Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) tarafından ortaklaşa düzenlenen Yazarlık Akademisi ilk mezunlarını verdi. Tarihi Müceldili Konağı’nda gerçekleştirilen programa, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, TDBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Vali Yardımcısı Ayhan Terzi ve diğer yetkililer katıldı. ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Başkan Sekmen’in şehrin sosyal ve kültürel hayatına adeta yön verdiğini ifade ederek, “Erzurum’a bir enerji veren, sinerji veren Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e çok teşekkür ediyorum. Başkanımız iyi ki varsınız. Çalışmalarımıza verdiğiniz desteklerden dolayı size teşekkür ediyorum” dedi. Ertaş, “Yazarlık Akademisi, yazı türlerinden herhangi birine veya bir kaçına istidadı olan kişileri tespit etmek, yetenekleriyle tanıştırmak, hazırlanmış bir takım programlarla donatıp, atölyelerde yapılacak uygulamalarla gizli kalmış yetenekleri ortaya çıkarmak için kuruldu” diye konuştu. Ertaş, 13 Kasım 2015’te başlayan ve 3 ay süren Yazarlık Akademisi’ni 24 kursiyerin başarıyla tamamladığını kaydetti.
BAŞKAN ZOLAN’DAN BAŞKAN SEKMEN’E ÖVGÜ
Konuşmasında Başkan Sekmen’e övgüler yağdıran Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da, “Erzurum’u hayalimdekinden daha güzel gördüm. Kadim şehir, serhat şehri, havası sert ama insanlarının mert olduğu Erzurum’umuzda bulunmaktan ötürü mutlu olduk. Başkanımız Mehmet Sekmen Bey ile biz uzun yıllardır tanışırız. Kendisi, AK Parti Genel Merkezi’nde Ege Bölgesi’nden Sorumlu Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısıydı. Sağ olsun bizlere çok yol gösterdi. Bizlere ufkumuzu açma anlamında katkılar sağladı” dedi. Erzurum’u çok güzel gördüğünü ifade eden Başkan Zolan, “Erzurum’u çok güzel gördüm. Ama şunu da belirtiyim ki Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’in çalışmalarını görünce Denizli’deki eksikliklerimizi de gördüm. Erzurum ziyaretimiz bize çok katkı sağladı. Erzurum’da gördüğümüz Mehmet Sekmen Başkanımızın hizmetlerini, eserlerini, yatırımlarını inşallah bizler de kendi şehirlerimizde yapmak için gayret sarf edeceğiz” diye konuştu. Yazarlık Akademisi kurulmasının güzel bir fikir olduğunu dile getiren Zolan, “Gençliğimize sahip çıkacağız, insanımıza sahip çıkacağız. Gençlerimizin, insanlarımızın önüne güzel örnekler koymanız gerekiyor, güzel fırsatlar vermeniz gerekiyor. Özgüveni kazandıran, kendini geliştiren fırsatları oluşturmak gerekiyor. Bu işin liderliğini yerel yönetimler, belediyelerimiz yapacak. Mehmet Sekmen Başkanımız bunun en güzelini yapmış. Başarılarınızın devamını diliyorum, Erzurum’un önü açık. Projeler gerçekleştiğinde, Erzurum 3-5 yıl sonra çok daha farklı bir konuma gelecek. Başkanımızı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
“YAZMAK İÇİN OKUMAK GEREKİR”
Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, sertifika töreninde belge alan genç kalemlere başarılar diledi. Başkan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti: “Allah’ın ilk emri ‘oku’dur. Okuyan enerji doluyor, bir şekilde yazması lazım. Yazdığımız şey kalıcı oluyor. Tarihte binlerce yıl önce insanlar duygularını düşüncelerini kayalara, mağaralara bir şeyler çizerek yazmışlar. Medeniyetler de böylece bize kadar gelmiş. Bu nedenle yazı çok önemli bir medeniyet ilkesi ve kilometre taşıdır. Yazmak da öyle… Ben özellikle ‘Yazarlık Akademisi’ düşüncesini ortaya koyan ve hayata geçiren Başta Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen olmak üzere emeği geçenleri tebrik ediyorum. Yazarlık Akademisi’ne katılarak sertifikalarını alan genç yazarları da tebrik ediyorum. Allah yolunuzu açık etsin. Yazdıkça kendinizi geliştirecek ve daha güzel şeyler yazdığınızı göreceksiniz. Bütün yazarlar, daha çok yazarak daha güzel yazar oluyorlar. Sertifika alan bütün kardeşlerimi kutluyorum.” Vali Yardımcısı Ayhan Terzi de, Yazarlık Akademisi mezunlarına çağrıda bulunarak, “İnşallah sizler de güzel yazılar yazarsınız. Bunları da bir sonraki nesillere güzel bir şekilde aktarırsınız. Yazmaktan korkmayın. Yazdıkça kendinizi geliştirirsiniz” dedi.
