Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II tanıtım toplantılarına hız kesmeden devam ediyor.
18 Aralık 2015 tarihinde çağrıya çıkılmasının ardından Erzurum İl Koordinatörlüğü ilk tanıtım toplantısını Ziraat Odası Başkanlarıyla gerçekleştirdi. TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü Erzurum Ziraat Odası Başkanları ile Horasan ilçesinde bir araya geldi. 18 ilçe Ziraat Odası Başkanları’nın yıllık değerlendirmelerini gerçekleştirdikleri toplantıda söz alan TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr. Atilla ÖZLÜ her toplantının Erzurum yatırımcısına ulaşma yolunda bir fırsat olduğunu bu nedenle Koordinatörlük olarak bu tip toplantıları oldukça önemsediklerini belirttikten sonra oda başkanlarına IPARD II Programı hakkında bilgi verdi.
ÖZLÜ’NÜN SUNUMU
Özlü; konuşmasında, 18 Aralık 2015 tarihinde ilk çağrısına çıktığımız IPARD II Programı, daha önce 15 defa çağrıya çıktığımız IPARD I programına oranla daha yüksek hibe desteği sunduğunu, bu nedenle desteklerin potansiyel yatırımcılara yönelik kaçırılmaması gererken bir fırsata dönüştüğünü belirtti.
Ayrıca Özlü; “Koordinatörlük olarak hibe desteklerini daha fazla çiftçiye duyurma ve bunları yatırıma dönüştürme ile ilgili gerekli çalışmaları durmaksızın yapıyoruz. Sizlerin destek ve katkılarıyla kısa zamanda desteklenen proje sayısının daha da artacağını düşünüyoruz. Yeter ki çiftçilerimiz bilinçlensin ve üretim kalitelerini artırsınlar. Gerek proje hazırlama sürecinde, gerekse yatırım döneminde her türlü desteği vermeye hazırız. Çekinmesinler. Mutlaka kurumu ziyaret etsinler, bilgilensinler.” dedi.
IPARD II programında Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlarda (süt üretimi, et üretimi (kırmızı ve kanatlı) ve yumurta üretimi) genç yatırımcıya 5 puanlık bir artış olduğunu dolayısıyla hibe destek başvurusunda bulunacak yatırımcı şayet 40 yaşı altında ise hibe destek oranı yüzde 65’den yüzde 70’e, diğer yatırım başlıklarında yaş sınırlanmasından dolayı bir ayrım olmadığını ancak Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme kapsamında (bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımları) yapılacak yatırımlarda hibe destek oranının yüzde 65 olduğunu, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar kapsamında (et ve süt işlemeye yönelik yatırımlar ile meyve sebze paketleme ve soğuk hava depolarının yapımı) ise bu destek oranı yüzde 50 olduğunu ve bütün desteklemelerde KDV ve Gelir Vergisi muafiyeti uygulandığını bu nedenle aslında hibe desteklemelerinin belirtilen oranların daha üstünde olduğunu söyledi. Hibe desteklemeleri yapım işleri, makine ekipman alımı, mühendislik ve mimarlık ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yapılacak iş ve işlemlere yönelik olacağını bu nedenle destek kapsamının oldukça geniş olduğunu ifade etti.
Toplantı oda başkanlarının soruları ve bundan sonra yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişinin ardından son buldu.