Sarıkamış Devlet Hastanesi Baştabipliği, yangınla mücadele ekiplerinde görevli personel ile diğer personelin yangından korunma, söndürme, hastaların ve personelin zarar görmeden hastaneyi en kısa sürede tahliye edebilmeleri konularında eğitilmeleri için bir tatbikat düzenlendi. Tatbikat esnasında hastane personeline yangın anında yangın tüpüyle nasıl müdahale edileceği de öğretildi. Senaryo gereği çıkan yangın sonrasında ikinci katta mahsur kalan bir hastanın kurtarılması için ekipler harekete geçti. İtfaiyeden yardım istendi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin de yer yer müdahale de bulunduğu tatbikatta, bir hasta yangın anında ikinci kattan kurtarılarak, ambulansa alındı. İkinci katta mahsur kalan hastanın kurtarılmasının ardından itfaiye ekipleri yangına müdahale etti.
Vatandaşların meraklı bakışları arasında devam eden kurtarma operasyonu başarı ile tamamlandı. Daha sonra çıkan bir yangında hastane personelinin nasıl müdahale edeceği konusunda detaylı bilgiler verildi. Yakılan bir ateşin alevleri ise hastane personeli tarafından yangın söndürme tüpleriyle yapılan bir müdahale ile kısa sürede söndürüldü.
//FELAKET BAŞA GELMEDEN TEDBİR ALMAK LAZIM
Tatbikatla ilgili bilgiler veren Sarıkamış Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Abuoğlu, "Hastanemizde gün geçtikçe hizmet kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz. Bunların yanı sıra hastanemizdeki herkesin can güvenliği bizim için çok önemlidir. Bu nedenle olası doğal afet, yangın gibi durumlarda hastanemizin personelinin, verimli, hızlı çalışmaları için düzenli olarak bu konu da eğitimler veriyoruz. Felaket başa gelmeden evvel koruyucu ve önleyici tedbirler alarak olası faciaları önlemek istiyoruz." dedi.
Sarıkamış Devlet Hastanesi Müdürü Hanifi Lök ise tatbikat sayesinde eksikliklerin giderileceğini belirterek, "Tatbikatı yapmamızın amacı olası aksaklıkları tespit etmek yangın anında görev alacak personelin davranışlarını kendilerine anlatmaktır. Personelimiz bu tatbikatlar sayesinde yangına nasıl müdahale edeceği konusunda bilinçlenmektedir." diye konuştu.
Lök, şunları söyledi: "Ön hazırlık aşamasında hastanemizin mevcut fiziksel koşullarının, personelin durumunun, acil durum planlarının uygunluğunun değerlendirmesini yaptık. Sivil Savunma planı ve yangın önleme ile Söndürme Yönergesindeki sivil savunma servislerinde görevlendirilen personel ile hastanemizde çalışan tüm personele yanma, yanma çeşitleri, yangın çeşitleri, yangın söndürme usulleri, itfaiyeye ulaşım yolları konularında önce teori olarak konular anlatılmıştır. Daha sonra temsili bir yangın çıkarılarak söndürme usulleri tatbiki olarak gösterilmiş ve binamızın ikinci katında mahsur kalan hastanın kurtarma çalışmalarına başlanmış ve kurtarma işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu tatbikatın amacı sivil savunma planımızın ve yangın yönergemizin olağanüstü durumlarda uygulanabilirliğini sağlamak, personelimizi bu konularda eğitmek, duyarlı hale getirmek, hastanemizde olabilecek bir yangında can ve mal kaybını azaltmak, en kısa zamanda organize olmaktır. Tatbikata katılan personelimiz yangın konusunda bilinçlendirilmiştir."