ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaptan Yumlu Çorum FK maçlarına damga vurdu
Kaptan Yumlu Çorum FK maçlarına damga vurdu
Haftanın sürprizini Erzurumspor yaptı
Haftanın sürprizini Erzurumspor yaptı
Erzurumspor, Kutlu ve Dal PFDK’ya sevk edildi
Erzurumspor, Kutlu ve Dal PFDK’ya sevk edildi
Gazze'de can kaybı 44 bin 249’a yükseldi
Gazze'de can kaybı 44 bin 249’a yükseldi
Yılmaz 2025 yılı turizm hedeflerini açıkladı
Yılmaz 2025 yılı turizm hedeflerini açıkladı
HABERLER>GUNCEL
8 Mayıs 2009 Cuma - 00:01

Vakıflar, sosyal barışın ifadesi

GHA/Vakıfların, Osmanlı sosyal hayatı içerisindeki yerini, Ord. Prof. Arsebük’ün çok güzel ifade ettiğine dikkati çeken A.Ü. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Kisi vakıf bir evde doğar, vakıf bir beşikte büyür, vakıf bir müesseseden beslenir, vakıf bir evde ikamet eder, vakıf bir müessesede çalışır, vakıf bir evde ölür, vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa defnedilir" sözünü hatırlattı.

Vakıflar, sosyal barışın ifadesi

Batılı sosyal bilimcilerin, 16. Yüzyıl Osmanlı dönemi için “Vakıf Cenneti” yorumunda bulundukları öğrenildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç,
OSMANLI’DA VAKIF MEDENİYETİ
Osmanlı toplumunda vakıf kurumunun önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bu durumun yerli ve yabancı sosyal bilimciler tarafından da çeşitli vurgularla beyan edildiğini anlatan Kılıç, “Mesela yabancı ve Batılı sosyal bilimciler, 16. yüzyıl Osmanlı döneminden “Vakıf Cenneti” diye bahsederler” dedi.
Vakıfların, Osmanlı sosyal hayatı içerisindeki yerini, Ord. Prof. A. Esat Arsebük’ün çok güzel ifade ettiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Kılıç, Arsebük’ün; “Kisi vakıf bir evde doğar, vakıf bir beşikte büyür, vakıf bir müesseseden beslenir, vakıf bir evde ikamet eder, vakıf bir müessesede çalışır, vakıf bir evde ölür, vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa defnedilir" şeklindeki sözünün, vakıfların sosyal hayattaki yerinin tarifi açısından dikkate değer olduğunu kaydetti.
VAKIFLAR SOSYAL HAYATIN RİTMİNİ SAĞLIYOR
Osmanlı’da, güvenlik ve adli hizmetlerin dışında hemen tüm alanlarda vakıfların hizmet verdiğini dile getiren Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, bu nedenle vakıfların, kamu ve özel sektör dışındaki üçüncü bir sektör olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, “Vakıflar toplamda sosyal bütünleşmeyi sağlar, gelir ve servet dağılımına olumlu etkilerde bulunur, sınıf ayrışmalarını ve çatışmalarını kısıtlar” diye konuştu.
OSMANLI’DA VAKIF ANLAYIŞI
Vakıfların, aynı zamanda yerleşim birimlerinin fiziki yapılanmasını belirleyen bir kurum olduğunu anlatan Kılıç, Osmanlı toplumunda ibadethane, okul ve hamam gibi vakıf ürünü kamusal mekanların, yerleşim birimlerinin merkezinde yer aldığını ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Osmanlı toplumunda daha geniş yerleşim birimlerine vakıflar eliyle çeşitli külliyeler kurulduğunu hepimiz biliyoruz. Bu eserler, kamu hizmetlerini büyük ölçüde karşılamaktadırlar. Bu özellikleri ile şehrin sosyal ve fiziki merkezi niteliğindedirler. Aynı zamanda vakıfların Osmanlı devlet yönetimine sosyo-politik anlamda bir denge sağladıkları da, inkarı mümkün olmayan bir gerçektir” diye konuştu.
VAKFİYELERİ KORUYABİLİYOR MUYUZ?
Öte yandan Türk ve İslam toplumlarında önemli bir yeri bulunmasına karşın hızlı yapılaşma ve betonlaşmadan en çok zarar görenlerin de, yine vakıf eserleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, çarpık yapılaşmanın vakıf eserlerine zarar verdiğini ifade etti. Geçmişin izlerini taşıyan ve Türk milli kültürünün şifreleri demek olan vakıf eserlerinin, hızlı gelişen betonlaşma tehdidi yüzünden gerektiği kadar korunamadığını anlatan Kılıç, “Maalesef çarpık kentleşme ve hızlı betonlaşma yüzünden vakıf eserlerimiz ve akarlarımız, adeta orman içinde kalmış küçük evler misali kaybolup gitmişlerdir. Halbuki vakıf eserleri, geçmişin izlerini taşımaları ve turizm için büyük potansiyel barındırmaları nedeniyle korunmalıdır” dedi.
VAKIF ESERLERİ VE KATMA DEĞER ÜRETİM BOYUTLARI

