ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şenkaya’da Muhtarlar sandığa gitti
Şenkaya’da Muhtarlar sandığa gitti
9 terörist etkisiz hale getirildi
9 terörist etkisiz hale getirildi
ATAUNİV dünyada en yeşil 250 üniversitesi arasında
ATAUNİV dünyada en yeşil 250 üniversitesi arasında
Erzurum’da 1001 hatim bereketi
Erzurum’da 1001 hatim bereketi
Yıldız: Yerli ve milli üretim özendirilmeli
Yıldız: Yerli ve milli üretim özendirilmeli
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
24 Şubat 2021 Çarşamba - 01:51

Yerli ve milli 5G projesinde geri sayım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz ve bundan gurur duyuyoruz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak” dedi.

Yerli ve milli 5G projesinde geri sayım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz ve bundan gurur duyuyoruz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kendi teknolojilerini üretme konusunda atılan kararlı adımların her geçen gün bir başka alanda meyvesini verdiğini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Artık dünya şunu çok iyi biliyor ki bundan yıllar önce ülkemize atfedilen ‘gelişmiş ülkelerin pazarı’ olmak konumunu biz çoktan reddettik. Bugün insan, yük ve veri ulaştırmada önümüze koyduğumuz vizyonun en önemli bileşenlerinden biri kendi araçlarımızı, teknolojilerimizi, yazılımlarımızı üretmektir. İftiharla söyleyebilirim ki, günümüzde Bakanlığımızın sorumluluk alanında pek çok ulaştırma aracını ve çözümünü yüksek bir yerlilik oranıyla üretiyoruz. Dahası dünyaya ihraç ediyoruz. İnşallah her geçen gün ülkemizde ürettiğimiz teknolojilere bir yenisi eklenecek. Ülkemiz takip eden değil, takip edilen olacak. Devlet olarak açtığımız bu yolda tüm iş dünyamız, üniversitelerimiz, gençlerimiz bizimle birlikte yürüyerek Türkiye’yi layık olduğu geleceğe taşıyacak” ifadelerini kullandı.
"BEŞİNCİ DÖNEMDEKİ YERLİ MALI BELGELİ ÜRÜN YATIRIM TUTARI 662 MİLYON LİRAYA ÇIKTI"
Türkiye’de veri ulaştırma alanının altyapısının kurulması ve mükemmel şekilde işleyişinin sağlanması konusunda hassas ve yoğun çalışmalar yaptıklarının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:“Düzenleyici ve denetleyici konumumuzun gereği olarak ülkemizin yararına olacak tüm adımları zamanında ve etkili bir şekilde atmaya çalışıyoruz. Türkiye’de yerli teknolojik üretimin teşvik edilmesi de önceliklerimiz arasındadır. 2015 yılındaki 4.5G ihalesinde işletmecilere verdiğimiz yetki belgelerinde özellikle bir hususta çok titiz davrandık. Şebekeye ve haberleşme hizmetlerine ilişkin donanım ve yazılım yatırımlarının en az %10’unu, ürün ve sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ’lerimizden karşılamayı şart koştuk. Yine aynı yetkilendirmelerde ilk üç yılda kademeli olarak yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 45 oranlarında yerli malı belgeli ürünlere yönelmeyi de kayıt altına aldık. Ayrıca dörder yıllık periyotların sonunda yazılım ve donanım ürünlerinin yüzde 45’inin yerli malı olmasını istedik. 2015-2016 döneminde mobil işletmecilerin yerli malı belgeli donanım ve yazılım yatırımlarının toplam yatırım içindeki oranı ancak yüzde 0,98 idi. Bizce kabul edilemez bu sorun karşısında yetkili kurumlarımız, sektördeki arz ile talep birimlerini bir araya getirerek üretim eko sistemini harekete geçirdi. Nitekim bu çabamız ve çalışmalarımız meyvesini verdi. Dördüncü yatırım döneminde donanım ve yazılımdaki yerlilik oranı yüzde 23’leri geçti. Beşinci dönemdeki yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya çıktı. Yani, bir önceki döneme göre yüzde 44’lük bir yerlilik artışı kaydettik. 66 farklı üreticiden yaklaşık 153 farklı ürün temin edildi. Ancak önümüzdeki dönemde bu ürün çeşitliliğini daha da artıracağız. Elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosistemini geliştirerek 2017 yılında Haberleşme Teknolojileri Kümeleşmesini (HTK) kurduk.”
"5G SİSTEMİNE YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA GEÇECEĞİZ, PROJEMİZİN İLK FAZI MART AYINDA TAMAMLANACAK"
Önlerinde çok önemli ve bir o kadar da güzel hedeflerin olduğunu bildiren Bakan Karaismailoğlu, “Haberleşme Teknolojileri Kümeleşmesi üyesi 14 firma ve 3 mobil işletmecinin katılımı ile ülkemizin 5G’ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkânlar ile cevap vermeliyiz. Bu amaçla geliştirdiğimiz ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ni TÜBİTAK’ın da destekleriyle sürdürüyoruz. 5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ile operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkânlarla geliştiriliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz ve bundan gurur duyuyoruz. Projemizin ilk fazı mart ayında tamamlanacak. Diğer fazlara ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm fazları tamamladığımızda alnımızın akı ile 5G’ye geçeceğiz” dedi.

