Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, Vakıfların Türk kültüründe yerinin ayrı olduğunu belirterek, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın milletimizde kendini vakıf olarak bulan bir olgu olduğunu söyledi. Korkut, “Vakıf; yorgunu dinlendiren misafirhane, yetimi barındıran yurt, yoksulu güldüren yuvadır. Vakıf; cahili öğreten okul, açı doyuran aşevi, hastayı tedavi eden hastanedir. Vakıf böylesine önemlidir” dedi.
KORKUT: VAKIF GELENEĞİ DESTEKLENMELİDİR
Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, Türk toplumunda vakıfların çok eski bir geçmişi olduğunu söyledi. Korkut, “Eskiden bağışlanan hanlar, hamamlar, yapılan köprüler, çeşmeler, okullar ve camiler buna örnek olarak verilebilir. Bağışlanan bu eserlerin geleceğe sağlıklı kalabilmeleri korunmalarına bağlıdır. Geçmişin gelecekte yaşatılması da vakıfların görevleri arasındadır. Tarihin izlerinin yaşandığı bu eserlere sahip çıkalım. Yaşamaları için yardım edelim. Vakıf eserlerini korumak için yardımcı olalım. Hayırlı iş yapmanın en emin yolu vakıflara yapılan bağışlardır” şeklinde konuştu.
VAKIF GELENEĞİ VE YÜKSEK MİLLİ TERBİYE
“Vakıf kurumu; insanın insana, hatta insanın tüm canlılara sunabileceği hizmetin tümüdür” diyen Korkut, Atatürk’ün vakıflara özel önem verdiğini söyledi. Ali Korkut, “Atatürk,
Mart 1922'de T.B.M.M.’ni Açış Nutkundaki şu sözleriyle konuya verdiği önemi: “Vakıflarla ilgili konulara gelince; bilinmektedir ki vakıflar memleketimizin mühim bir servetini teşkil eder. … Efendiler; Vakıfların varoluş esprisi göz önüne alınınca; bunun dinî müesseseler ile beraber hizmet ve sosyal dayanışmayı hedeflediği ortaya çıkar. Vakıfların imarethaneler, bîmarhâneler, hastahaneler, kütüphaneler, kervansaraylar, hamamlar, çeşmeler, mektepler, medreseler, ve diğer irfan müesseselerini kapsamış olması, vakıflara ait konuların çözümünde uyulması zorunlu olan esasları göstermektedir.” Bir deyimle özetlersek Vakıflar; varlıklarını vatan ve milletine armağan edenlerin eserleridir” dedi.