ERZURUM(GHA) – Kuzgun Barajı’nın sulama kanallarında Gökkuşağı Alabalığı yetiştirmek için hazırlanan proje kapsamında çalışmalara başlandı. Balık yetiştiriciliği yapılacak olan kanallar ızgara kafeslerle kapatılırken, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) desteğiyle hayata geçirilecek olan projeyle, ilk etapta 3 ton alabalık üretimi gerçekleştirilecek.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Haliloğlu, “Kuzgun Barajı Sulama Kanallarında Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus Mykiss) Yetiştiriciliği Projesi” çerçevesinde ilk adımı attıklarını bildirdi. Kuzeydoğu Anadolu Su Ürünleri Derneği ile Aziziye Kaymakamlığı’nca da desteklenen projeyle, Kuzgun Barajı’nın sulamaya açılan kanallarında Gökkuşağı Alabalığı yetiştireceklerini anlatan Haliloğlu, “Sulama kanallarında kafesleme çalışmalarına başladık. Hazır yapılı beton kanallar içerisinde ızgara kafeslerle başlattığımız çalışmalar, mevcut potansiyelin düşük bir maliyetle değerlendirilmesi anlamına gelecek.” diye konuştu.
Sulama kanallarında yaklaşık 60 metrelik bir bölümü kafeslerle kapatacaklarını ve suyun akış yönüne engel teşkil etmeyecek bu bölüm içerisinde balık yetiştiriciliği uygulamasına geçeceklerini anlatan Haliloğlu, “Izgara kafeslerle çevireceğimiz bölümde ilk etapta 3 ton alabalık yetiştireceğiz. Kanallara yavru olarak atılacak alabalıkların, 5 ayda pazarlanabilir boyuta ulaşmaları sağlanacak” dedi.
KANALLARDA EN AZ 750 TON BALIK ÜRETİLEBİLİNECEK
Projenin uygulama safhasında başarı elde edilmesi halinde sonraki süreç için üretimde model teşkil etmiş olunacağını dile getiren Doç. Dr. Haliloğlu, “Şu anda proje uygulaması olarak gerçekleştireceğimiz üretimde başarılı olursak, 53 kilometre kanal boyunun yüzde 10’luk kısmında yeni bir üretim planı geliştireceğiz. Şayet bu yüzde 10’luk kısım balık üretiminde kullanılırsa, en az 750 ton balık üretilmesi mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Kuzgun Barajı’nın sulama kanallarında yetiştirilecek olan Gökkuşağı Alabalığı’nın, hastalıklara dayanıklılığı, yüksek adaptasyonu ve yemden yararlanma kabiliyetiyle yetiştiricilikte yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Haliloğlu, “Bu projeyle yapılacak olan balık yetiştiriciliği, Gökkuşağı Alabalığı’nı da ilçemizde ve Erzurum’da bir marka haline getirecek. Çünkü Erzurum’un bu balık türünün yetiştiriciliğini yapma noktasında çok önemli imkanları var.” şeklinde konuştu.