Merkeze 20 kilometre uzaklıktaki 55 hane ve yaklaşık 350 nüfuslu Güdümlü köyü sakinleri, yaralarının sarılmasını istiyorlar. 1993 ile 1997 yılları arasında terör saldırılarından dolayı 5 köylünün hayatını kaybettiğini ve güvenlik gerekçesiyle köylerini boşalttıklarını ifade eden köylüler, köye dönüş yaptıklarını ve 'Köye Dönüş Projesi' kapsamında dönüş yaptıklarını söylüyor ve terörden dolayı oluşan zararlarının tanzim edilmesini istiyorlar.
//ZARARLARI ÖDENMEDİ
1993 yılında köyde 60 hane ve yaklaşık 450 nüfusun olduğunu belirten Muhtar Cuma Yıldırak, o tarihte köyün tamamen boşaltıldığını ve evlerinin yakıldığını söyledi. 1997 yılında erkeklerin Gönüllü Köy Korucusu olarak köye döndüğünü ve sadece köyü korumaya çalıştıklarını dile getiren Cuma Yıldırak, 1993 ile 1997 yılları arasında terör saldırılarından dolayı 5 köylünün hayatını kaybettiğini ifade etti.
//ÜÇ YILDIR BEKLİYORLAR
2007 yılında 'Köye Dönüş Projesi' kapsamında köye dönüş yaptıklarını vurgulayan Yıldırak, köylünün kendi imkanıyla evlerini onarmaya çalıştığını dile getirdi. İmkanı olmayanların evlerini halen onaramadığını ve enkazın halen eskisi gibi durduğunu kaydeden Yıldırak; "1993 yılında köy boşaldı. Güvenlik nedeniyle 1997 yılında korucu olarak silahlandık ve yavaş yavaş köye dönüş yaptık. 2007 yılında köy halkı köye dönüş yaptı. 1993 ile 1997 yılları arasında 5 şehidimiz oldu. Benim gelinim de şehit oldu. Her gece PKK tarafından bize baskın yapılıyordu. Hiçbir tarlamızı ekemedik. Bu köy çok hasar gördü, perişan oldu. 1997 yılında bütün evlerin keşif ve tespiti yapıldı. Tespiti yapıldıktan sonra köye 1 milyon 200 bin TL hasar tazminatı çıktı. Biz köyde olmayanları listelerden çıkardık ve ilgililere verdik. Ancak aradan 2 ay geçtikten sonra, köyümüze çıkan ödeneğin reddolduğu bize söylendi. Biz neden reddedildiğini bilmek istiyoruz" diye konuştu.
//10 BİN HAYVANDAN GERİYE BİRŞEY KALMADI
Geniş bir araziye sahip olan Güdümlü'de 1993 yılından önceki yıllarda yaklaşık 10 bin hayvanın bulunduğunu belirten Muhtar Cuma Yıldırak şu anda köyde bin hayvan bile kalmadığını ifade etti. 1993 yılında köylerinin asker tarafından sarıldığını ve boşaltıldığını ifade eden Osman Yiğit isimli köylü ise, "Yaşadığımız bir evimiz vardı. 1993 yılında sabah kalktığımızda askerlerin buraya geldiğini gördük. Askerler evlerimizin boşaltılmasını istediler. Hayvanlarımızı çıkarttık. Eşyalarımızı topladık. Evlerimizi boşalttık. Bir kısım eşyalarımız kaldı. 2007 yılında da köye geri döndük" şeklinde konuştu.
2 yaşındayken annesi Gülsüme Yıldırak'ı terör saldırısında kaybettiğini belirten Elvan yıldırak (15) da; "Ben annemi görmedim ama büyüklerimden duyduğum kadarıyla 1997 yılında köyümüze bir grup terörist gelmiş. Bizim eve girmeye çalışmışlar, annem kapının arkasındaymış. Teröristlerin açtığı ateş sonucu annem ağır şekilde yaralanmış. Erzurum'a sevk edilen annem burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiş. Bizi babam büyüttü. Ben Kızılağaç YİBO'da eğitimimi sürdürüyordum.
İlköğretimden sonra kardeşlerime bakacak kimsemiz olmadığı için okulu bırakmak zorunda kaldım. Benim hedefim okuyup öğretmen olmaktı" dedi.
//VALİ BEKTAŞ’IN AÇIKLAMASI
Güdümlü köyünün terör tazminatları konusunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş Valisi Erdoğan Bektaş ise mümkün olan en kısa sürede vatandaşların terör tazminatlarını ödeyeceklerini belirtti. Tamamlanmayan dosyaların var olduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, 11 bin dosya ile işe başladıklarını, şu anda 3 bin dosyaya kadar geldiklerini dile getirerek; "Yani 8 bin dosyayı çözmüşüz. 3 bin dosyayı da hızla eritmek için çalışıyoruz. Bu müracaatlar, 25 yıl öncesine ait müracaatlar. Dolayısıyla, dosyaların tamamlanması, bilgi ve belgeye, tanık beyanlarına bağlı. Bütün bunları tamamlayıp, hukuki bir karar vermek, bu kararı da mahkemeler nezdinde savunabilmek kolay bir iş değil. 20-25 yıl öncesine dayalı bilgi çoğunlukla bulunamadığı için, iş daha çok hak sahipleri ve idare arasındaki tanık beyanlarına ve pazarlıklara dayanıyor. İşi en az hatayla çözmeye çalışıyoruz. Bu arada avukatlar devreye giriyor. Hak sahipleri devreye giriyor. Mahkemeler devreye giriyor. Bizim uygulamakla zorunlu olduğumuz kanunlar var. Epeyce problem çözülmüştür. Tartışmalar biraz daha artacak, çünkü daha zor dosyalar bizi bekliyor. Ama mümkün olduğu kadar kısa bir süre içerisinde, bu terör tazminatlarını Muş'un gündeminden çıkartmaya çalışıyoruz" şeklin de konuştu. İHA