Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, liselerden çıkan mezun sayısının YÖK'ün üniversiteler için belirlediği kontenjanın çok altında kaldığını, yakın gelecekte öğrenci bulmakta güçlük yaşanabileceğini bildirdi.
Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen YÖK İstişare Toplantısı'na YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve yeni kurulan 40 üniversitenin rektörleri katıldı.
//ŞİMŞEK SUNUM YAPTI
Toplantıda konuşan YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, yeni üniversitelerin çok da yeterli olmayan imkanlarla tarih yazdıklarını belirtti. Türkiye'de şu anda 156 devlet ve özel üniversite bulunduğunu anımsatan Prof. Dr. Muhittin Şimşek, 2 vakıf üniversitesinin başvurusunun YÖK'te görüşüldüğünü, onaylanmaları halinde üniversite sayısının 158'e çıkacağını söyledi.
//ÜNİVERSİTE SAYISI ARTACAK
Açılan üniversitelerle birlikte öğrenci bulmanın güçleşeceğini kaydeden Prof. Dr. Şimşek, "Böyle giderse üniversiteler yakın gelecekte öğrenci bulamayabilir. 2010'da Mili Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm liselerinde toplam mezun 508 bin. YÖK'ün belirlediği kontenjan ise 700 bin. Yani 200 bin kontenjan boş kaldı. Bunu biz nasıl doldurduk. Geçmişten gelen birikimle bu açığı kapattık. Yeni açılan üniversitelerle birlikte boşta kalan öğrenci olmayacak. Bizim kapasitemiz fazla olacak ama liseden mezun olan öğrenci miktarı az olduğu için üç-beş sene sonra öğrenci bulmakta zorluklar yaşanabilir. Özellikle özel üniversiteler zorlanacak.
Bunu çözmek için yurt dışından yabancı öğrenci gelmesini kolaylaştırdık. Yurt dışından öğrenci almak için YÖK sınavının kaldırılması yerinde bir adım oldu. Şu an Gaziantep Üniversitesi'nde 900 yabancı öğrenim görürken, Trakya'daki üniversitelere 3 bin başvuru oldu" diye konuştu.
Üniversite mezunlarına ikinci bir fakülte okuma imkanı sunmak için çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Şimşek, şöyle konuştu: "Yaşı belli bir sınıra gelmiş olan, profesyonelce bir iş yapan üniversite mezunları, eğer isterlerse sınavsız geçiş hakkıyla üniversitede örgün öğretimde ikinci bir eğitim alabilecek. Bu konuda çalışmalar sürdürülüyor."