ARDAHAN (İHA) – Atatürk Üniversitesi’yle birlikte yedi üniversite ile kurulan ve bu yıl üye sayısını 58’e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) III. Olağan Kongresi’nde bölgesel ve küresel konularla ilgili dikkat çeken açıklamalar yapıldı.
Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de-Sheraton Oteli’nde organize edilen kongrede, “KÜNİB’e ve Bölgeye Genel Bakış” ve “Globalleşen Dünyada Üniversitelerin Rolü: Kafkasya Örneği” adlı iki oturum gerçekleştirildi. Oturumlarda Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyük Elçisi Alper Coşkun, Türkiye Cumhuriyeti Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Rektörü Ehliman Emiraslanov, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Mehmet Köse ve Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Prof. Dr. Filiz Kılıç, Prof. Dr. Kemal Abdulla, Prof. Dr. Perviz Ajideh, Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük söz aldı. Kongrenin kapanış konuşmalarını ise, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, KÜNİB Eş Başkanı ve Samtskhe Cavakheti Devlet Eğitim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merap Beridze, Incarnate Word Üniversitesi Rektörü Dr. Louis Agnese, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural yaptı.
BÖLGEYE BAKIŞ
“Kafkasya Üniversiteler Birliği ve Bölgeye Genel Bakış” adlı oturumun başkanlığını yapan ve programda söz alan Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Abel Muharremov, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin genç kuşaklara çok faydalı olan bir yapılanma olduğunu söyleyerek, “Öğrenci ve öğretim üyesi değişimleri bu birliğin en önemli faaliyetlerinden olmalıdır” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin bölgesel gelişim ve değişimin en büyük aktörlerinden biri olduğunu belirterek, “Bu birliği kuran Sayın Ramazan Korkmaz’ a çok teşekkür ediyorum. 7 Üniversite ile yola başlayan bu birliğin üye sayısı 60’a ulaştı” dedi.
TİKA DEĞERLENDİRMESİ
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise, TİKA’nın KÜNİB’e elinden gelen desteği verdiğini belirterek, “Üniversite evrensel değerleri koruyan ve taşıyan bir mekanizmadır. Tarih, her zaman üniversite ve bilim adamlarına önem verdiği sürece gelişmiştir. TİKA bu anlamda çalışmalar yapmaktadır. Kafkasya Üniversiteler Birliği, bağımsızlığını ilan etmiş küçük ülkelere destek verilmesi amacıyla kurulmuş olmasına rağmen bu amacının çok üzerine çıkmıştır” açıklamasında bulundu.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, KÜNİB’in faaliyetlerinin ve kongrelerinin geleceğe adım atmak açısından çok önemli ve verimli olduğuna değinirken; bu nedenle üniversitelerin KÜNİB gibi güçlü bir birliğin içinde yer alması gerektiğini vurguladı.
“Globalleşen Dünyada Üniversitelerin Rolü: Kafkasya Örneği” adlı oturumun başkanlığını yapan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan ise gençlerin etkili olduğu bir geleceğin kurulmasında KÜNİB’in önemli bir rolü olduğunu hatırlatarak, Kafkasya Bölgesi’ndeki kültürel değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
KÜNİB Eş Başkanı ve Samtskhe Cavakheti Devlet Eğitim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merap Beridze, üniversiteler arasındaki iş birliğinin önemine değinerek, bu konuda Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın Başkanlığını yürüttüğü KÜNİB’in hayati çalışmalara imza atan önemli bir örnek olduğunu bildirdi.
Kongrede konuşan Incarnate Word Üniversitesi Rektörü Dr. Louis Agnese, Bakü’de gerçekleştirilen KÜNİB III. Olağan Kongresi’nde bulunmaktan gurur duyduğunu ifade etti.
Oturumda konuşan Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, KÜNİB’in kurulmasının ve sürdürülmesinin önemli olduğunun altını çizerek, “Kafkasya Üniversiteler Birliği olarak projelerimizi gerçekleştirirsek bu birlik o kadar anlamlı hale gelir ki kolay kolay yıkılmaz” ifadelerini kullandı.
Kongrede Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak tarafından “KÜNİB’in bir sonraki organizasyonun Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde yapılmasını buradan talep ediyoruz” teklifi geldi.