ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Aralık 2019 Salı - 14:16

Yumurtayı sanat eserine dönüştürüyorlar

Tatvan ilçesinde yaşayan ve Türkiye’de yumurta üzerine sanatı işleyen tek kadın sanatçı olan Şazime Hancı; tavuk, hindi, kaz ve deve kuşu yumurtalarına sanat eseri işliyor.

Yumurtayı sanat eserine dönüştürüyorlar

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan ve Türkiye’de yumurta üzerine sanatı işleyen tek kadın sanatçı olan Şazime Hancı; tavuk, hindi, kaz ve deve kuşu yumurtalarına sanat eseri işliyor.

Sanatla uğraşan ve Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nden mezun olan Şazime Hancı, bu başarısıyla etrafındaki kadınlara da örnek oluyor. Son 3 aydır yumurta sanatına merak salan Hancı, Türkiye’de yumurta sanatını icra eden kadın sanatçı olmadığını ve Bitlis’ten bir kadın olarak bu sanata destek vermek istediğini söyledi. 3 ay içerisinde yumurta üzerinde birçok işlem yaptıklarını belirten Şazime Hancı, çalışmalarının yoğun ilgi ve talep gördüğünü ifade ederek; tavuk, hindi, kaz ve deve kuşu yumurtalarına sanat eseri işlediğini belirtti.

Hancı, Türkiye genelinde yumurta sanatını icra eden tek kadın olduğunu vurgulayarak, “Bitlis’in Tatvan ilçesindeki karma sanat atölyemizde sanat faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bundan yaklaşık 3 ay önce yumurta sanatına merak saldık. Bu konuyla ilgili birçok araştırma yaptık. Araştırmalarımız doğrultusunda Türkiye genelinde yumurta sanatını icra eden çok fazla sanatçı yok. Sadece birkaç sanatçı var. Fakat bayan olarak bu sanatla uğraşan hiç kimse yok. 3 aylık bir çalışma sonucunda yumurtalar üzerinde işlemeler yapmaya başladık. Çok güzel sonuçlar aldık. Kaz, hindi, deve kuşu yumurtası gibi farklı yumurtalar getirterek çalışmalarımızı devam ettirdik. Bunu yaygınlaştırdık. Çalışmalarımızdan sonra baya yoğun ilgi ve talep gördük. Türkiye Kaz Birliği tarafından siparişler aldık. Bir hindinin, kazın etinden ve tüyünden ziyade yumurtalarının da sanata dönüştürülmesi onlar tarafından da çok büyük bir ilgi gördü” dedi.

Bölgede bu sanata büyük bir rağbet olmaya başladığını söyleyen Hancı, insanların artık farklı sanatlar öğrenmek istediğini belirtti. Hancı, “Bölgemizde de bu sanata büyük bir rağbet olmaya başladı. İnsanlar artık farklı sanatlar öğrenmek, farklı alanlara yönelmek istiyor. Bu konuda da eğitimler vermeye başladık. Burada bu sanatı yaygınlaştırmaya başladık. Türkiye genelinde çok fazla yaygın olmayan bu sanata, Bitlis’ten bir kadın olarak destek vermek istedim. Özellikle deve kuşu yumurtaları çok nadir bulunan yumurtalardır. Biz bu çalışmaları deve kuşu yumurtalarında da yapıyoruz. Deve kuşu yumurtalarının bırakıldığı yerlerde akrep, haşere, örümcek ağı gibi şeyler olmuyor. Biz yumurtaları işledikten sonra lamba haline getirip, aksesuar yapıyoruz. Aynı şekilde diğer yumurtalarımızda da aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Çünkü çok meşakkatli, uzun süren bir işlem sonucunda bu yumurtaları elde ediyoruz. Bu yüzden çok hassas davranmamız gerekiyor. Türkiye geneline gönderdiğimiz siparişlerimizi de fanus içinde paketleyerek gönderiyoruz. Ciddi bir sipariş alıyoruz. Biz bunlardan gelir de elde ediyoruz. Bu gelirde burada çalışan bayanlarımıza katkı oluyor. Bu tür sanatlar çok yaygın değiller. Bu yüzden aldığımız siparişler doğrultusunda ciddi gelirler elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yumurtayı evde sadece yemek için kullandıklarını söyleyen kursiyer Zehra Firdevs Cengiz ise “Evde yumurtaları kırdıktan sonra kabuklarını hep çöpe atıyorduk. Sonradan yumurta sanatıyla tanıştım. Bu sanatla karşılaştıktan sonra yumurtanın ne kadar önemli bir şey olduğunu anladım. Ne kadar güzel şeyler yapacağımızı ve para kazanacağımı gördüm. Bunu güzel bir sanata dönüştürmek adına Şazime Hocanın yanına geldim. Ona yardım ediyoruz. Güzel çizimler yaptıktan sonra yumurtaları deliyoruz. Çok güzel sonuçlar ortaya çıkarıyoruz” diye konuştu.

 
Ülkü Ocaklarından kardeşlik vurgusu
 
Fırat Havzasında sulama yatırımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yankı Kumpanya’dan Erzurum turnesi
Gümüşhane’de 5 yıl önce kurulan ve bu yıl adını Yankı Kumpanya olarak ...
‘Erzurum Nenehatunlar şehri’
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ...
Belleten 298. sayısıyla okurlarla buluştu
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu’nun ...
 
Ülkü Ocaklarından kültür hizmeti
Ülkü Ocakları tarafından öğrencilere Dede Korkut ve Kutadgu Bilig kitapları dağıtıldı
Tuncer öğrencilerle söyleşti
Atatürk Üniversitesi Sosyal Tesisler tarafından düzenlenen kültür ve sanat ...
AYK 19 eseri okurla buluşturdu
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Araştırma ...
 
Uluslararası Kış Turizmi Kongresi başladı
Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğini ve yürütücülüğünü yaptığı, Erzurum ...
ERBİRDER’den Vali Memiş’e ziyaret
Her yıl 35 bin öğrenciye kıyafet yardımında bulunan Erzurumlular Birleşim ...
Doğu Ekspresi Turizmde gündem oluşturuyor
Ankara’dan başlayıp Kars’ta biten masalsı yolculuk, kış mevsiminin gelmesiyle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva