MAHMUT AKDAĞ
Hazine Müsteşarlığı 2011 yılı Ocak-Nisan dönemi teşvikli yatırım dağılımını açıkladı. Erzurum yılın ilk dört ayında teşvikli yatırımların en fazla oranda yoğunlaştığı otuz il içerisinde yer aldı. İldeki teşvikli yatırım sayısı 2008 yılına göre yüzde 62.5, 2009 yılına göre yüzde 333, 2010 yılına göre de yüzde 62 oranında artış kaydetti. Teşvikli yatırımlardaki artış oranı ise yüzde elli oranında gerçekleşti.
OCAK-NİSAN DÖNEMİ
Erzurum’da bu yılın ilk dört ayında gerçekleşen genel bazlı teşvikli yatırımlar, 4üncü teşvik bölgesi illeri toplamında yüzde 6.6, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 16.88’lik pay gösterdi. Erzurum’da genel ve bölgesel bazlı teşvikli yatırım payı 4’üncü teşvik bölgesinde yüzde 4.17, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 9.74 oranına yükseldi.
GENEL BAZLI YATIRIMLAR
Erzurum’da bu yılın dört ayında 13 genel, 2 de bölgesel bazlı yatırım teşvik belgesi aldı. İl, genel bazlı teşvikli yatırım sayısıyla bölgede birinci sırada yer alırken, Malatya, Elazığ ve Van’ı geride bıraktı. Toplam teşvikli yatırım sayısında ise Erzurum bölgede ikinci oldu. İl genel bazlı teşvikli yatırım sayısıyla 4’üncü teşvik bölgesinde ise 4’üncü oldu.
YATIRIM GURUPLARI
İlde genel bazlı yatırımlar kapsamında İmalat Gıda gurubu, orman ürünleri gurubu, Lastik plastik üretimi gurubu, Kimya gurubunda bir , Madeni eşya gurubunda 2, altyapı gurubunda 2, Hizmetler gurubunda 3, enerji gurubunda 4 olmak üzere 13 yatırım teşvik kapsamına girdi. Genel bazlı teşvikli yatırımlar için 135 milyon TL tutarında harcama yapıldı.
İSTİHDAM HACMİ
Genel bazlı teşvikli yatırımlar içinde en yüksek sayıda istihdam hacmi enerji gurubunda tespit edildi. 52 kişilik istihdamın öngörüldüğü bu yatırımı, istihdam hacmi çokluğuyla 25 kişiyle madeni eşya ve hizmetler, 21 kişiyle orman ürünleri imalatı, 15 kişiyle kimyasal ürünler, 6 kişiyle gıda imalatı, 4 kişiyle de lastik ve plastik imalatı gurubu izledi. Genel bazlı teşviklerde toplam 158 kişinin istihdamı öngörüldü.
YATIRIM HARCAMALARI
Erzurum’da genel ve bölgesel bazda teşvikli yatırımlar için 142.6 milyon TL harcama kaydedildi. 199 kişinin istihdam edileceği teşvikli yatırımlar içinde istihdam ve yatırım harcamasında genel bazlı yatırımlar öne geçti. İlde bölgesel kapsamda ise tarım hayvancılık ve madencilik istihraç gurubunda bir yatırım teşvik kapsamına girdi. Bölgesel bazlı yatırımlar için 7.6 milyon TL harcama yapıldı, istihdam hacmi ise 41 kişi olarak belirlendi.