Bitlis'in Ahlat ilçesindeki ustalar, yörenin vazgeçilmez yapı malzemesi olarak bilinen volkanik 'Ahlat Taşı'nı, önce demir ve kalın çivilerle kaya kütlesinde uygun damarlar tespit edip, daha sonra buralara kalın mıhlar çakarak eski yöntemlerle çıkarmaya devam ediyor.
Sabahın erken saatlerinde kalkan taşçılar, ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunan Nemrut Dağı eteklerinde, gün boyu büyük kaya kütlelerini ilkel yöntemlerle kırarak yapı malzemesi olarak hazırlıyor. Saatlerce balyoz sallayan, kaya kütlelerini mıh ile ayıran taşçılar ekmek mücadelelerini böyle kazandıklarını ifade ediyor.
Ekmek mücadelelerinin sıcaklıklarda daha da zorlaştığını ifade eden Talip Yıldırım isimli taşçı, alın terlerini ekmekleri için akıttıklarını belirterek: "Gücümüzle çıkardığımız taşlar çoluk çocuğumuzun rızkını oluşturuyor. Buradan taş keserek geçimimizi sağlıyoruz. Zorda olsa bu işi yapıyoruz çünkü yapacak başka işimiz yok. Burada çalışmak kolay değil. Zorluklarla ekmek mücadelemizi yapıyoruz" dedi.
Taşçılardan Hüsnü Aras ise, yaptıkları işin kolay olmadığını hatırlatarak, iyi bir taş kütlesi bulduklarında ekip olarak günde 50 ila 100 arasında yapı taşı hazırladıklarını ve bu şartlarda ekmek mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.
//AHLAT TAŞI NEDİR?
Nemrut Dağı eteklerinden çıkarılan ve "Ahlat taşı" olarak bilinen volkanik taş ilçede asırlardır yapı malzemesi olarak kullanılır. Önce demir ve kalın çivilerle kaya kütlesinde uygun damarlar tespit eden ustalar, daha sonra buralara kalın mıhlar çakıyorlar. Uzun demirleri çiviyle iz açılan alana yerleştiren ustalar, kaya kütlesinin yerinden oynamasını sağlıyor. Daha sonra kaya kütlesini parçalara ayırarak yapı için ham hale getiriliyor. Bundan sonraki işlemler ise, ayrı bir iş, ayrı bir taş işçiliği gerektiriyor. Taş ustaları çıkardıkları malzemeleri kullanılacak yapı için uygun hale getiriyorlar. Ahlat taşının kırmızı, siyah, kül, gri, açık sarı ve beyaz renk seçenekleri bulunuyor. Ahlat taşı bina, camii, minare ve çeşme yapımında kullanılıyor. Ayrıca ilçede bol bulunan 11 ve 12'nci yüzyıldan kalan tarihi eserlerin restorasyonunda da Ahlat taşı kullanılıyor.