Hayvancılık alanında Türkiye’nin önde gelen illerinden olan Erzurum, son 3 yılda Batı’ya 200 bin büyükbaş hayvan sevk etti. Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Mücahit Yılmaz, Büyükbaş hayvanların şehir dışına çıkması nedeniyle Erzurum ekonomisinin kayba uğradığını ifade ederek “Bunun önüne geçmeliyiz” dedi.
Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Mücahit Yılmaz, “Tarım il müdürlüğünün vermiş olduğu verilere göre 2013 yılından itibaren yıllık ortalama 200 bin büyük baş hayvanı Erzurum’dan canlı olarak batıya sevk etmişiz. Kesim olarak şehrimizde katma değer sağlayan hayvan sayısı 6-8bin civarındadır, bunu da yüzde olarak söylediğimiz zaman yüzde 6 yüzde 8 civarına tekabül eder. Bu da şehrimizin çok büyük kaybıdır. Üretimimiz yüzde 100, bunun yüzde 8’inin katkı payı var. Toplum olarak bunun önüne geçmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.
2015’TE 8 BİN CİVARINDA HAYVAN KESİLDİ
2015 yılında Erzurum da toplam 8 bin civarında büyükbaş hayvanın kesildiğini vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu; “Biz Erzurum da üretim materyali üretiyoruz. Besi üreticilerine materyal üretiyoruz onunda Erzurum’a katma değeri kalmıyor. Çünkü biz doğal olarak Batı’ya veriyoruz. Ayakta satıyoruz köylü tabiriyle. O yüzden de katma değeri kalmıyor. Ürettiğimiz hayvanın Erzurum’a katkı payı yüzde 1’i geçmez. 2015 yılında büyükbaş hayvan olmak üzere toplam 8 bin civarında hayvan kesildi.
“KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİNE HÜKÜMETİN DESTEĞİ YADSINAMAZ “
Kırmızı et üreticilerine devletin desteğinin yadsınamayacak olduğunu belirten Mücahit Yılmaz, Hükümetin kırmızı et üreticilerine katkısının çok olduğunu ifade ederek, “Şu anda TKDK( Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) projeleri var ahır yapımı var, üretim yapıp da kesim yapanlar için ürün desteği 200 TL gibi bir rakam var. Hizmet dediğimiz zaman sadece bu tosunlukla ilgili değil damızlıkla da ilgilidir. Bugün yaklaşık bir hayvan başına tahmin ediyorum 700-800 lira gibi bir rakam ödüyor devlet” diye konuştu.