"5G TEKNOLOJİLERİNDE İÇ VE DIŞ PAZARDA CİDDİ POTANSİYEL VAR"
Dünyada 2020-2025 döneminde operatörler tarafından mobil şebekelere yapılacak 1,1 trilyon dolarlık yatırımın yüzde 80’inin 5G teknolojilerine yönelik olduğunun altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Gördüğünüz gibi 5G teknolojilerinde iç ve dış pazarda ciddi potansiyel var. Bilişim teknolojilerindeki yerli ve milli ürünlerimizin marka ve patentlerinin alınması ve geliştirilmesiyle ülkemizin cari açığının kapatılmasında öncü sektör bilişim olacaktır. 5G projesinde önemli görevler üstlenen 10 firmamızın bir araya gelerek kurdukları Global Telekom ve Entegre Teknolojileri A.Ş. (GTENT), geliştirilen ürünlerin ticarileştirilmesi ve markalaşma faaliyetlerinin tek elden yürütülmesi ve iş birliği imkânlarının artırılmasında büyük görev üstlenmektedir” ifadelerini kullandı.
“Bugünkü Yerli Üretim Koordinasyon Toplantımızda işletmelerimizin ihtiyacı olan ürünleri yerli olarak üretmek için arz-talep dengesini de gözetmeli, çalışmaları planlı bir şekilde hızlandırmalı ve somut adımlar atmalıyız” değerlendirmesinde bulunan Bakan Karaismailoğlu, “Bunun milli kalkınma hamlemizin önemli bir parçası olduğunu unutmamalı, yerli üreticilerin ürünlerine ihalelerde öncelik tanıyarak, ödemelerde kolaylık sağlamalıyız. Ticari kaygıların ötesinde yerli ve milli üretimin kullanılması konusunda hassasiyet göstermeye yönelik çalışmaları hızlandırmalıyız. Sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine ilişkin çalışmalarda bakanlığımızın Ar-Ge fonunun kullanılması konusunda desteklerimiz devam edecektir” dedi.
Yerli ve milli ürünlerin 5G teknolojilerinde kullanılmasını takip eden süreçte uluslararası düzeyde markalaşma ve ihracat imkanları da doğacağını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ‘Ar-Ge’ye önem veren, yeniliği yakalamaya çalışan, tasarlayan, çığır açan firmalar daha şimdiden sürecin kazananı olmaktadır’. Yerli ve milli dönüşüm süreçlerine katkılarınızdan dolayı şahsım ve bakanlığım adına sizleri kutluyor, çalışmalarınızda her zaman destekçiniz olduğumuzu yinelemek istiyorum” diye konuştu.

 
Bahçeli gençlere seslendi
 
Erdoğan’dan öğretmen adaylarına müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜBİTAK'tan ETÜ’ye bir destek daha
ARDEB (1002) Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı ...
Atatürk Üniversitesinde DAG gündemi
Bir takım ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Ankara’ya giden Atatürk ...
YÖK anketi sonuçlandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz hafta küresel salgın sürecinde ...
 
Ocak ayı ekonomi en’leri açıklandı
Ekonomi dünyasında gözler ay boyunca doların üzerindeyken; altın ve ihracattaki ...
Din istismarına karşı bilinçli mücadele
Başkan Erbaş, “FETÖ terör örgütünün ihanet teşebbüsünün ardından biliyorsunuz ...
Schick İbrahim Hakkı’nın Kıyafetnamesini paylaştı
Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma ...
 
ABB’den “Güçlü Türkiye” vurgusu
Anadolu Basın Birliği (ABB) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Musa Çakır, Milli ...
2022 yılında ilk ışığı alacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Tanıtım Programı'nda ...
DAG Vizyon Projeler arasında
Erdoğan: “Erzurum’da, Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva