ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Hınıs Emniyetinden örnek yaklaşım
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Vali Çiftçi Jandarma komutanlarını ağırladı
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
HABERLER>EĞİTİM
23 Ocak 2011 Pazar - 04:15

“Eğitim sistemi işsiz yetiştiriyor”

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Eğitimde reform ve devrimlere ihtiyaç var" dedi.

“Eğitim sistemi işsiz yetiştiriyor”

ERZURUM gazetesi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Eğitimde reform ve devrimlere ihtiyaç var" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avcı, okulda öğretilenlerin iş hayatına ve toplumsal yaşama katkı sunmada yetersiz kaldığını ve diplomasını alan gençlerin gerçek hayatta sudan çıkmış balığa döndüğünü kaydederek, "Eğitimde yapılan yenilik ve reformlar her ne kadar fayda ve başarı getirmiş olsa da kesinlikle yeterli olmamıştır. Eğitim sistemimiz dağınıklıktan kurtarılmalıdır. Yap-boz uygulamalardan vazgeçilerek kalıcı, çağdaş ve özgün medeniyet perspektifli bir eğitim sistemine bir an önce
geçilmelidir" dedi.
//ARTIK DİPLOMA İŞE YARAMIYOR
Okulların verdiği diplomaların işe yaramadığını kaydeden Avcı, "İstihdam olanakları açısından Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler dikkate alınarak bir planlama yapılmalıdır. Ülkemizde anaokulu, ilköğretim, lise ve üniversitelerde 20 milyon öğrenci eğitim görüyor. Bu rakama veliler, öğretmenler, yöneticiler, akademik ve idari personel ile yardımcı hizmetler de dahil edildiği zaman, nüfusumuzun yarısından fazlası eğitim bileşeni haline geliyor. DES olarak daha çok eğitim, daha çok okul ve eğitime dahaçok bütçe istiyoruz. Nitelikli ve gerekli olmak kaydıyla yeni üniversitelerin kurulmasına devam edilmeli, üstün yetenekli ve üstün zekalı çocuklarımız için özel okul ve akademiler açılmalı, eğitimde fırsat eşitliği ve eğitim kalitesinde eşitlik sağlanmalı, öğretmen yetiştirme politikamızı sil baştan değiştirmeli, öğretmen ve akademik personel açığımızı gidermeli, 10 yıllık bir perspektifle eğitime bütçeden yüzde 7'lerin üzerinde bir pay ayırma politikası gütmeli, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasında geç kalınmamalıdır" dedi.
//HER ÜÇ ÜNİVERSİTELİDEN İKİSİ İŞSİZ
Resmi verilere göre sınava giren her 5 gençten 4'ünün üniversiteyi kazanamadığını ve üniversiteyi kazanarak mezun olmayı başaran her 3 kişiden 2'sinin işsiz olduğunu kaydeden Avcı, "Binlerce kimyager, fizik, biyoloji, matematik, felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji mezunu ve mühendis ve mimar işsiz. İşsizlik tehdidine rağmen üniversite kapılarındaki yığılma her yıl daha da artıyor. Öte yandan sanayicilerimiz nitelikli işçi bulamamaktan yakınıyor ve yurtdışından işçi ithal ediyor. Bu büyük bir çelişkidir"
dedi.
//ÜNİVERSİTELİ OLMANIN MALİYETİ
Üniversiteye giriş sisteminin ailelere ve ülkeye maliyetinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Avcı, "Sayın Başbakanımız da dersanelere karşı. Fakat güdülen eğitim politikaları nedeniyle velilerimiz çocuklarını dersanelere göndermeye kendilerini mecbur ve mahkum hissediyorlar. Yapılan araştırmalara göre üniversiteye hazırlık için ailelerin bir yılda yaptığı harcamalar, devletin üniversitelere ayırdığı bütçeyi geçiyor. Öte yandan üniversitede okuyan bir öğrencinin barınma, harç, kitap, yemek, yol ve giyimden oluşan masraflarının yükü yıllık 10 bin TL'yi geçiyor. Devletin üniversite öğrencisi başına yaptığı harcama ise yılda ortalama 9 bin TL. Bu durumda üniversiteyi 4 yılda bitiren bir gencin ailesine ve devlete toplam maliyeti 76 bin TL'yi buluyor. Diğer bir ifadeyle milyonlarca işsiz üniversite mezunu milyarlarca lira harcadığımız bu nitelikli işgücünü sokakta avare dolaştırıyoruz. Her alanda yıldızı parlayan, bölgesel ve küresel güç haline gelen Türkiye'nin eğitim sisteminin okul öncesi eğitimden başlayarak, üniversite eğitimine kadar masaya yatırılması gerekir. Küresel sorunların çözümünde aktif rol üstelenen, dünyada barışın, huzurun, refahın ve adaletin tesisinde proaktif katkılarda bulunan Türkiye için çok önemli reformlar, devrim niteliğinde kararlar ve stratejik politikalar üretilmesi gerekir. Sayın Başbakan'ın bir gözünün eğitimde ve eğitim politikalarının tespit ve icrasında olması gerekir kanaatindeyim" dedi.
//ÜNİVERSİTE KAPISINDA YIĞILMA
"Üniversite kapılarındaki yığılma, mesleki ve teknik eğitime gereken önem verilerek önlenebilir. Öte yandan mesleki eğitimi AB projeleri ve dayatmalarıyla değil, ülke gerçekleriyle, ihtiyaçlarıyla ve gelenekleriyle tesis etmeliyiz" diyen Avcı, "Küreselleşen dünyada, küresel sermayeye ara eleman yetiştiren bir Türkiye değil, mesleğini dünya ölçeğinde en iyi şekilde yapan, mühendis, yönetici ve girişimci hedefleyen ve bu doğrultuda bir vizyon kazandıran, büyük işadamları ve büyük patronlar yetiştiren mesleki eğitim sistemi ve ayakları yere basan Büyük Türkiye planlanmalıdır. Kültür ve değerlerinden uzak, internette zaman geçiren, cips, kola, hamburger ve tost yiyen, kahve ve kafelerden çıkmayan, üretimde değil tüketimde yarışan bir genç işsizler ordusu yetiştiren eğitim sistemini çöpe atmalıyız" dedi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet zülfikar kotanlı 23 Ocak 2011 Pazar 22:03

