacı ve uzman değişimi ve müşterek bilimsel konferans ve seminer gibi faaliyetlerin düzenlenmesi konularında da çalışmalar yapılmıştır. 2010 yılı içerisinde yayımlanan makale sayısı 380 olup, yabancı dilde tam 221 makale yayımlanmıştır.” diye konuştu.
//CANBOLAT, ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN MİSYONUNU ANLATTI…
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, eğitim ve araştırma faaliyetleri yanında, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına da yardımcı olduğunu vurgulayan Canbolat, “Fakültemiz, bunun gereği olarak, hayvan yetiştirme, çayır-mera ve yem bitkileri, tarla tarımı, meyve, sebze ve mantar yetiştiriciliği, seracılık, organik tarım, gübreleme, sulama ve sulama sistemleri, toprak işleme, tarımsal inşaat ve hayvan barınaklarının planlanması, tohumluk üretimi, yöre çiftçisine damızlık hayvan ve yavru alabalık sağlanması, arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği, yem, toprak ve gıda analizlerinin yapılması, bitki hastalık ve zararlılarının teşhis ve tedavisi, yabancı ot kontrolü, gıda üretimi ve işleme teknolojileri, tarımsal mekanizasyon, tarım işletmelerinde organizasyon, pazarlama, tarım politikalarının geliştirilmesi, şehircilik ve çevre düzenleme ve teknik personel eğitimi gibi konularda öncülük etmekte ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine de katkılarda bulunmaktadır.” bilgisini verdi.
Ziraat Fakültesi’nin, üniversite dışı kurumlarla işbirliği sayısının da, dikkat çekici olduğunu dile getiren Prof. Dr. Canbolat, tarım kuruluşları ile sıkı işbirliği içerisinde çalışıldığını kaydederek, Tarım İl Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Toprak Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürlüğü ve Erzurum Ticaret Borsası’nın, bu kuruluşlar arasında olduğunu bildirdi.
//ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN BÖLÜMLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR…
2010 yılı içerisinde iş verimliliğinin artırılması amacıyla idari personel tarafından kullanılan performansı düşük bilgisayarların yenileriyle değiştirildiğini söyleyen Canbolat, topluma katkı amaçlı düzenlenen bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler hakkında da bilgiler verdi. Canbolat, “Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından köy gezilerinde ve proje kapsamındaki çalışmalarda bilimsel, sosyal, kültürel etkinlikler düzenlenmiştir. Rektörlüğümüz tarafından 14 ile 16 Nisan 2010 tarihleri arasında düzenlenen Yükseköğretim Tanıtım Günleri Fuarına katılan fakültemiz, burada stant açarak, tanıtımını yapma imkanı bulmuştur. Bunlara ek olarak, fakültemizde fiziksel ve teknolojik altyapıyı iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde 3, Tarla Bitkileri Bölümü’nde 2 yeni çalışma ofisi yaptırılmıştır. Uygulama laboratuarlarını iyileştirmek ve laboratuarların modernizasyonunu sağlamak amacıyla, Tarla Bitkileri Bölümü’nde “Doku Kültürü Laboratuarının oluşturulmasına başlanılmıştır. Zootekni Bölümü’nde Süt Laboratuarının altyapısında iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Zootekni Bölümü Yem Teknolojisi Laboratuarı’nda fiziksel mekânın geliştirilmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Bitki Koruma Bölümü’nde 3 laboratuarda bakım ve onarım çalışmaları yaptırılmıştır. Eğitim öğretim amaçlı olarak bölüm laboratuarlarımızın ihtiyaçları imkânlar dâhilinde karşılanmıştır. Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü balık üretim ve araştırma havuzlarında 13 adet havuz ve bağlantı kanallarında bakım ve onarım çalışmaları yapılmış havuz içi fayanslar değiştirilmiştir. Anfi ve sınıfların modernizasyonunu sağlamak üzere, Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde 2 sınıf ve 2 çizim salonunda yenileme çalışmaları yapılmıştır. Zootekni ve Tarım Ekonomisi Bölümleri tarafından kullanılan 3 sınıfımızda sıra sistemleri değiştirilerek daha kaliteli derslikler oluşturulmuştur. Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ve Tarım Makineleri Bölümü tarafından kullanılan, Prof. Dr. Nevzat Şişman Amfi ve KM6, 8, 9 dersliklerinde iyileştirme çalışmaları tamamlanmış, daha kaliteli eğitim alanları oluşturulmuştur.”
//FAKÜLTE’NİN FİZİKSEL İMKANLARI
Ziraat Fakültesi Dekanı Canbolat, aynı binada lisansüstü derslik olarak kullanılan bir sınıfta Fen Bilimleri Enstitüsü’nün katkıları ile iyileştirme çalışmaları yapıldığını kaydederek, Tarım Makineleri Bölümü’nde 30 ve Zootekni Bölümü’nde ise, 20 bilgisayar kapasiteli laboratuarı oluşturulduğunu belirtti. Canbolat, “Sınıflarımızın bilgisayar ve projeksiyon ihtiyaçları mümkün olduğu kadar giderilerek teknolojik sınıfların oluşturulması sağlanmıştır. Fakültede toplu kullanım alanlarının bakım ve onarım çalışmaları yapılmış, bu amaçla, Bitki Bilimleri Binası bodrum katında iyileştirilme çalışmaları yapılmıştır. Pezaj Mimarlığı, Toprak Bölümü, Bahçe Bitkileri Tarla Bitkileri ve Bitki Koruma bölümleri tarafından ortak kullanılan bu alan kaliteli bir kullanım alanına dönüştürülerek, Fakültemiz öğrencileri için ders dışı eğitim aktivitelerini sürdürebilmeleri amacıyla ortak kullanım alanı oluşturulmuştur. Fakültemiz araç park alanları için asfaltlama çalışmaları ve fakülte kampusu içerisindeki yolların asfalt iyileştirmeleri Rektörlüğümüz ve Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Dekanlık binasının güney cephesindeki alanda öğrencilerimiz için daha kaliteli bir ortam oluşturmak amacıyla çevre düzenlemesi yapılmıştır. Seralarda imkânlar dâhilinde gerekli onarımlar yaptırılmıştır.
Öte yandan Dekan Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Ziraat Fakültesi’nin bilimsel proje bakımından da, 2010 yılında rekora imza attığını belirterek, yıl içerisinde uygulanan projelerle ilgili olarak şu anda bir durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi. Canbolat, önümüzdeki günlerde de, söz konusu projelere ilişkin olarak kamuoyunu aydınlatacaklarını sözlerine ekledi.