Erzurum nüfus rakamlarının açıklanmasından sonra tepkiler durmuyor. Her tepkinin ortak noktası; çözümün, istihdamın arttırılmasından yana. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli ili Erzurum olduğuna dikkat çeken Yol-İş Sendika Başkanı Kıyas Daşkaya, göç sorunun Erzurum’da bu denli büyük olmasının ilginç olduğunu ve bu durumun sonucunda Türkiye’nin kaybedeceğini ifade etti.
Erzurum’un stratejik bir konuma sahip olduğunu söyleyen Daşkaya, “Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi’nde özel bir konuma sahip. Eğitimde sağlıkta ve buna benzer konularda Erzurum stratejik bir özelliği var. Bu bölgenin daha da gelişmesi, nüfusu artması gerekirken, 10 yıldan beri milletvekili sayımızı azaltacak kadar nüfus kaybı yaşanmıştır. Göç veren iller sıralamasında önemli yerlerdedir. Bunun sebepleri göç eden vatandaşlar değil, bu memleketi yönetenlerin suçu. Erzurum’daki yöneticilerin, siyasicilerin kendilerini yoklamaları lazım. Mesela, bizim teşkilatımızda 3 Bin üyem vardı. Şimdi ise hiç üyemiz kalmadı. Başka kurumlara verdikleri işçilerden sadece bizim idaremizden çalışan 51 kişi başka illere nakledildi. Bunları aileleri ile beraber hesaplarsak yaklaşık 150 kişi bizden göç edildi. Neden nakledildi diye sorarsanız, tamamen işsizlikten dolayı. Dolayısı ile bu memleketi yöneten insanlar çok daha duyarlı davranmalıdırlar. Bu göçün sebeplerini yöneticiler çok iyi biliyorlar. Taşeronlaşmanın özelleşmesi ile işsizliği daha da arttırdılar. Kayıt dışı işçilik daha da çoğaldı. Şehrimizde üniversite de olmasa bu bölgenin, nüfus olarak en küçük illerinden biri oluruz.” dedi.
MİLLETVEKİLİ SAYIMIZ DÜŞÜYOR
Bu kadar nüfus kaybının sonucunda milletvekili sayımızın da düşeceğini ve bu durumda şehrin siyaset alanında söz hakkının azalacağını ifade eden Daşkaya, “Geçtiğimiz dönem 40 Bin göç sonucunda bir milletvekili kaybettik. 40 bin kişinin göç etmesi, araştırılması gereken bir durum. Buradaki insanların göç etmesi önlenirse siyasetçiler de rahat eder. İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da nüfus yoğunluğundan bahsediliyor. Pekâlâ, neden böyle? Çünkü bu bölgelerde geçim standartları düşük olduğu için oralara insanlar göç ediyor. Oralara aşırı göç olması, hem Erzurum kaybetmesi hem de aşırı göç alan illerin ekonomik olarak sıkıntı çekmesine ve dolayısı ile siyasetçilerinin başının ağrımasına neden oluyor. Buralarda iş olsa neden oralara gideyim ki? Kendi toprağımda çalışır, çocuklarımı büyütürüm. Ama istihdam yok. Ayrıca nüfus düştükçe milletvekili sayımızda düşüyor. Bir şehirde ne kadar milletvekili varsa siyasette o kadar söz sahibi olmak demektir. Bu gidişle milletvekili sayımız 3-4’e kadar düşecek. Bu kadar nüfusun düşmesi demek, Büyükşehir statüsünden çıkması da demektir. Bu kan kaybı bir an önce durdurulmalıdır. Aksi halde kan kaybından yıkılacağız. Göç unsuru Erzurum’da ilk araştırılması ve üzerinde hassasiyetle ilgilenmesi gereken bir durumdur.” diye konuştu.