SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ile Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) ve İŞKUR ortaklığıyla Erzurum'da yürütülen “Doğu’nun Yıldızları” projesinin ilk etap eğitimleri tamamlandı. 21 kişinin internet girişimciliği ve e_ticaret eğitimi aldığı mesleki kurs, daha yolun başında 5 kişiye ekmek kapısı açtı. Projenin ikinci etap eğitimleri ise, 13 Haziran’da başlayacak.
GENÇLERE MESLEK EDİNDİRME EĞİTİMİ
Erzurum’da işsiz gençlere “İnternet Girişimciliği, e-Ticaret ve Webmaster” alanlarında mesleki nitelik kazandırılması amacıyla yürütülen “Doğu’nun Yıldızları” projesinde ilk etap eğitimler sona erdi. 2’şer grup halinde toplam 44 işsiz gence mesleki eğitim verilmesinin planlandığı proje kapsamında mezun edilen 21 kişiden 5’i, daha yolun başında iş sahibi oldu. Erzurum’daki çeşitli firmalarda internet girişimciliği ve e_ticaret alanında istihdam edilen gençler, proje gereğince uluslararası niteliğe sahip büyük şirketlerde de görev yapabilecekler.
Projede Erzurum Kalkınma Vakfı’nı temsil eden ERVAK Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Zeynal, 15 ile 19 yaş grubundan toplam 44 kursiyere 1 yıl süreli internet girişimciliği ve e_ ticaret eğitimi verilmesinin planlandığı projeyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Zeynal, 21 Şubat’ta başlayan ilk etap eğitimlerin tamamlandığını ve mesleki eğitim alan 21 kursiyerin mezun edildiğini belirterek, bu kursiyerlerden 5’inin, Erzurum’daki çeşitli firmalarda işbaşı bile yaptıklarını açıkladı.
İKİNCİ ETAP EĞİTİMLERİ 13 HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK
Proje çerçevesindeki ikinci etap eğitimlerin 13 Haziran Pazartesi günü başlayarak, 17 Ağustos’a kadar devam edeceğini dile getiren Abdurrahman Zeynal, belli kriterler üzerinden dereceye giren 10 kursiyerin ise, kurs sonunda bir ay süreli olarak İstanbul'da yoğunlaştırılmış eğitimden geçirileceği bilgisini verdi.
Gençlerin istihdamını amaçlayan projenin Erzurumlu gençlere nitelik kazandırıp, çağdaş teknolojik bilgiyle donatılmalarına olanak sunacağını anlatan Zeynal, Avrupa Birliği (AB) destekli projenin, Erzurum’un önünde yeni ufuklar açacağına inandıklarını ifade etti. 2012 yılından itibaren firmalara ‘e_ticaret sayfası’ zorunluluğu getirileceğine dikkati çeken Zeynal, bu sorumluluğun getirilmesinin ardından internet girişimciliği ve e_ticaret eğitimi alan gençler için yeni iş fırsatları doğacağını kaydetti.
PROJE AVRUPA BİRLİĞİ MALİ İŞBİRLİĞİ İLE YÜRÜTÜLÜYOR
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın 'İnsan Kaynaklarını Geliştirme' bileşeni kapsamında "Erzurum'daki genç işsizlere İnternet Girişimciligi, e- Ticaret ve Webmaster konularında Erzurum'un iş dünyasının ihtiyaçları göz önüne alınarak eğitim verilmesi; eğitim alanların, internet girişimcisi, işyerlerinde e-Ticaret, webmaster, internet reklamcısı olarak istihdam edilmeleri ve staj yapmalarını sağlayacak gerekli tanıtım ve danışmanlık desteği vermek" amacıyla internet girişimciliği ve e-Ticaret eğitim atölyesi geliştirilmiştir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmekte. Hibe programının toplam bütçesi 21.000.000 Avro olup, bu tutarın 3.150.000 Avro'su Türkiye Cumhuriyeti, 17.850.000 Avro'su ise Avrupa Birliği katkısı. İnternet girişimciliği ve e-Ticaret Eğitim atölyesi projesi, IPA - Genç İstihdamı Hibe Programı kapsamında Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi ve Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından yürütülmekte. Projenin toplam bütçesi 254.911.13 Avro olup, bu tutarın 28.040,22 Avro'luk kısmı Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi'nin eş finansman katkısı olarak temin edildiği bildirildi.