Bunun başlıca nedeni, tarımda makinalaşma ile traktör sayısındaki artışla birlikte çayır ve meraların sürülerek tarla arazisi haline getirilmesidir" dedi.
MERALARIN ETKİN KULLANIMI
Meraların etkin kullanılmasının önemine değinen Demir, "Cumhuriyetimizin ilk yıllarında 46,5 milyon hektar olan çayır mera alanları bugün 15 milyon hektar civarına düşmüştür. Bunun başlıca nedeni, tarımda makinalaşma ile traktör sayısındaki artışla birlikte çayır ve meraların sürülerek tarla arazisi haline getirilmesidir. Ülkemizin hayvan sayısında ise tersi bir durum söz konusu olmuştur. Artan hayvan sayısı ve azalan mera alanı ilk olarak meralar üzerindeki baskıyı arttırmış, meralarımızın büyük kısmı hayvan besleme açısından büyük öneme sahip kaliteli bitkilerini kaybetmiş, bir kısım mera ise hayvancılığa hizmet etmek şöyle dursun birer erozyon sahasına dönüşerek bir çok alt yapı baraj, yerleşim yeri karayolu vb tesisini tehdit eder duruma gelmiştir" dedi.
ERZURUM'DA MERA PROFİLİ
Erzurum'daki mera profili ile ilgili açıklamalarda bulunan Demir, "Erzurum'da yaklaşık bi r milyon 600 bin hektar doğal çayır mera alanı olmasına rağmen kullanımda yıllardır yapılan yanlışlar neticesinde bu meraların büyük kısmı orta ve zayıf kalite sınıfında yer almaktadır. Meralarımızın ortalama verimi 50 kg ve altındadır ve meralardan elde edilen otun kalitesi oldukça düşüktür. Aslında Erzurum meraları yöre çiftçisinin hayvanlarının ihtiyacını karşılayacak kapasitededir ancak ne yazık ki yıllardır yapılan yanlış uygulamalar bunu mümkün kılmamıştır. Mümkün kılmamıştır çünkü yıllarca il dışından gelen göçerlere kiraya verilen meralar hem erken, hem aşırı otlatılarak kalitelerini ve verim güçlerini yitirmiştir.
Erken Otlatma : Mera vejetasyonunu oluşturan bitki türleri erken ilkbaharda büyüme başlangıcında büyük oranda depo organlarından aldıkları yedek besin maddeleri ile beslenirler. Bu dönem büyümenin çok yavaş olduğu bir dönemdir. Bitkiler otlatmaya karşı son derece hassas bir durumda bulunurlar. Yapılan erken otlatmalar bitkilere büyük zararlar verir; bitkinin yedek besin maddelerini daha fazla kullanarak zayıflamasına büyüme mevsimi boyunca çok cılız gelişmesine hatta ölmesine neden olur" diye konuştu.
MERALARDAKİ DEJENERASYONUN NEDENLERİ
Meralardaki dejenerasyonun nedenlerine değinen Demir, "İlk baharda mera toprağı nemli iken yapılan otlatma toprağın havalanma, su geçirgenliği, gibi özelliklerini olumsuz etkilemekte bunun yanında aşırı hayvan trafiği toprak sıkışmasını meydana getirerek bitki gelişimi üzerine olumsuz etki yapmaktadır.Aşırı Otlatma : Aşırı otlatma meranın bir vejetasyon döneminde ürettiği yemin % 60'ından fazlasının hayvanlar tarafından otlanması durumudur. Bu durumun yıllarca sürdürülmesi klimaks vejetasyon üzerinde toprak üstü ve toprak altı organlarının normal bir şekilde büyüme ve gelişmelerini sürdürmek için gerekli besinleri üretecek kadar yaprak alanı bırakılmadığı için bitkilerin zayıflamasına neden olur. Bitkinin soğuğa, kurağa ve otlatmaya karşı direnci ortadan kalkar ve mera vasfını kaybederek erozyon alanına dönüşür.Bahsettiğimiz gibi özellikle erken ve aşırı otlatmalar sonucunda meralarımızın elden çıkması ve ilimiz hayvancılığını zor duruma sokması kaçınılmazdır. Meralarımızın korunmasında acil olarak alınması gereken önlemlerin başında ilimiz meralarının il dışından gelen göçerlere kiraya verilmemesi ve kullanım hakkının sadece ilimiz çiftçisine ait olmasıdır" dedi.