Türkiye ortalamasının çok altında balık tüketen Erzurum'da, balık talebinin artmasının çok sevindirici olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Araştırma görevlisi Veysel Parlak, Özellikle Ramazan ayında sindirilmesinin kolay olması nedeniyle balık etinin tercih edildiğini kaydetti.
Parlak, “ Ramazan ayının gelmesi ile birlikte balığa olan talep arttı. Atatürk Üniversitesi su ürünleri fakültesi içsu balıkları uygulama ve araştırma merkezinde canlı olarak satılan alabalık miktarı bir önceki aya göre yüzde 30 artış gösterdi. Türkiye ortalamasının çok altında balık tüketen Erzurum'da, balık satışlarının ve talebinin artması sevindirici olduğunu özellikle Ramazan ayında sindirilmesinin kolay olması nedeniyle balık etinin tercih ediliyor. Fakültemiz ürünlerinin kalitesinden dolayı marka değeri olduğunu ve taklit edilir hale geldi, üretilen balıkların canlı ya da vakum paket olarak yalnızca tesislerimizde satılıyor. Bunun dışında herhangi bir noktada balık satış yapılmıyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar sofralarında farklı bir lezzet için balığa daha fazla ilgi gösteriyor.” dedi
Atatürk Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Araştırma görevlisi Veysel Parlak, balığın faydaları hakkında şu bilgiler verdi:” Balık, protein, D vitamini ve eser elementler açısından mükemmel bir besin kaynağıdır. İçerdiği fosfor, sülfür, vanadyum gibi mineraller sayesinde büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar. Sağlıklı diş etleri ve diş yapısı oluşmasına yardımcı olur. Cilt rengini güzelleştirir. Saçların daha dayanıklı olmasını sağlar. Bakteriyel enfeksiyonlarda mücadeleye katkıda bulunur. Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisiyle kalp krizinin önlenmesinde önemli rol oynar. Nişasta ve yağların parçalanarak vücutta kullanılmasına yardım eder. Eklem sağlığına faydalıdır. Şeker hastalarının tedavisinde kullanılır. Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir. Yanık tedavisinde faydası vardır. Migren hastalarında faydası kanıtlanmıştır. Glokom (göz içinde basınç artması nedeniyle meydana gelen körlük) tedavisinde faydası vardır.”