Uzman Doktor İçin Acil Nöbet Havuzu
Aynı dalda 4'den daha az uzman hekimin bulunduğu hastanelerin bu daldaki uzmanları ortak bir havuzda toplanarak, acil vakalarının en yoğun olduğu hastanede nöbet tutacaklar.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, uzman doktorların acil servislerde nöbet tutmasına ilişkin bir genelge yayınlandı.
ÖNCELİKLİ BRANŞLAR
Genelgeye göre, acil nöbetlerini öncelikle iç hastalıkları, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarındaki uzmanları tutacak.
Beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji, nöroloji, kulak burun boğaz hastalıkları, göz hastalıkları, üroloji branşlarında 4 ve daha fazla uzman hekimin bulunması durumunda il sağlık müdürlükleri ve hastane başhekimliklerince yapılacak değerlendirme sonucunda ihtiyaç duyulması halinde branş nöbeti tutulacak.
Eğitim ve araştırma hastanelerinde başhekimin uygun görmesi durumunda, yan dal uzmanlık branşları ana dal içinde değerlendirilerek nöbete dahil edilecek.
HASTA TAKİP EDİLECEK
Uzman hekim tarafından nöbet tuttuğu hastanede yatırılarak, tedavi ve ameliyat edilen hastanın takibi taburcu oluncaya kadar aynı hekim tarafından yapılacak. Şartların elvermesi ve gerekli olması halinde ilgili hekim hastasını kendi çalıştığı hastaneye nakledebilecek.
Nöbet hizmetlerinin bir kısmı ücretlendirilirken, aylık nöbetin toplam 80 saati aşması durumunda izin kullandırılacak.
"BOŞ YATAK YOK" MAZERETİ GÜÇLEŞECEK
Hastanelerde boş yatak olmadığı gerekçesiyle hastaların başka hastanelere sevk edilmesinin önlenmesi amacıyla her gün akşam başhemşirelik tarafından servislerdeki boş hasta yatakları tespit edilerek, listesi acil nöbetçi hekimine verilecek. Tüm boş yataklar gerektiğinde kullanılmak üzere acilin emrine tahsis edilecek.