ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Erzurum’daki 18 yaş altı çalışan çocukların farkındalık ve tutumlarını inceledi. Yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmada, çocukların erken yaşlarda çalışmaya başlama nedenleri irdelendi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin Erzurum’da çeşitli konularda yaptıkları araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Doç. Dr. Yıldız Akpolat’ın yöneticiliğini yaptığı “Erzurum’da 18 Yaş altı Çalışan Çocuklar” isimli araştırma, çocukları çalışmak durumunda bırakan nedenlerle farkındalık ve tutumlarını inceledi. Alpslan Budak, Cihan Tatlı, Ayşegül Aydın, Sümeyra Kandemir ve Erol Akyıldırım isimli öğrenciler tarafından yapılan araştırma, Erzurum il sınırları içerisinde 18 yaş altı çalışan çocukların erken yaşta çalışmalarının sebep ve sonuçlarının sosyal, ekonomik, psikososyal ve eğitimsel karakteristiklerini ortaya koydu. Ailelerinin sosyal ve ekonomik durumlarının ve çocukların erken yaşta çalışmaları konusundaki farkındalık ve tutumlarının incelenmesini amaçlayan araştırma, yaşları 5 ile 18 arasında değişen 149 çocukla yüz yüze görüşülerek yapıldı. 15 Mart ile 3 Nisan tarihleri arasında Erzurum’un Palandöken, Yakutiye ve Aziziye ilçelerindeki çalışan çocuklar üzerinde yapılan araştırmaya, 132’si erkek olmak üzere toplam 149 çocuk katıldı.
ELDE EDİLEN SONUÇLAR
Araştırmanın sonuç kısmında, kişinin babasının kötü alışkanlıklara sahip olmasında mesleğinin etkisinin olduğu sonucuna ulaşılırken, kişinin aylık kazancının aile geçimini karşılamasında, gelinen yerleşim türünün etkili olduğu kanısına varıldı.
Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin yaptığı “Erzurum’da 18 Yaş altı Çalışan Çocuklar” isimli araştırmanın sonuç bölümünde şu bilgilere yer verildi: “Kişinin sinema veya tiyatroya gitmesi, ailenin gelir durumuyla bağlantılıdır. Kişinin çalıştığı işin gelecek planları arasında olması yaşıyla ilgilidir. Kişinin çalıştığı işi sevip sevmemesi eğitim durumuyla bağlantılıdır. Kişinin ailesinin gelir durumu, ailevi sorunlarda ekonomik durumun etkili olmasına neden olmuştur. Kişinin verdiği kararlara ailesinin karışmasında yaşının etkisi vardır. Kişinin geldiği bölge ailenin kişiye güvenmesinde etkilidir. Ailenin gelir durumu kişinin çalışmasında ve aileye katkıda bulunma isteğinde etkilidir. Kişinin anne ve babasının durumu çevresinden ve ailesinden gördüğü herhangi bir tepkinin çalışma hayatını olumsuz yönde etkilemesinin bir nedenidir. Aylık kazancın aile geçimini karşılaması kişinin babasının mesleğiyle ilgilidir.”