Yakutiye İlçe Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kurslarına devam eden kursiyer hanımlar hıdrellez için kırlara çıktılar. Yakutiye Belediyesi Esma Parkta Hıdrellez için bir araya gelen kadınlar, dilek dileyip gül ağacı dibine gömdüler. Bazı hanımların dileklerini resim olarak gül ağacı altına çizdiği görüldü. Sağlık, mutluluk, para, ev dileyen hanımlar ile iyi bir gelecek dileği tutan genç kızların heyecanları görülmeye değerdi.
ESMA PARKTA HIDIRELLEZ KUTLAMASI
Yakutiye Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kurslarına katılan 40 hanım, Yakutiye Belediyesi Esma Parkta hıdrellez için bir araya geldiler. Yemeklerin yapılıp yendiği, çayların içildiği etkinlikte, hanımlar unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşattılar. Genç kızlar ile annelerin bir araya geldiği Hıdrellez gününde, genç kızlar ile anneler aynı gül ağacı altında dilekler tuttular. Oyunlar oynanıp, uçurtmaların uçurulduğu günün ardından hanımlar mutlu bir şekilde evlerinin yolunu tuttular.
Gül ağacı altına dilek çizen, dileğini kağıda yazarak gömen Aslıhan isimli genç kız ailesi, abisi için özel bir şeyler çizdiğini, dileklerinin kabul olacağını umduğunu söyledi. Ayşenur isimli kursiyer kız ise anneannesi için ev çizdiğini söyledi. Kursiyerlerin hocası Yasemin Güldüren ise gül ağacı dibine 7 mısır ektiğini, ev ve araba resmi çizdiğini, çocuklarına iş dilediğini söyledi.
SOYSAL’IN AÇIKLAMASI
Yakutiye Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları Müdürü Nazan Soysal, belediye olarak kursiyerlere Hıdrellez gününde piknik yaptırdıklarını belirterek "Belediye Başkanımız Ali Korkut, sayısız sosyal projelere imza atıyor. Bugün kurslarımıza devam eden genç kızlar, ev hanımlarıyla,onların çocuklarıyla birlikte hıdrellez gününe özel piknik yaptık. Oldukça neşeli geçti, herkes dileklerini diledi, oyunlar oynandı. Herkes çok mutlu oldu. Aynı anda geleneklerimizi uyguladık" dedi.
HIDRELLEZ NEDİR?
Hıdırellez ya da Hıdrellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.
Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere Hıdırlık denildiği de olur.
Hıdırellez'in gecesi Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar.