MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK TARİHE ATILAN İFTİRAYI TEKZİP ETTİ:
ENVER PAŞA HAİN DEĞİLDİ
Sarıkamış Şehitleri Anma Töreni'ne katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Enver Paşa'nın hain olmadığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise 90 yıl önce ölüme sebebiyet vermiş tabiat ortamının artık akıllı bir şekilde "berekete" dönüştürülmesini temenni ettiğini kaydetti.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 93 yıl önce bu topraklar uğruna bu topraklarda şehit düşenleri anmak için Sarıkamış'ta olduklarını kaydederek, ''Gerek dün, gerek bugün vatanı namusu uğruna hayatlarını seve seve feda eden şehitlerimizin uğrunda saygıyla bir kez daha eğiliyorum. Tarih bir ibret ilmidir. Tarihteki güzellikleri ve iyi örnekleri bugüne taşımak için çocuklarımıza tarih öğretiriz. Tarih bizim milli hatıralarımızdır. Milli hatıralarımız çok değerlidir" diye konuştu.
ENVER PAŞA İYİ ANLAŞILMALI
Bakan Çelik, Enver Paşa'nın Sarıkamış harekatında önemli rolünün olduğunu vurgulayarak, Enver Paşa'nın bir vatan haini olmadığının altını çizdi. Enver Paşa'nın bir vatanperver olduğunu dile getiren Bakan Çelik, şunları söyledi: " Enver Paşa ve arkadaşları komitacılıkla, devlet idaresini birbirine karıştırdılar. Makedonya Dağları'nda başlayan komitacılık, Tacikistan topraklarında Enver Paşa için büyük bir trajedi ile bitti. Ama Enver Paşa kendi trajedisini hazırladığı gibi bir milletin de trajedisini hazırladı. Siz eğer duygularınızı aklınızın önüne çıkarırsanız; kendinizi de yönettiğiniz insanları da felaketlere sürüklersiniz. Biz her zaman sahip olduğumuz yüce duygulara sımsıkı sarılacağız ama asla duygularımızı aklımızın önüne çıkarmayacağız. Duygularımızı aklımızın önüne çıkarırsak kaybederiz. Akıl ve bilim neyi gerektiriyorsa ona göre hareket etmek zorundayız."
ERZURUM DEĞERLENDİRMESİ
Bakan Çelik, Kars'ta yaşanan hava muhalefeti nedeniyle Erzurum'a inmek zorunda kaldıklarını belirterek, ''Bugün Kars uçağı hava muhalefeti nedeniyle Kars'a gelemedi. Dediler ki; 'Erzurum üzerinden giderseniz macera olur. Kar vardır, tipi vardır'. Biz de dedik ki; 'Hayır eğer Kars'ta, Erzurum'da, Digor'da, Sarıkamış'ta bizim insanımız bu şartlarda yaşıyorsa, yol ne kadar çetin olursa olsun biz oraya gideriz.' ve geldik."' diye konuştu.
RABBİM BİZE BİR DAHA ŞEHİD VERDİRMESİN
"Allah bize bir daha şehit verdirmesin" ifadelerini kullanan Çelik,Gazilerimizin her zaman yanındayız. Şehitlerimizin çocukları bizim kutsal emanetlerimizdir. Mehmet Akif, o meşhur şiirinde der ki; 'Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez.' Yüreklerimiz toplu vurdukça gönüllerde çatlama, bölünme olmadıkça, bizi kimse bölemeyecektir. Bu topraklarda bölünme olacağına kesinlikle inanmayalım. Yeter ki biz gönüllerde bölünme meydana getirmeyelim. Bizim bu topraklardaki insanımız tarih boyunca çektikleri acılara çocuklarımıza öğretmek onlara tatbiki bir tarih dersi vermek üzere her yıl Çanakkale'ye 10 bin öğrenci gönderiyoruz. 2005 yılından itibaren milli mücadelenin geçtiği şehirlerimizi içine alan cumhuriyet gezileri yapıyoruz. Sarıkamış çok özel bir yere sahip olmasından dolayı Sarıkamış'ı ve Kars'ı da bu programa alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda buraya binlerce insanımızı buraya getirip çocuklarımıza tatbiki bir tarih dersi vereceğiz" dedi.
BAKAN GÜNAY: TARİH İBRET ALMAK İÇİNDİR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Sarıkamış'ta ve vatanın dört bir yanında şehit olan askerleri bir kez daha minnetle andıklarını belirterek başladığı konuşmasında, Rus arşivlerinde Türk askerleri için ''Gözleri Allah'a teslimiyetle açıktı'' ifadesinin kullanıldığına dikkat çekti. Askerin türkülerde 'yoksul' diye geçtiğini hatırlatan Günay, şunları söyledi:
"Yoksul askerimiz ölüyor ama yönetenler yeterince bilgili olmadığı için bir imparatorlukta 1908 ile 1915 yılları arasında batıyor. Tarih ibret almak, ders çıkarılmak içindir. Buradan şu dersi çıkarıyoruz. Milletimiz çok vefakâr çok özverili ve cesurdur ama sadece bu cesaretin üzerine her şeyi bina etmek; tedbiri ihmal etmek bir milleti zaman zaman felakete de sürükleyebilir. 1. dünya savaşı ve sonrasında yaşadıklarımız çok önemlidir. Biz gerçekten çok sıkıntı ve acı çekmiş bir milletiz. Artık buradan çıkmamız ve artık güzel günler görmemiz gerekiyor". Türk milletinin gözü yaşlı bir millet olduğunu ifade eden Günay, "Bu neden 1700'lerin başından 1900'lerin birinci dilimine kadar neredeyse güzel gün görmemiş bir milletiz. Bir Çanakkale destanımız var. Büyük fedakârlıklar verilerek elde edilmiş bir başarıdır Çanakkale. Bu nedenle türkülerimiz acılıdır ve ağıtlarımız çoktur. Biraz önce düşündüm. Tokat yolları türküsü söylenirken bazen gençlerimiz kalkıp oynuyor. '15'liler gidiyor denmesi' 15-16 yaşındaki çocukların askere gitmesini anlatıyor. Hiçbir kök ve köken ayrımı olmaksızın milletin kardeşlik duyguları artsın diye çalışıyoruz. 90 yıl önce ölüme sebebiyet vermiş tabiat ortamının artık aklımızı kullanarak berekete dönüştürülmesini temenni ediyorum. Bu kadar acı bu millete yeter. Bundan sonra artık güzel günler bizi bekliyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Sayın Başbakanımızın verdiği talimatla bugün buradayız. Cumhuriyet hükümetinin tüm üyeleri hep birlikte tüm gayretimizle çalışıyoruz.
Bu vatan bize bir emanet. Bütün bu anlatılanlar, bize sokakta bulmadığımız bir vatan üzerinde yaşadığımızı hatırlatıyor. Tüm gayretimizle milletimizin yüzü gülsün diye uğraşıyoruz. Hükümetimizin tüm arayışı bu uğurdadır. Bu emaneti büyük bir saygıyla taşıyoruz" şeklinde konuştu.