Açık olarak satılan sütün, mikrobiyolojik açıdan tehlikeli olduğunu söyleyen Şengül, özellikle gıda zehirlenmelerinde açıkta satılan sütlerin büyük rol oynadığını belirtti.
Açık sütlerin E. Coli ve S. Aureus gibi mikroorganizmalar açısından zengin olduğunu, bu nedenle de kaynatılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Açıkta satılan sütleri kaynatarak tüketmek önemlidir. Ancak kaynatılan sütün de, besleyicilik özelliğini yitirdiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle sütü açık olarak değil de, pastorize şeklinde tüketmek gerekir” dedi. Açıkta satılan sütlerin yağ açısından fakir olduğuna dikkati çeken Şengül, yağdan arındırılan sütün, bu aşamadan sonra sudan farkının kalmadığını kaydetti. Türkiye genelinde tüketilen ve açıkta satılan süt oranının yüzde 25 olduğunu anlatan Şengül, Erzurum’da ise bu oranın yüzde 15 olduğunu bildirdi.
SÜT VE HİJYEN
Başta Brucella olmak üzere, tüberküloz, tifo, paratifo, şap, şarbon ve sarılık gibi hastalık etkenlerinin, açık sütlerden insana kolaylıkla geçebildiğini kaydeden Gıda Mühendisi Doç. Dr. Mustafa Şengül, bu mikroorganizmaların, ileride çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini dile getirdi. Türkiye’de ve Erzurum’da zaten az olan süt tüketiminin, bir de sağlıksız yollarla gerçekleştirildiğini anlatan Şengül, “Ülkemizde tüketilen sütün önemli bir bölümünü açık süt oluşturuyor. Bu hem ülkemizin yarınları için, hem de toplum sağlığı için bir tehlikedir” diye konuştu.
Tüketilecek olan sütün mutlaka kaynatılması, pastorize edilmesi ya da uzun ömürlü süt kullanılması gerektiğini kaydeden Mustafa Şengül, “Sütü 95 derece 15 dakika boyunca kaynatmak mikropların tamamını öldürmeyebilir. Kaynatmakla sütün içindeki besin öğelerinde yüzde 100’e varan oranlarda azalma meydana gelir. Açık sütün tüketilmesi, mikrobiyolojik açıdan ve sütün değeri açısından uygun değildir” şeklinde konuştu.
SÜT TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Açıkta süt satışı ve açık süt tüketimiyle ilgili olarak acilen tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Şengül, günümüzde halen sokakta süt satan esnafın bulunduğuna dikkati çekerek, caydırıcı cezalarla bu türlü tüketimin önüne geçilebileceğini ifade etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yürüttükleri ortak bir çalışma bulunduğunu anımsatan Doç. Dr. Mustafa Şengül, açıkta satılan ve tüketilen sütün sağlık açısından neden olacağı zararların artık bilimsel bir gerçek olduğunu kaydederek, bu konuda önleyici tedbirlerin en kası zamanda alınmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.