“OKUMA ALIŞKANLIĞIMIZ ÇOK ZAYIF”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, toplumda okuma alışkanlığının çok zayıf olduğunu bildirdi. Başkan Sekmen, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi olarak nasıl ki yol, kanal, altyapı, üst yapı, kentsel dönüşüm ve sosyal hizmetler yaptığımız gibi bir yandan da şehrimizin kültürel yapısını da geliştirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle övünç duyduğum bir sertifika töreninde bulunuyoruz. Çünkü okuyan, düşünen ve yazan bir toplum olmak istiyoruz. Mübarek Kitabımızın ilk emri ‘oku’dur. Yine Cenab-ı Allah, ‘Düşünmez misiniz? Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?’ diye buyurmuştur. Elbette ki düşünen, okuyan, yazan insanlar gerçeği, doğruyu, güzeli bulabilirler. Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde birçok kültürel faaliyet yapıyoruz. Şahsen istiyorum ki, bu şehirde yediden yetmişe herkes okusun. Çünkü Türkiye olarak okuma alışkanlığımız çok zayıf. Hele hele yazma alışkanlığımız zaten yok denecek gibi. Bu nedenle okumaya yönelik faaliyetler yapacağız.”
ERZURUM’DAN YENİ SANATÇILAR YETİŞECEK
Başkan Mehmet Sekmen, sosyal ve kültürel projelerle Erzurum’da yeni sanatçıların yetişeceğini bildirdi. Sekmen, şunları kaydetti: “Gerek sinema gerekse tiyatro gerekse de müzikal alanda değerlerimizi taşıyan bir anlayışla yeni bir kültür seferberliği ilan ediyoruz. ŞEHİRDER Başkanı değerli kardeşim Murat Bey ile birlikte böyle bir hizmeti başlattık. Bu bir başlangıçtı, inanıyorum ki bunun arkası da gelecektir. Bu şehirde onlarca sanatçı ve yazar yetişmiştir. Birçoğu ebediyete intikal etmiş. Erzurum denince akla ilk gelenlerden biri İbrahim Hakkı Hazretleri’dir. Burada doğmuş ve yetişmiştir. Yine Âşık Sümmani, Aşık Reyhani, Aşık Emrah gibi bir çok Hak aşığı bu şehirde yetişmiştir. Biz de bu kültürü devam ettiriyoruz. Alvarlı Muhammed Lütfi Efe Hazretleri’nin beyitlerini, sözlerini, divanını okuduğunuz zaman etkilenmememiz mümkün değil. Biz bu şehirde nasıl ki alt yapıya, nasıl ki şehrin kalkınmasına önem veriyorsak, kültürel değerlerin yaşatılması, yeni değerler, yeni yeteneklerin ortaya çıkartılması için gayret sarf ediyoruz. Bu değerleri mutlaka çıkartmamız, Türkiye ve dünya kamuoyuna sunmamız lazım. İnanıyorum ki Yazarlık Akademisi’nden çok kıymetli yazarlarımız çıkacak. Yeter ki azimli olalım, gayretli olalım, ilkelerini, prensiplerini yerine getirelim. Milli ve manevi değerlere bağlı yeni bir gençlik, yeni bir yazar, çizer istiyoruz. Biz Batılıları taklit etmek yerine, kendi milli ve manevi değerlerimizle yetişmiş öz benliğimizle meydana çıkalım ve bu anlayışla kendi değerlerimizi yansıtalım. Biz kültürümüze sahip çıkmazsak, bunları yazmazsak birileri gelir yalan yanlış bilgileri yazar. Sertifika alan 24 arkadaşımızı ve bunlara emek verenleri tebrik ediyorum. Sizlerden milli ve manevi değerlerimizi ön plana çıkartacak yazılar, konferanslar, paneller bekliyorum.” Konuşmaların ardından Başkan Sekmen ve protokol üyeleri tarafından Yazarlık Akademisi’ni bitiren 24 kursiyere sertifikaları verildi.