Son yüzyılın en acımasız ve en kanlı vahşetlerinden biri olarak kabul edilen Hocalı katliamının uluslararası hukuki boyutu, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya), Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği ve Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği çalıştayda masaya yatırıldı.
Ankara Rixos Otel’de yapılan Çalıştaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye-Azerbaycan Parlamentosu Dostluk Grubu Başkanı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı ve İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi, İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda milletvekili, akademisyen ve gazeteci katıldı.
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Kürşad Zorlu’nun yaptığı, Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya Uluslararası Hukuki Bakış Çalıştayı’na TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmail ve Hocalıya Adalet Kampanyası Türkiye Temsilcisi Gözde Kılıç Yaşin sunumları ile katkı sağladı. Toplantıda Hocalı katliamını anlatan kısa film salonda bulunanları duygulandırdı.
Çalıştay'da konuşan Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Başkanı Hikmet Eren, Hocalı katliamının asırlardır devam eden Haçlı saldırılarının bir benzeri ve devamı olduğunu belirterek, ‘’Ermeniler dünyanın gözü önünde 26 Şubat 1992 tarihinde 613 Müslüman soydaşımızı vahşice katletti. Bu da yetmedi Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sini işgal ederek, binlerce soydaşımızı öldürdüler. 2015 yılı asılsız Ermeni soykırımı iddialarının 100. yıldönümü… Bunun için Türkiye ve Azerbaycan gerek Amerika ve gerek Avrupa’da ortak diaspora faaliyetleri yürütmek durumundadır’’ diye konuştu.
Hikmet Eren, Hocalı dışında Anadolu topraklarının da Ermenilerin Müslüman Türklere yaptığı katliamın izlerini taşıdığını hatırlatarak şunları söyledi: "1980 ve 1990 yıllarında Erzurum Alaca köyü, Yeşilyayla ve Tımar köyünde yapılan kazılarda Ermenilerin Müslüman Türkleri katlettiği insanların toplu mezarlara bulunmuştur. Kars, Iğdır ve Van’da ortaya çıkarılan katliam mezarları da gözümüzün önündedir. Bu katliamları dünyanın dört bir tarafına anlatmak zorundayız. Bazen bu gerçekleri anlattığımız için bizi ‘Türk’ün Türk’e propaganda yapmakla’ eleştirenler oluyor. Evet. Türkiye’de 80 milyon kişi yaşıyor ama gençlerimizin yüzde kaçının bu toplu mezarlardan haberi var?’’
ALEKBEROV, HOCALI’YI ANLATTI
Çalıştay’da, Hocalı katliamının canlı tanıklarından ve aynı zamanda Soykırım Hakikatlerinin Tanıtılması Sosyal Birliği Başkanı Ceyhun Alekberov da söz aldı. Hocalı katliamının insanlık tarihinin en acı soykırımlardan biri olduğunu anlatan
Alekberov, şöyle konuştu: “Facianın dehşetini bizatihi yaşamış biri olarak, üzerinden 22 yıl geçse de Hocalı katliamının acısı tazedir ve öyle kalacaktır. Hocalı katliamı o günü yaşayan herkes gibi bende de derin izler bırakmıştır. Yüzlerce kadın ve çocuk gözümüzün önünde Ermeni çeteleri tarafından katledildi. Hocalı katliamı Ermeni faşistlerin düşündüğü gibi sadece Türk ve Müslümanlara karşı değil tüm insanlığa karşı işlenmiş toplu cinayetleridir. Hocalı katliamı bugün bir çok ülkenin parlamentosu tarafından gündeme almış ve soykırım olarak onaylanmıştır. Bunlardan Azerbaycan, Meksika, Pakistan, Kolombiya, Bosna, Çek Cumhuriyeti, Peru, Sudan, Honduras ve İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği Hocalı katliamını tanımıştır. Fakat biz Hocalı faciasını kardeş Türk Cumhuriyetleri parlamentolarının da onaylamasını arzu ederdik. Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere kardeş Türk Cumhuriyetleri parlamentolarının bu soykırımı tanıma vaktinin geldiğini düşünüyorum.’’
LOBİCİLİĞİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı ve İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi ise Hocalı vahşeti gibi bu tür önemli konuların devletlerin ve tarihçilerin meselesi olduğuna dikkati çekerek, ’’Ama bugünkü dünyaya baktığımızda bu tür tarihsel olaylar sivil toplum örgütlerinin de meselesidir. Çünkü aslında bu lobicilik faaliyeti alanına giriyor. Ama ne yazık ki Türkiye’de bu konunun yetersiz olduğuna şahit oluyoruz. İşte bu amaçla ‘’Biz bu konuda neler yapabiliriz?’’ noktasından hareketle 1 yıldır çalışma yapıyoruz. 10 üniversitede çalıştay ve konferanslar düzenledik. 2015 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz ve etkinliklerimizi yurt dışına da taşıyacağız’’ şeklinde konuştu.
ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ
Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya Uluslararası Hukuki Bakış Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Moderatör Doç.Dr. Kürşad Zorlu tarafından açıklandı:
"1- Hocalı hadisesi açık bir soykırımdır
2- Hocalı soykırımı ve sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin bilimsel ve lobi faaliyetleri birlikte koordineli- eş zamanlı bir şekilde yürütülmelidir.
3- Türkiye-Ermenistan sınırı Karabağ’daki işgal sona ermeden asla açılamaz, açılmamalıdır.
4- Sözde Ermeni soykırımı iddiaları ve Ermenilerin yaptığı soykırımlara ilişkin diaspora-lobi ve kamu diplomasisi daha etkin bir biçimde devam ettirilmeli-yürütülmelidir."
Program sonunda katılımcılara teşekkür plaketi takdim edildi.