ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
26 Temmuz 2019 Cuma - 11:05

Yapay Zekalı Temelli Katı Atık projesi ile finale kaldılar

2 üniversite öğrencisi, sıfır atık projesine destek vermek amacıyla yapıp adına "Vatoz" dedikleri “Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma” projesi ile yarı finalde birinci olarak, Teknofest'de finalde yarışmaya hak kazandı.

Yapay Zekalı Temelli Katı Atık projesi ile finale kaldılar

Elazığ’da 2 üniversite öğrencisi, sıfır atık projesine destek vermek amacıyla yapıp adına "Vatoz" dedikleri “Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma” projesi ile yarı finalde birinci olarak, Teknofest'de finalde yarışmaya hak kazandı.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencileri Engin Ülger ve Yunus Emre Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan sıfır atık projesine destek vermek için dışı akvaryum görünümlü ‘Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma’ makinesi yaptı. 2 öğrencinin 4,5 aylık çalışma sonrasında yaparak adını ’Vatoz’ koyduğu geri dönüşüm makinesi, üzerindeki yazılım ve görüntüleme sistemi ile katı atıkları ayırmasıyla dikkat çekiyor. Son olarak , ‘Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma’ projesiyle 2 öğrenci Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında yarı finalde “Enerji ve Çevre” kategorisinde birincilik kazandı. Projeleri birinci olan Ülger ile Aydın bu sayede 17-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul Teknofest’de düzenlenecek olan final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

"YAPTIKLARI MAKİNE KENDİ AYRIŞTIRIYOR"

Geliştirdikleri proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Engin Ülgen, “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde başlatılan sıfır atık projesine katkı sağlamak amacıyla biz de böyle bir proje gerçekleştirdik, Projemiz, yapay zeka temelli katı atık ayrıştırma makinesi. Sıfır atık projesiyle kamu kuruluşlarında kutular bulunmakta ve çoğunlukla yanlış atılmalar bulunmaktadır. Örneğin, metal kutu haznesine kağıt atılması kağıt kutu haznesine metal atılması gibi bir çok yanlışları tespit ettik. Biz de nasıl bir çözüm üretebiliriz diye düşündük ve girişi tek yerden olan ve otomatik kendi ayrıştıran bir makine yapmaya karar verdik. Derste gördüğümüz teorik bilgileri uygulamaya dökerek gördüğünüz üzere böyle bir makine geliştirmeye karar verdik. Ayrıca sistemimize atılan atıkların ekonomik değerlerini de tespit edebiliyoruz. Makinemiz dolduğu zaman hem uyarı veriyor hem de online olarak takip edebiliyoruz. İleriki sistemlerde mobil uygulamaya geçerek attığımız her atık ekonomik değerine göre dakika yükleme Gigabyte yükleme, sinema bileti veya bir otobüs kart dolumu gibi ekonomik katkı sağlayacak, ülkemize ve bireylere yararlı olacak bir sistem olduğunu düşünüyoruz” dedi.

"TEKNOFEST'DE FİNAL İÇİN YARIŞACAKLAR"

TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında 70 proje arasında ilk 16'ya kaldıklarını ve Erzurum’da düzenlenen yarı final yarışmasında da projelerinin birincilik elde ettiği belirten Yunus Emre Aydın ise, Yaptığımız proje yaklaşık 4,5 ay sürdü bu projeyi yaptıktan sonra Elazığ’da TÜBİTAK Bilim Merkezinde yaklaşık 70 proje başvurdu. Bu 70 projeden yaklaşık 16 finalist çıktı. Bizler de bu 16 finalistten birinci olarak çıktık. Daha sonra da TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında bölgesel olarak ön elemeyi geçerek yarı finale gittik. Erzurum’daki yarı final sergisinde de birinci olarak çıktık. 17-22 eylül arasında da İstanbul’daki Teknofest’de finalde yarışma hakkını kazandık. Umarım bu başarılarımız İstanbul’daki Teknofest’de de devam eder” şeklinde konuştu.

Projeyi geliştirmedeki amaçlarından bahseden ve gençlere önerilerde bulunan Aydın, “Bizim bu projeyi yapmamızdaki en temel amaç insan eli değmeden teknolojiyi kullanarak çöpleri ayrıştırmaktı. Biz de 4,5 ay sürede bu probleme bir çözüm üreterek böyle bir makine ortaya koyduk. Benim değinmem gereken en önemli nokta, yeni nesil gençler teknoloji alanında kesinlikle kendilerini geliştirsinler. Kesinlikle karamsar olmasınlar. Eğer bir hedefleri varsa o hedefte durmaksızın ilerlemeleri gerekiyor. Pes ederlerse zaten baştan kaybetmiş olurlar, kesinlikle pes etmeden çok çalışarak azim ederek ilerlemelerini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

 
Işıklı, Ayanis Kalesi kazısını değerlendirdi
 
Çomaklı ATAUNİ vizyonunu paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Göç’ başlıklı 80 bini aşkın habere rastlandı
2018 yılında göç başlığı altında 80 bin 920 haber çıkışı tespit edildi.
“TÜBİTAK Türkiye’nin milli gücüdür”
Varank, TÜBİTAK’ı bilgi üretme sürecimizin en önemli enstrümanlarından ...
Vatandaştan S-400’lere büyük destek
Dünya tarafından yakından takip edilen S-400 gündeminin online mecralardaki ...
 
Türkiye'nin nüfus haritası açıklandı
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Dünya Nüfus Günü dolayısıyla, ...
Elektronik serum askı sistemiyle bölge birincisi oldu
Özçam’ın sunduğu 'Elektronik Serum Askı Sistemi' adlı projesi 24-26 Haziran ...
"The Network" belgeseli Üsküp’te gösterildi
Terör örgütü FETÖ’nün iç yüzünü ve yapılanmasını konu alan “The Network” ...
 
“Hayatımızdaki Yahudi ve Hıristiyan Adetleri”
Ümit Özdemir’in ‘Hayatımızdaki Yahudi ve Hıristiyan Adetleri’ adlı kitabı raflarda.
EPDK’dan indirim açıklaması
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Sektörün ...
Erbaş islamofobi tehlikesine dikkat çekti
Erbaş, “ İslamofobi yani İslam karşıtlığının İslam düşmanlığına dönüşerek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva