Patnos İlçe Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahmut Bulut, konversiyon bozukluklarına Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan kadınlarda daha sık rastlandığını söyledi.Halk arasında 'dikkat çekme hastalığı' olarak da bilinen konversiyon rahatsızlığının kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Mahmut Bulut, bu kişilerin genellikle kalabalık yerlerde ve kendisine ilgi gösterilmeyen durumlarda fenalaştığını belirtti.
//İLGİNÇ TESPİT
Bulut, rahatsızlığın, ilgi bekleyen ve fark edilmek istenen Doğulu kadınlarda daha fazla görüldüğünü ifade ederek, konversiyon bozukluğunun çok ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve ciddi terapi gerektirdiğini söyledi. Patnos Devlet Hastanesi'nde göreve başladığında doktor arkadaşlarının konversiyon bozukluğuna çok sık rastladığını belirten psikiyatri uzmanı Dr. Bulut, ''Konversiyon bozukluğu, ruhsal sıkıntının beden diliyle ifade edilmesi olarak da yorumlanabilir. Hastalığa ülkemizde gelişmiş batı toplumlarına göre daha sık görülmektedir. Bayanlarda, özellikle kırsal kesimde yaşayanlarda, sosyo-ekonomik düzeyi ile eğitim düzeyi düşük toplumlarda daha sık görülüyor'' dedi.
//ÇEVRE İLE İLETİŞİM SORUNU
Kişinin çevresi ile sözel iletişim kuramadığı durumda sıkıntısını beden dili ile ifade ettiğini söyleyen Dr. Mahmut Bulut, ortaya çıkan belirtinin anlamının, "Ben ruhsal olarak çok sıkıntıdayım, çok acı çekiyorum, bunu görün ve bunu önemseyin" olduğunu belirtti. Konversiyonda hastanın belirtilerinin bilinçli, kasıtlı ve bir çıkar sağlamaya yönelik olmadığını ifade eden Bulut, "Hastalar, sorunlarının ruhsal olduğunun farkında değildir ve istemli olarak bu belirtileri kontrol edemezler, yani belirtilerbilinçli olarak ortaya çıkmaz. Hastanın çözemediği sıkıntıları ve çatışmaları bayılma, konuşamama, felçlik, körlük gibi fiziksel belirtiler şeklinde bedene yansır. Ortaya çıkan belirtilerin sembolik anlamları olabilir. Örneğin görmemesi gereken bir olaya tanık olan bir çocukta körlük veya işitmemesi gereken şeyleri işiten bir yetişkinde sağırlık gelişebilir. Eski Türk filmlerinde sıkça gördüğümüz ani gelişen ve kendiliğinden iyileşen körlük ve sağırlıklar genelde bu türdür. En sık görülen belirti genelliklebayılmadır. Hasta genelde kalabalığın olduğu yerlerde bayılır. Tek başına iken bayılma pek olmaz. Bayılma sırasında kendini yaralama ve bilinç kaybı görülmez. Bayılma genelde uzun sürelidir. Hasta çevrede olanları duyduğunu ancak yanıt veremediğini, tüm bedenini felç olmuş gibi hissettiğini belirtir. Hastalar genelde ağlayarak kendine gelir. Kendine gelirken saldırgan davranışlarda bulunma, saçını, yüzünü yolma gibi taşkınlık belirtileri görülebilir" dedi.
//TEDAVİ
Dr. Bulut, hastanın başına birçok insanın toplanıp stresini artırmaması gerektiğini de belirterek, genellikle konversif bayılma geçiren kişiye soğan koklatma, yüzüne soğuk su veya kolonya dökme, tokat atma gibi davranışların yapılmamasını istedi. Bulut, ''Hasta rahat bırakılmalı, yavaş yavaş kendine gelmesi beklenmelidir. Kısa süreli düzelmelerden sonra altta yatan sorun, stres etkeni düzelmedikçe belirtiler değişerek veya aynı şekilde tekrarlayarak devam eder. Hasta, ilk müdahale yapılıp kendisi ve
yakınları bilgilendirildikten sonra psikiyatri polikliniğine yönlendirilmelidir''şeklinde konuştu.