sevgili genel başkanım sn.gürkan avcı yı candan yürekten kutluyorum.genel başkanım yine önemli bir yaraya parmak bastınız.biz iki yıl önce söylemiştik dağa taşa üniversite açılmasın üniversitelerin kalitesi artırılsın diye bu gün ve bir kaç yıl sonra ülkemizde diplomalı işsizler ordusu milyonlarla telafuz edilecek bu gerçeği artık herkesin görmesi lazım.ilk öğretim ve lise mezunlarına artık iş yok.sistem bunu göstermeye başladı.ALLAH bu milletin yardımcısı olsun.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oltu Polisi’nden milli etkinlik
Oltu İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polisler, ilçede ilköğretim okulları ...
Erzurum ekonomisine MEB katkısı
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü, 2011 ...
Pasinler’e iki fakülte müjdesi
Atatürk Üniversitesi Senatosu 2011 yılının ilk toplantısını Pasinler’de ...
 
Fakülte müjdesine teşekkür yağdı
Atatürk Üniversitesi senatosunun Pasinler ilçesindeki askeri kışlada Ticari ...
Eğitimde proje seferberliği
Erzurum’da eğitime yönelik olarak hazırlanan projelere her gün bir yenisi ...
YİBO öğrencilerine ev ortamı
Erzurum’da 6 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO), SODES kapsamında ev ...
 
Okullar bilgide yarıştı
Oltu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce bilgi ve kültür yarışması düzenlendi. ...
Mühendislikte bilişim atağı
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, bilişim yatırımları zincirine ...
Okullar ödüllendirildi
“Mavi Gök-Yeşil Yaprak” Projesi kapsamında Erzurum’da 16 okul ödül almaya hak kazandı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva