ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2015 Çarşamba - 07:54

Uygulama ‘keşke’ dedirtti..!

M.COŞKUN-Yüksek verimli buğday çeşit ekiminin Erzurum’da yaygınlaştırılması amacı ile ekilen tohumlarda başarı elde edildi. Üretimini gerçekleştiren çiftçiler, ‘keşke daha önce bu uygulamaya geçilseydi.’ dedi.

Uygulama ‘keşke’ dedirtti..!

Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla 2014 yılında imzalanan ve 2016 yılında tamamlanacak olan projenin 2015 yılı verim kontrolleri yapıldı. Yapılan kontrollerde proje kapsamında ekilen tohumlarda yüksek verim gözlemlendi. Tohumların suya fazla ihtiyaç duymaması ve sıcak ile soğuk havalara karşı dayanıklı olması en büyük özelliği olarak ön plana çıkıyor.

‘İSTENİLEN VERİM ALINDI’

Denetlemelerde bulunan Palandöken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, “Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Marmara Tohum Geliştirme A.Ş ortaklığıyla 2014 yılında imzalanan ve 2016 yılında tamamlanacak olan projenin 2015 yılı verim kontrolleri yapıldı. 2014 yılında güzlük ekim yaptırılan ve Güllü Mahallesindeki örnek çiftçilerimizden Eta Dizikara’nın demostrasyon tarlası gezilerek incelendi. Yüksek verimli buğday çeşit ekiminin bölgemizde yaygınlaştırılması amacını güden proje ile buğday üreticisinin yüzünü güldürmeyi amaçlamaktadır. Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin günlerce süren etkin ve yoğun çalışmalarıyla tarladan istenilen verim alındı. Bu proje ile bölge üreticisinin cebini sevindirecek, aşina olduğu tohumlardan daha fazla kazanç sağlayacak, bölge için daha yeni olan tohum çeşitleri belirlendi.” diye konuştu.

GENÇ VE YENİLİKLERE AÇIK BİR ÇALIŞMA

Projenin ön çalışmalarına değinen Yiğit, “Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin yaptıkları etüt ve incelemeler sonucunda, proje üreticileri ve demostrasyon alanları büyük bir titizlikle belirlenerek 2014 yılında güzlük ekilişler gerçekleştirilmişti. Teknik ekipman varlığı, genç ve yeniliklere açık olma referansı, tarla varlığı ve tohum çeşitlerine uygun arazi envanterine sahip olma durumu gibi bir çok kıstas rasat edilerek ilgili mahallelerden dokuz üretici ve Aziziye İlçesine bağlı mahallelerden bir üretici projeye dahil edildi. Syrena ODESKA(Ukrayna Çeşidi) ve NOTA(Rusya Çeşidi) isimli buğday çeşitlerinin ekimi, bakımı ve hasadıyla gerçekleşecek olan, 10’dalık demostrasyonlarla üreticinin kısmen de olsa eksantif tarımdan entansif tarıma geçişi hedeflenmektedir.” şeklinde konuşma.

FARK ORTADA

Projedeki verimliliği ortaya koyan Yiğit, “Erzurum İli 2013 verilerine göre sertifikalı buğday çeşitlerinden alınan verim sulu da 250 kg/da ile 350 kg/da olarak kayıtlara geçerken, kuru da 240 kg/da ile 150 kg/da seviyesinde kalmıştır. Söz konusu projede demostrasyona tabii buğday çeşitlerinden ise 550 kg/da ile 700 kg/da arasında değişebilir verim beklenirken, hedeflenen başarıya ulaşıldı. Verimi etkileyen en önemli faktörlerden toprağın bitki besin element içeriğinin belirlenmesi için Proje Koordinasyon ekiplerince ilgili alanlardan toprak örnekleri alınırken, gübrelemenin yerinde, zamanında ve miktarında yapılabilmesi amacıyla yayım faaliyetleri aktif olarak sürdürülüyor. Üretimin her safhasında üreticiyle kol kola yürüme amaçlanırken, bu amaç planlanan yayım faaliyetleri ile desteklenmektedir. Marmara Tohum Geliştirme A.Ş. , bölgede ki üreticinin potansiyeli yüksek verimli buğday çeşitleriyle tanışmasına sertifikalı tohum temini ile destek sağlarken, iki yıl süreli projede tohumun yaygınlaştırılması ve başka bir üreticinin sisteme dâhil edilmesi için, 10’dalık üretim alanına yetecek miktar tohumun temini, projeye dâhil üreticilerin hasat sonrası hâsılatlarından planlanıyor. Hızla artan dünya nüfusu ve bunun paralelinde ivme gösteren gıda ihtiyacı ve bölgede ki iklim şartları projeyi bu şekilde daha ehemmiyetli kılıyor.” dedi.

‘KEŞKE DAHA ÖNCE YAPILSAYDI’

Çiftçilerden Eta Dizikara, geç kalınmış bir çalışma olduğunu söyledi. Dizikara, “Bizim daha önce ekimini yaptığımız buğdaya göre bu buğdaylarda daha verimli. Bu tür projelere daha önceden geçilmiş olmalıydık. Artık köylerde fazla insan kalmadı. Belki bu tür projeler köyleri yeniden canlandıracaktır.” şeklinde konuştu.

 

 
Erzurum Hepatit B’nin yoğun olduğu illerden
 
‘El kahve dafiun nevme..’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydemir’den Tarımda Ufuk Arayışı
AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, Sebze Üreticileri Derneği'nin Erzurum ...
Memur Sen taleplerini açıkladı
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen’in “2016-2017 Toplu Sözleşme ...
DAP’ta 12 projeye destek
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Sınır ...
 
OSB’lerde istihdam artırılacak
Bakan Işık, "OSB'lerdeki boş parsellerin tahsisinin yapılması ve üretimin ...
Artış rekoru Erzurum’da
M.AKDAĞ-Erzurum’da 2015 yılının ilk altı ayında ekonomik performanstaki ...
Biz demedik, TOBB dedi..!
M.AKDAĞ-Erzurum’da 2014 yılının ocak-haziran ayları dönemine göre, bu ...
 
Erzurum’un ülke payı arttı
M.AKDAĞ-DOSİAD araştırma Merkezi verilerine göre, altı aylık düzeyde Erzurum’un ...
Erzurum OBM’den ORKÖY açılımı
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünün 2015 Yılı ORKÖY faaliyetleri Orman köylülerinin ...
‘Ticaretten men edilsinler’
Palandöken, yetkililerin gıda piyasasında yapmış oldukları denetimler ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva