Erzurum’un en eski okullarından Tatbikat İlköğretim Okulu’nun tarihi binasının, yakında açılması düşünülen üstün zekalı çocukların eğitim- öğretim göreceği Bilim ve Sanat Merkezi’ne tahsis edilecek olması, velilerin tepkisini çekti. Veliler, çocuklarının eğitim gördüğü okulun bir bölümünde Bilim ve Sanat Merkezi’nin açılmasını istemediklerini söyledi.
//TATBİKAT İLKÖĞRETİM OKULU BİLSEM’E Mİ VERİLECEK?
Cumhuriyet’in ilk dönem eserlerinden olan, 1926’ya kadar vali konağı olarak kullanıldıktan sonra sırasıyla karma ve erkek ortaokul olarak hizmet verdikten sonra 1949 - 1950 eğitim - öğretim yılında Tatbikat İlkokulu’na tahsis edilen tarihi binaya, Bilim Sanat Merkezi kurulması fikri tartışmaya neden oldu.
Gez Mahallesi’nde bulunan 12 derslikli okulun tarihi binasının bir süre önce de Yakutiye Kaymakamlığı’nca hizmet binası olarak kullanılması talebi nedeniyle gündeme geldiğini belirten veliler, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin Bilim Sanat Merkezi’ni başka bir yerde açmasını istedi.
//TATBİKAT TARİHİ OKUL
Okul öncesi, ilk ve orta öğretim çağındaki üstün veya özel yetenekli öğrencilerin, bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılan okullar olan Bilim ve Sanat Merkezleri’ne karşı olmadıklarını anlatan veliler, “Herhangi bir ücretin ödenmediği bu okullarda üstün veya özel yetenekli öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamaları güzel bir şey. Ancak bu merkez için Tatbikat İlköğretim Okulu’nun ana binasının tahsis edilmek istenmesini kabul etmiyoruz. 60 yıldır Tatbikat ismiyle var olan binanın bundan sonra da aynı isim altında varlığını sürdürmesini istiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Bilim Sanat Merkezi’ni başka bir bina da açabilir” diye konuştu.
//OKULUN TARİHÇESİ
Tatbikat İlköğretim Okulu, 1920 yılında İlköğretmen Okulu ile birlikte bugün ki Şair Nef’i İlköğretim Okulun binasında eğitim-öğretime başlamıştır. Ve bir süre burada eğitim - öğretim vermiştir. Daha sonra, bulunduğumuz yerden takriben 200 metre güneyde bulunan ve halen Nene Hatun Kız Lisesi olarak hizmet vermekte olan binadaki İlköğretmen Okulunun Tatbikat (Uygulama) Okulu olarak hizmet vermeye başladı. 1926 yılına kadar vali konağı olarak kullanılan iki katlı tarihi bina, 1942’de karma orta okul, 1944’de erkek orta okul olarak hizmet verirken 1949 - 1950 eğitim - öğretim yılında Tatbikat İlkokulu’na tahsis edildi. Tarihi mekan artan öğrenci sayısına cevap veremeyince 1973 - 1974 eğitim - öğretim döneminde 7 derslikli ek bina yapılınca iki ayrı binada hizmet vermeye başladı. Tarihi binanın daha fazla eskimiş olduğu dikkate alınarak daha önce yapılan ek binaya 4 derslik ilave edildi. Okulda hala, 10 derslik, 1 öğretmenler odası, çok amaçlı salon, ana sınıfı bir arşiv, kütüphane bulunmaktadır.