SAMET ÖZÜNAL(GHA) – 2011 yılından itibaren Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu ile ilgili olarak Erzurum’da da bir takım çalışmalar yürütülüyor. Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalar çerçevesinde, Erzurum’daki Yapı Denetim Şirketi temsilcileriyle Bayındırlık mühendisleri bir araya geldi. Yapı Denetim Kanunu hakkında kapsamlı bilgilerin verildiği toplantıda, Yapı Denetim Şirketi temsilcilerinin de görüşleri alındı.
YAPI DENETİMİ SEFERBERLİĞİ
Bayındırlık ve İskan Müdürü Tahsin Öztürk, Erzurum’da Yapı Denetim Kanunu seferberliği başlattı. 2011 yılı başından itibaren Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu’nu tüm boyutlarıyla ele almak için Erzurum’daki Yapı Denetim Şirketi temsilcileriyle bir araya gelen Öztürk, toplantının, kanunun uygulamalarıyla ilgili olarak bir eğitim semineri niteliği taşıdığını söyledi. Tahsin Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Bilindiği üzere daha önce 19 pilot ilde uygulanmakta olan 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm yurtta uygulamaya konulmuş bulunmaktadır. Söz konusu yasa ile birlikte amaçlanan; ülkemiz genelinde planlı, programlı, emniyetli, sağlıklı ve kaliteli yapılar yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda düzenlemiş olduğumuz Yapı Denetimi seminerinin amacı ise, muhtemel uygulamalardaki sorunların asgariye indirilmesini sağlamak ve vatandaşa bu anlamda sunulan hizmet kalitesinin artmasını sağlamaktır.” diye konuştu.
ÖZTÜRK’ÜN VURGUSU
Kanun uygulamaları kadar birimler arasındaki koordinasyonunun sağlanmasının da büyük önem taşıdığını anlatan Öztürk, sık sık bir araya gelmek suretiyle 4708 Sayılı Kanun’a ilişkin uygulamaların gözden geçirileceğini dile getirdi.
Öztürk’ün konuşmasının ardından Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Serkan Savaş tarafından Yapı Denetim Kanunu uygulamaları, yönetmelikleriyle birlikte ele alındı. Sürecin nasıl işletileceği ve Yapı Denetim Şirketleri’nin izlemeleri gereken yollar hakkında kapsamlı bilgiler aktaran Savaş, daha sonra YDŞ temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
YAPI DENETİM KANUNU VE YAPI DENETİM ŞİRKETLERİNİN DURUMU…
Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde kurulan her bir Yapı Denetim Şirketi, bünyesinde çeşitli meslek alanlarında toplam 6 mühendis bulunduracak. Denetlenecek inşaatın evsafı ve büyüklüğüne göre, kadrosuna yeni teknik elemanlar eklemek durumunda kalacak olan Yapı Denetim Şirketleri, proje aşamasından iş bitimine varıncaya kadar, denetleyecekleri her yapıdan bütünüyle sorumlu olacak. Yapı Denetim Şirketleri’nin, yapımı, yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen inşaatlarla TOKİ uygulamaları dışındaki tüm bina ve yapısal etkinliği denetleme yetkisi olacak. YDŞ’lerin çalışma sistemi ise, şöyle olacak: Kooperatif, apartman, işyeri gibi daha birçok yapısal etkinlikte bulunacak olan gerçek ya da tüzel kişiler, kendi illerinde faaliyet gösteren Yapı Denetim Şirketleri ile temasa geçecek ve kanun hükümleri gereğince sözleşme imzalayacaklar. YDŞ’ler, proje aşamasından, inşaatta kullanılacak olan beton ve demire kadar her bir elemanı laboratuar ortamında test ederek kullandıracaklar. Binanın sağlamlığı noktasında yapı standartlarını devamlı göz önünde bulunduracak olan YDŞ’ler, ihmale dayalı yapısal her bir problem karşısında da, idareye karşı sorumlu olacaklar.
ERZURUM’UN YAPI DENETİM KANUNU SERÜVENİ…
Öte yandan 57. Ecevit Hükümeti döneminde çıkarılan Yapı Denetimiyle İlgili 595 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dahil edilen Erzurum’da, yapıları denetlemek için üç adet yapı denetim şirketi kurulmuş ve tam işbaşı yapacakken çıkarılan yeni yasa, Erzurum’daki yapıların “denetim” hazırlıklarını boşa çıkartmıştı. AK Parti Hükümeti’nin işbaşına gelmesinin ardından önce Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, ardından Faruk Nafiz Özak tarafından gündeme alınan söz konusu yasal düzenleme, uzun uğraş ve girişimlere rağmen Erzurum için geçerli kılınamamıştı. Daha sonra göreve gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapılacak yeni bir yasayla Türkiye’deki tüm yapıların denetim altına alınacağını açıklamış, deprem kuşağı üzerinde bulunduğu için Erzurum’un da, pilot 19 ilde geçerli olan Yapı Denetim Kanunu’nun kapsamına alınacağını ifade etmişti. Kanunun, Türkiye genelinde geçerli hale getirildiğini ise, 2011 yılı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açıklamıştı.