//KALİ’NİN ARAŞTIRMASI
Araştırmacı İkram Kali tarafından uzun araştırmalar sonucu hazırlanan "Van Mutfağında Çay Kültürü" bildirisi 24-26 Haziran 2009 tarihleri arasında Bitlis Eren Üniversitesi Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ev sahipliğinde İstanbul Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği, Yemek Kültürü Dergisi ve ÇEKÜL Vakfı organizasyonuyla yapılan " I. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu' da sunulmuş büyük ilgi ve beğeni görmüştü. İkram Kali, kitapta yer alan "Van Mutfak Kültüründe Çay" başlıklı araştırma makalesinde; Vanlıların çay ile tanışma tarihçesini, çay içme sanatını, Van'da çay demleme şeklini, semaver gibi çaya ait özel araç gereçleri, çay ile birlikte tüketilen üzüm, çerez gibi yiyecekleri, Vanlıların; kırtlama, hatır, tekeş ara sıcak, ağır gibi çay çeşitlemelerini, çay bardağının yan yatırılması, ters kapatılmasının anlamını, çay saatlerini, bahçelerde çayı, taziye ve diğer toplantılarda çayı, ahvelerde elde çay dağıtılması ve çay kültürünü Van halk kültüründe çayın önemi, yeri ve etkilerini Vanlı halk kültüründe Vanlı şairlerin çaya ilişkin şiir, mani, deyim ve derlenen hikayeleri, fıkraları anlattı.
//VANLILARIN ÇAY KÜLTÜRÜ
Vanlıların çay kültürünün bütün boyutlarıyla uluslararası akademik bir eserde yer almasının Van kültürü adına önemli bir kazanım olduğunu belirten Kali, Van'ın kültürel değerlerinin korunması, gelecek kuşaklara aktarılması yanında başka illere mal edilmesini, bozulmasını önlemenin yolunun kültürel zenginliklerin zamanında, orijinal biçimiyle belgelenerek sahip çıkmakla mümkün olabileceğini söyledi.