ERZURUM(GHA) – Kadınlar, estetik kaygılarından dolayı ağız ve diş bakımlarına erkeklerden çok daha fazla özen gösteriyor.
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Berhan Yılmaz, kadınların, ağız ve diş bakımı konusunda erkeklere göre çok daha titiz davrandıklarını söyledi. Erzurum ve bölgenin diğer illerinden gelerek Diş Hekimliği Fakültesi’nden ağız ve diş sağlığı hizmeti alan hastaların şikayetleriyle ilgili olarak bilgiler veren Prof. Dr. Yılmaz, diş çürüklükleri, diş eti hastalıkları, yirmi yaş diş problemleri, alt çene eklem problemleri ve protetik diş gibi sorunların, hasta şikayetlerinde başı çektiğini söyledi. Erzurum ve bölge illerinden gelen hastalarda ağız hijyeninin ise, yetersiz bir düzeyde olduğunu dile getiren Yılmaz, bakım konusunda kadınların erkeklere göre çok daha titiz davrandıklarını belirtti.
Estetik kaygısı nedeniyle ağız ve diş bakımının, kadınlarca çok daha ön planda tutulduğunu dile getiren Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Berhan Yılmaz, genel manada ağız ve diş sağlığının ihmal edildiğini vurguladı. Ağız ve diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesinin, çok daha farklı sağlık sorunlarına yol açabildiğinin altını çizen Prof. Dr. A. Berhan Yılmaz, günde 3 dakikadan az olmamak kaydıyla dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini kaydetti.
DİŞ BAKIM BİLİNCİ UYARISI
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Berhan Yılmaz, “Fırçalama işlemini ağız içerisinde dairesel hareketler şeklinde gerçekleştirmeliyiz. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içerisinde kolayca hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahatça ulaşabilme açısından fırçanın başının fazla büyük olmaması tercih edilmelidir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle dişlerin fırçalanmasını kolaylaştırır. Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalamaya devam edilir. Diş parlatma tozları ise, diş hekiminin önerisi olmadığı takdirde kullanılmamalıdır.”