ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Tortumspor için ‘BAL’ hazırlığı
Tortumspor için ‘BAL’ hazırlığı
Oltu’da altyapı seferberliği
Oltu’da altyapı seferberliği
Erzurum’da Gaziler günü kutlandı
Erzurum’da Gaziler günü kutlandı
Ambulans helikopter imdada yetişti
Ambulans helikopter imdada yetişti
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
21 Şubat 2009 Cumartesi - 03:35

Sigara Yasağında 2. Adım

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağı konusunda 19 Temmuz'da ikinci adımı atacaklarını belirterek, "19 Temmuz'dan itibaren kahvehane, kafe, lokanta ve barlarda sigara içilemeyecek" dedi.

Sigara Yasağında 2. Adım

AKDAĞ YASAĞIN KAPSAMINI ANLATTI
Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Birimi 2. Başkanı Armando Peruga ve bakanlık yetkilileriyle birlikte Plaza Otel'de 'tütünle mücadele' konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sigara yasağı konusunda ikinci adımı atmaya hazırlandıklarını açıklayan Bakan Akdağ, "Resmi daireler, kapalı mekanlar ve otellerde sigara içilemiyordu. 19 Temmuz'dan itibaren lokantalar, bar, kafelerde de sigara içilemeyecek. Bu konuda bütün kurumların desteğini bekliyoruz. Sigara endüstrisine karşı ataklarımıza hazırız. Yasada uygulamalarla ilgili bütün kurumların desteğini istedik" diye konuştu.
TÜTÜN, CİDDİ SALGIN
Bakan Akdağ, tütünün toplumlar için çok ciddi salgın hastalığa neden olduğunu anlatarak, Türkiye'nin sağlık konusunda ilerlemeler kaydettiğini dile getirdi. Sağlıkta dönüşümün ciddi katkısı olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, UNICEF'in Türkiye'nin sigara konusunda mesafe kaydettiği yönünde raporu olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye ile yakın iş birliği olduğuna dikkat çeken Akdağ, Türkiye'nin son 2 yıl içinde ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Bakan Akdağ, Türkiye'deki uygulamaların dünya tarafından dikkatle izlendiğini de belirterek, "Sigara yasağı konusunda Başbakan Erdoğan kamuoyunda birinci rolü oynamıştır. Ayrıca sigara konusunda bilim adamlarının katkısı da oldu. Yapılan araştırmalarda 5 bin kişiden yüzde 95'i, sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu söylüyor. Yüzde 82'si kapalı mekanlarda sigara içmeyi yasaklayan yasağı destekliyor. Sigara içen yüzde 44'ü, yapılan uygulamanın arkasında duruyor. Yüzde 20'si yasadan sonra sigarayı azalttı. Yüzde 5'i sigarayı bıraktığını açıkladı"
diye konuştu. Bakan Akdağ, 2010 yılının başından itibaren sigara paketlerine caydırıcı resimler koyulacağını da ifade etti.
'SİGARA YILDA 100 BİN KİŞİNİN CANINI ALIYOR'
Bir gazetecinin 'Sigara yasağı konusunda kahvehanelerin önüne nasıl geçilebilecek?' şeklindeki sorusuna Bakan Akdağ, "Yasada uygulamalar ile bütün kurumların desteğini istedik. Yasaklarla yerleşmesini mümkün bulmuyoruz. Halkın kararlılığı önemli. Bir kahvehanede sigara içilebilir. O kahvehanede oturan kişiler buna müsaade etmeyebilir. Geçmişte örnekleri var. Otobüslerde perişan olurduk. Yasaklardan sonra şu an otobüslerde kimse sigara içmiyor" şeklinde cevap verdi.
PERUGA’DAN TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMALARA ÖVGÜ
Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Birimi 2. Başkanı Armando Peruga ise, dünyada tütüne gösterilen ilginin 90'lı yılların sonunda başladığını anlatarak, "2003 yılında sigara konusunda sözleşme imzalandı. Daha sonra dünya bir bütün olarak salgına tepki koymaya başladı. Türkiye bu yasağı uygulayan ilk ülkelerden birisi. Fransa, İngiltere ve İrlanda gibi ülkeleri sayarsak Türkiye'nin sigara yasağı konusunda geçirdiği kanunu bir lider ülkesi gibi. Sigara içenleri cezalandırmaya değil, eğitmeye çalışıyoruz" dedi. Peruga, internet üzerinden tütün üretiminin yasaklanması ve satış noktalarının düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çekti.
Yapılan araştırmalara göre sigaradan ölenlerin sayısının terörden daha fazla olduğu Türkiye'de sigaraya yılda 20 milyar dolar harcanırken, 30 milyar dolar da sağlık harcaması yapılıyor. Araştırmalara göre yılda 100 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tamer 24 Şubat 2009 Salı 23:45

sayın bakanım çıkarmış olduğunuz yasak iyi kütü tatışılır ama bir gercek var bu kanunu uygulayan kaç kışı var veya kaç il var ben erzuruma geldiğimde cumhuriyet iş merkezi çarkara iş merkezinde kanuna göre içmek yazak ve içitmekde yazak ama siğara yazağı erzuruma veya erzurum büyüklerimize bu kanu uygulama talimadı verilmemiş

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rüstempaşa’da “Sağlıklı” uygulama
Halk arasında ‘Taşhan’ olarak bilinen Rüstempaşa Kervansarayı’nda, bundan ...
Diş Hekimleri, Müjde Bekliyor
Sağlık Bakanlığı’nın, kamu tarafından verilen ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin, ...
Aşkale, Uzman Hekime Kavuştu
Erzurum'un Aşkale ilçesi Devlet Hastanesine yeni atanan uzman doktor ...
 
Tarımda Reçeteli İlaç Dönemi
Erzurum'da, zirai ilaçların reçete karşılığında satılması zorunluluğu ...
İl Sağlıktan Aşısı Uyarısı
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Konjuge Pnömokok’ aşısı uyarısında bulunuldu.
Sigara Paketlerinde Resimli Uyarı
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkan Vekili Mehmet ...
 
Acil Servis İstatistikleri Açıklandı
GHA/112 Hızır Acil Servisi’ne ait ambulansların sirenleri, Erzurum’da ...
Hava Ambulansı Hınıslı Hastayı Kurtardı
Helikopter ambulans, Erzurum’da hayat kurtardı. Hınıs ilçesinde kalp krizi ...
Çiftçiyi Bilgilendirme Süreci
Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva