VEREMLE MÜCADELE HAFTASI BAŞLADI
Veremle Mücadele Haftası nedeniyle basın açıklaması yapan Erzurum Sağlık İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum genelinde aldıkları önlemleri ve tedavi aşamalarını anlattı, doğrudan gözetimli tedavi stratejisiyle verem mikrobuyla savaşacaklarını belirtti.
VEREM’E DİKKAT
Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü’nde yapılan basın açıklamasında Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, verem mikrobuyla ilgili bilgiler verdi. Hastalığın bulaşması ve belirtileriyle ilgili bilgiler veren Vançelik şunları söyledi; “Verem, tüm Dünya ülkelerinde, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde, yaygın görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın hava yolu ile bulaşması, toplum sağlığını tehdit etmesine yol açmaktadır. Sağlıklı kişiler, hastalık kaynağını bilmedikleri için risk altındadırlar. Toplumun sağlığını korumanın en etkin yolu, bulaşıcı özellikteki her bir veremli hastaya erken tanı koymak ve etkili şekilde tedavi etmektir. Tüm Dünya’ da verem hastalığı için en etkin tedavi metodu “Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) dir. DGTS, sağlık çalışanlarının hastaların yaşadıkları yere gidip bizzat kendilerinin ilaçları vermesi işidir. Ülkemizde 2003 yılında seçilen dört verem savaş dispanserinde pilot uygulama olarak DGTS başlatılmıştır. İlimizde de Ekim 2007’den itibaren bu uygulamaya geçilmiştir. Hatta verem hastaları toplumda tanınıp sıkıntı yaşamasınlar diye ülkemizde bir ilk olarak sağlık çalışanları evlerini sivil olarak ziyaret etmektedirler.”
Erzurum’daki verem hastası sayısına da değinen Vançelik, konuşmasına şöyle devam etti:“İlimizde 2007 yılında kayıtlı hasta sayısı 147’ dir. Bu sayının 82’ si akciğer veremi, 65’ i akciğer dışı veremidir. Bu hastalardan 61’nin tedavisi tamamlandı. 79 hastanın ise tedavisine devam ediliyor.”
OKULLARDA BROŞÜR DAĞITILACAK
İl Sağlık Müdürlüğü olarak önümüzdeki günlerde, okullarda, verem mikrobunu tanıtıcı broşürler dağıtacaklarını da belirten Vançelik, şunları kaydetti; “Bu yıl 61’ncisi düzenlenecek olan verem eğitimi ve propaganda haftası nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm ilköğretim ve lise öğrencilerine hastalık hakkında bilgi verilecek, yerel televizyon kanallarında halkımıza bilgiler aktarılacak, yazılı basında konu ile ilgili basın bültenleri yayınlanacaktır.”