Konfeksiyon imalatçılığı yaşanan kayıplardan nasibini aldı. 2005-2006 yıllarında Erzurum’da 70’in üzerinde imalatçı varken bugün sadece 10 imalatçı kaldı. Kalan bu imalatçılarda çalışan sayısı sadece 2 kişiyle sınırlı. Konfeksiyoncular ve İmalatçılar Odası Başkanı Fuat Yılmaz, Konfeksiyon ve imalatçılık mesleğinin önünün açılması gerektiğine, aksi halde geride hiçbir esnafın kalamayacağını vurguladı.
2015 YILI KAYIP
2015 yılının esnaflar için iyi geçmediğini belirten Yılmaz, “2015 yılı beklentilerimizin çok altında geçen bir yıl oldu. Bunların en büyük sebepleri 2015 yılında 2 tane seçim geçirmemiz. Yaşanan terör olayları ve son zamanlarda yaşanan Rusya-Türkiye arasındaki kriz de 2015 yılında tuhafiyeci esnafı çok olumsuz yönde etkiledi. 2015 yılı tuhafiyeci ve tekstil esnafı için boşa geçti. Esnaflardan yüzde 80'i kötü bir sene geçirdiyse yüzde 20'si iyi bir yıl geçirdi diyebilirim.” dedi.
ESNAF HÜKÜMETİN VERECEĞİ 100 BİN TL’Yİ BEKLİYOR
Zor durumda olan eski esnaflara da kredi yardımı yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, “1 Kasım seçimlerinden sonra işler biraz düzelmeye başladı. Biz bu gidişatın 2016 yılında düzelmesini ümit ediyoruz. Yeni yılda hükümet tarafından yeni esnaflara 100 bin liraya kadar kredi imkânları sunulacak. Esnafların önünün açılması için bu kredilerin sadece yeni esnaflara değil, durumu kötü olan bazı eski esnaflara da verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dürüst, işinde başarılı ama bazı sıkıntılar yüzünden işlerini kapatmak zorunda kalan eski esnaflara da KOBİ destekli can suyu kredisi verilmesi gerekir. 2016 yılında esnafların durumunun düzelmesi için, hükümetin eski esnafları da düşünmesi gerekir. Bu krediler eski esnaflara da verilirse 2016 yılı esnaflarımız için daha iyi olacaktır.” diye konuştu.
GİTGİDE YOK OLAN MESLEK İMALATÇILIK
Son 10 yolda 60’ın üzerinde konfeksiyon imalatçısının kepenk kapattığını ifade eden Akbaş, “Bu kötü gidişatta son 10 yılda odamıza kayıtlı 70 civarında esnafımız vardı. Şu anda ki esnaf sayımız ise 10 civarına düşmüştür. 60'a yakın esnafımızı bu süreçte kaybettik. Kapatan ve açan esnaf birbiriyle eş değer seviyedeydi. Ama artık hiç yeni açan olmuyor. Bu da esnafın bu aralarda çok kötü durumda olduğunu gösteriyor. Geride kalan esnafta işleri küçülttü. 2 kişiyle iş yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
KUDAKA VE KOSGEB SADECE MAKİNELERLE İLGİLENMESİN
İmalatçıların sorunlarının giderek artığını kaydeden Yılmaz, “İmalatçılar olarak önemli sorunlarımız var. Bu sorunlarımız git gide her geçen gün artıyor. KUDAKA VE KOSGEB imalatçılara yönelik projeler hazırlayarak bizleri desteklemesini istiyoruz. Anacak bu desteklemeler sadece makine departmanıyla kapalı kalmamalı. Bu projeler hammaddeyi de desteklemelidir. Erzurum’da durum her geçen gün kötüye gidiyor. İmalatçı sektör dükkân kapatıyorsa; çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor demektir. Üretimin desteklenmesi için herkes üzerine düşeni yapabilmelidir. Teşvik yasası bu konuda önemli bir yere sahip. Bu konuda ki düzenlemeler yatırımı ve üretimi artıracak nitelikte olmalıdır. Tekstil sektörü ayakta kalma mücadelesi veriyor Tekstil sektörünün sorunları bitmediği gibi artarak devam ediyor. Tekstil sektörü can çekişiyor.” sözlerini kullandı.