SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, klinik ve laboratuar çalışmalarıyla da göz dolduruyor. Fakülte, imzalanan bir protokolle Büyükşehir Belediyesi, 9. Kolordu Komutanlığı ve Et Balık Kurumu’na yönelik analiz hizmetleri de veriyor.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Erzurum’da yıldızını giderek parlatan Veteriner Fakültesi’nin, klinik ve laboratuar çalışmalarıyla sadece öğrencilere yönelik değil, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına da hizmet verdiğini söyledi.
//KAMUNUN TALEPLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR
İmzalanan bir protokolle Büyükşehir Belediyesi, 9. Kolordu Komutanlığı ile Et ve Balık Kurumu’ndan gönderilen numuneleri de analiz ettiklerini kaydeden Atasever, Veteriner Fakültesi’nce yürütülen bu çalışmaların, sahip oldukları laboratuarların standartlarını da ortaya koyduğunu kaydetti. Atasever, “Fakültemiz bünyesindeki Gıda Hijyen Laboratuarı’nda; hayvansal gıda ürünlerinin kalite, hijyen ve kontrol analizleri yapılıyor. Besin Hijyeni Laboratuarı’nda et, sucuk, sosis, salam, kavurma, pastırma; süt, peynir, yoğurt ve su gibi gıdaların çeşitli kalite, kantite, toksik ve bakteriyolojik analizleri ve üretimleri yapılabilmektedir. 9. Kolordu Komutanlığı ile fakültemiz arasında yapılan protokol kapsamında gıda içecek maddeleri ile Et Balık Kurumu’nun et ve et ürünlerinin yanında su analizleri de yapılmaktadır.” diye konuştu.
//ATASEVER HİZMETLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, fakülte bünyesinde hizmet veren Dölerme ve Suni Tohumlama Laboratuarı’nda ise, suni tohumlama ve sperma muayenesi yaptıklarını kaydederek, Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı ile Zootekni Anabilim Dalı’nın ise, bu laboratuarın ilgi alanına girdiklerini belirtti. Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesindeki bazı hizmetlerin verilebilmesinin, söz konusu laboratuarlar sayesinde mümkün olduğuna işaret eden Atasever, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol, sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasını kapsıyor. Fakültemizce verilen bu hizmetin yanında yine ilimizdeki süt üreticilerine ve süt işleme tesislerine yönelik somalik hücre sayımı imkanı da, yine bu laboratuarlarımız aracılığıyla sunulmaktadır. Zootekni Anabilim Dalı ise, ilimiz ve çevre illerden gelen hayvan yetiştiricilerine, çiftlik projelendirme; fizibilite çalışmaları, sürü sağlığı yönetimi ve verimli hayvan yetiştirme teknikleri ile ilgili konularda danışmanlık hizmetlerini veriyor.” şeklinde konuştu.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca gönderilen numunelerin analiz edildiği laboratuarlarda, ilgili besin maddelerinin sağlığa zararlı olup olmadığının anlaşıldığını kaydeden Dekan Atasever, “Analizlerin sonucunda hazırlanan rapor, ilgili kuruma sunularak, numunelerin durumlarına ilişkin olarak detaylı bilgiler veriliyor.” dedi.