Vakıf eserlerinin, turizm yolu ile şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilir konuma getirilmelerinin mümkün olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Vakıf bilincinin sadece kurumlarda değil, bireysel olarak vatandaşlarda da olması lazımdır. Vakıf eserlerinin ve vakıf hizmetleri hakkında bilgilerinin artması ve bu bilincin oluşmasında önemli bir katkıda bulunacaktır. Bizi en çok sevindiren bir hususta şudur ki Vakıflar Genel Müdürlüğü son yıllarda ülke çapında vakıf eserlerine hak ettiği özveriyi göstermektedir. Son zamanlarda da birçok vakıf eseri ile ilgili çalışmalar halkımız tarafından da görülmekte olup, takdir edilmektedir.” şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sırri tekin 10 Mayıs 2009 Pazar 22:16

ümit hocam neler yazmışınız helal olsun

Yorumu oyla      6      4  
yorumsuz 8 Mayıs 2009 Cuma 10:40

Ey yetkililer vakıflar haftası başlarken birde ALAH için ERZURUM kalesinin iç ve dişına bakın harcadığınız tarihi eser ve çeveresi ne durumda bir vakıflar haftasından bahedilmektedir. Önce aynaya bakın sonrada vakif eserlerinin etrafına bakınkı bu esderleri yapanların kemikleri sizlamasın bu vesile ile vakıf eserlerine bakanlara yapanların duranlarına ALLAH uzun ömür versin ölenlerinde ruları şat mekanlari ÇENNET olsun sagılarımla

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahalli Çevre Kurulu toplandı
Erzurum Mahalli Çevre Kurulu, Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş başkanlığında ...
Hac kuraları 21 mayıs'ta çekilecek
Hac farizası için başvuru yapanların kuralarının 21 Mayıs günü çekileceği bildirildi.
MEB çalışanları tarihi eserleri gezdi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Erzurum’da düzenlenen hizmet içi seminerine ...
 
Camilere internet erişim merkezi
Diyanet İşleri Başkanlığı, önümüzdeki 4 yılda teknolojinin sunduğu imkanlardan ...
“Önceliğimiz tarihi dokuyu korumak”
GHA/Yakutiye Belediye Başkanı Korkut, “Yerel yönetim olarak önceliğimiz, ...
Anne hakkı, azizdir
GHA/Pazar günü kutlanacak olan Anneler Günü nedeniyle hareketliliğin yaşanmaya ...
 
Meclis, Sosyal Hizmetleri değerlendirdi
Erzurum İl Genel Meclisi Mayıs ayı ikinci oturumu Meclis Başkan vekili ...
Bu sefer aynı hataya düşmediler
GHA/ Erzurum’da birbirinden renkli etkinliklerle kutlanan Vakıflar Haftası, ...
Büyükşehir’de çamur temizliği
Erzurum’da dün gece yağan çamurun ardından cadde ve kaldırımlar Büyükşehir ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva