Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla 2014 yılında imzalanan ve 2016 yılında tamamlanacak olan projenin 2015 yılı verim kontrolleri yapıldı. Yapılan kontrollerde proje kapsamında ekilen tohumlarda yüksek verim gözlemlendi. Tohumların suya fazla ihtiyaç duymaması ve sıcak ile soğuk havalara karşı dayanıklı olması en büyük özelliği olarak ön plana çıkıyor.
‘İSTENİLEN VERİM ALINDI’
Denetlemelerde bulunan Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, “Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla 2014 yılında imzalanan ve 2016 yılında tamamlanacak olan projenin 2015 yılı verim kontrolleri yapıldı. 2014 yılında güzlük ekim yaptırılan ve Güllü Mahallesindeki örnek çiftçilerimizden Eta Dizikara’nın demostrasyon tarlası gezilerek incelendi. Yüksek verimli buğday çeşit ekiminin bölgemizde yaygınlaştırılması amacını güden proje ile buğday üreticisinin yüzünü güldürmeyi amaçlamaktadır. Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin günlerce süren etkin ve yoğun çalışmalarıyla tarladan istenilen verim alındı. Bu proje ile bölge üreticisinin cebini sevindirecek, aşina olduğu tohumlardan daha fazla kazanç sağlayacak, bölge için daha yeni olan tohum çeşitleri belirlendi.” diye konuştu.
GENÇ VE YENİLİKLERE AÇIK BİR ÇALIŞMA
Projenin ön çalışmalarına değinen Yiğit, “Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin yaptıkları etüt ve incelemeler sonucunda, proje üreticileri ve demostrasyon alanları büyük bir titizlikle belirlenerek 2014 yılında güzlük ekilişler gerçekleştirilmişti. Teknik ekipman varlığı, genç ve yeniliklere açık olma referansı, tarla varlığı ve tohum çeşitlerine uygun arazi envanterine sahip olma durumu gibi bir çok kıstas rasat edilerek ilgili mahallelerden dokuz üretici ve Aziziye İlçesine bağlı mahallelerden bir üretici projeye dahil edildi. Syrena ODESKA(Ukrayna Çeşidi) ve NOTA(Rusya Çeşidi) isimli buğday çeşitlerinin ekimi, bakımı ve hasadıyla gerçekleşecek olan, 10’dalık demostrasyonlarla üreticinin kısmen de olsa eksantif tarımdan entansif tarıma geçişi hedeflenmektedir.” şeklinde konuşma.
FARK ORTADA
Projedeki verimliliği ortaya koyan Yiğit, “Erzurum İli 2013 verilerine göre sertifikalı buğday çeşitlerinden alınan verim sulu da 250 kg/da ile 350 kg/da olarak kayıtlara geçerken, kuru da 240 kg/da ile 150 kg/da seviyesinde kalmıştır. Söz konusu projede demostrasyona tabii buğday çeşitlerinden ise 550 kg/da ile 700 kg/da arasında değişebilir verim beklenirken, hedeflenen başarıya ulaşıldı. Verimi etkileyen en önemli faktörlerden toprağın bitki besin element içeriğinin belirlenmesi için Proje Koordinasyon ekiplerince ilgili alanlardan toprak örnekleri alınırken, gübrelemenin yerinde, zamanında ve miktarında yapılabilmesi amacıyla yayım faaliyetleri aktif olarak sürdürülüyor. Üretimin her safhasında üreticiyle kol kola yürüme amaçlanırken, bu amaç planlanan yayım faaliyetleri ile desteklenmektedir. Marmara Tohum Geliştirme A.Ş. , bölgede ki üreticinin potansiyeli yüksek verimli buğday çeşitleriyle tanışmasına sertifikalı tohum temini ile destek sağlarken, iki yıl süreli projede tohumun yaygınlaştırılması ve başka bir üreticinin sisteme dâhil edilmesi için, 10’dalık üretim alanına yetecek miktar tohumun temini, projeye dâhil üreticilerin hasat sonrası hâsılatlarından planlanıyor. Hızla artan dünya nüfusu ve bunun paralelinde ivme gösteren gıda ihtiyacı ve bölgede ki iklim şartları projeyi bu şekilde daha ehemmiyetli kılıyor.” dedi.
‘KEŞKE DAHA ÖNCE YAPILSAYDI’
Çiftçilerden Eta Dizikara, geç kalınmış bir çalışma olduğunu söyledi. Dizikara, “Bizim daha önce ekimini yaptığımız buğdaya göre bu buğdaylarda daha verimli. Bu tür projelere daha önceden geçilmiş olmalıydık. Artık köylerde fazla insan kalmadı. Belki bu tür projeler köyleri yeniden canlandıracaktır.” şeklinde konuştu.