Iğdır’da at arabası tamirciliğinin son temsilcisi 59 yaşındaki Servet Kaya, 47 yıllık mesleğini ömrü yettiğince sürdüreceğini söyledi.
Iğdır Küçük Sanayi Sitesi'ndeki dükkanında baba mesleğinin ifa ettiğini belirten Servet Kaya, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini yeni başlamışçasına severek yaptığını söyledi. Teknoloji, ulaşım ve taşıma araçlarının bolluğuna rağmen mesleğini devam etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Kaya, “40-45 yıl önce at ve büyükbaş hayvanların çektiği arabaları yapıyordum. Doğu Anadolu Bölgesi'nde tek usta idim. Kars, Ağrı ve Ardahan’dan at arabasını tamir etmek için müşterilerim gelirdi” ifadelerini kullandı.
Teknoloji ile birlikte hayvanların çektiği araba sayılarının bugün parmakla sayılacak kadar azaldığını ifade eden Kaya, “Bu mesleğe babamın yanında 13 yaşındayken başladım. O zamanlar şehirde birçok at arabası tamircisi vardı. Zamanla at arabaları ve onarımını yapanların sayıları azaldı. At arabası tamiri yapan yalnızca ben kaldım. Nalbant ise kalmadı. Ben de sadece tamir yapıyorum. Yeni at arabası yapmak için malzeme bulamıyorum. Malzeme bulup yapsam bu kez de arabayı satın alacak kişi çıkmaz” dedi.
47 yıllık mesleğini ömrü yettiğince sürdürmeye kararlı olduğunu vurgulayan Kaya, “Çırak yetişmediği için benden sonra bu işi yapan kalmayacak. Halen gücüm kuvvetim yerinde. Bu yüzden arabanın tamirinden, kanatlarının boyanması ve süslerine kadar ne gerekiyorsa tamamını yapıyorum" diye konuştu.
Faytonlara son zamanlarda rağbet olduğunu anlatan Kaya, “Duyduğum kadarıyla ülkemizde yurt dışına ihracat edilmek üzere fayton üretimine başlanmış. Bu bizim gibi tek tük kalmış ustalar için bu bir umut olabilir. Bana gerekli destek verilmesi halinde burada birkaç kişiye mesleği öğretip ata mesleğini hem yaşatırım hem de önemli bir iş alanı açılması için elimde gelen her şeyi yaparım” dedi.
Iğdır Küçük Sanayi Sitesi Derneği Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Atakan Taşkınsu da, “Hacizli durumda olan Küçük Sanayi Sitesi'nin sorunları çözüldüğünden dolayı bu ve benzeri esnafın devletin verdiği teşvik kredilerinden faydalanmalarına gün doğdu. Alacağı destek kredileri ile iş yerlerini büyüten esnafımız bu sayede birçok eleman istihdam edecektir. Sanayimizde de bulunan mesleki çıraklık okullarında, at arabası tamirciliği bölümünün de açılmasını öneriyorum” diye konuştu.