ERZURUM(GHA) – Erzurum’da yem bitkisi üretimini teşvik ederek, hayvancılık maliyetlerinin aşağıya çekilmesi için bir takım çalışmalar yapılıyor. Tarım İl Müdürlüğü’nce yürütülen “Yem Bitkilerinin Ekimi ve Geliştirilmesi” projesi kapsamında üreticilere sertifikalı silajlık mısır, yonca ve korunga tohumu dağıtılıyor.
ALTUN’UN AÇIKLAMASI
Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Erzurum’da hayvancılık maliyetlerini aşağıya çekebilmek amacıyla üreticilere sertifikalı tohum desteği verdiklerini bildirdi. “Yem Bitkilerinin Ekimi ve Geliştirilmesi” adını taşıyan ve 60 bin liralık bütçesi bulunan projeyle, hem çiftçileri yem bitkisine yönlendirmek, hem de besicilerin mali girdilerini azaltmayı umduklarını kaydeden Altun, bu sayede ildeki kaliteli kaba yem ihtiyacına da cevap vermeyi planladıklarını dile getirdi. Tarım İl Müdürlüğü’nün kendi bütçesinden ayırdığı 60 bin liralık bedelle yürütülen proje kapsamında çiftçilere 447 torba silajlık mısır, bin 175 kilogram yonca ve bin 850 kilogram da, korunga tohumu dağıtacaklarını açıklayan Tarım İl Müdürü Altun, “Kaba yem olarak samanla beslenen hayvanlarda hem verim, hem de destekleme değeri düşük oluyor. Fakat yem bitkileriyle gerçekleştirilen besleme yöntemi, verim ve destek itibariyle çok daha yüksek oluyor.” diye konuştu.
Yem bitkilerinin Erzurum’da yetiştirilmesinin çiftçiler için fazlaca bir maliyeti bulunmadığına dikkati çeken Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, sulanabilir her tarım arazisinde, zahmet çekmeden ve ekstra masraf yapmadan yem bitkisi üreticiliği yapılabileceğini ifade etti.
YEM BİTKİSİ ÜRETİCİLİĞİ, KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Erzurum’un iklim yapısıyla olduğu kadar, toprak yapısıyla da yem bitkisi üretimi için elverişli bir konumda olduğunu vurgulayan Mustafa Altun, “Yem bitkileri, üretim sürecinde çiftçiye fazla masraf çıkarmadan ve yoğun iş gücü gerektirmeden yetiştirilebilen tarım ürünlerinin başında geliyor. Maliyeti çok düşük olduğu için hem üretim, hem de tüketim safhasında çiftçiye büyük kazançlar sağlıyor. Yem bitkisi üretiminden üretici kazanırken, kaliteli kaba yem ihtiyacı duyan besici de, tüketim sürecinde kazanıyor. Yani yem bitkisi, hem tarımsal, hem de hayvansal üretime aynı anda katkı sağlıyor. Erzurum’un duyduğu kaliteli kaba yem ihtiyacını da göz önünde bulunduracak olursak, yem bitkisi yetiştiriciliğinin önemi çok daha iyi anlaşılıyor.” ifadelerini kullandı.
Altun, Erzurum’da yem bitkisi üretimini teşvik etmek için ilerleyen dönemlerde yeni projeler ve atılımlar yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.