Plastik ve PVC endüstrisinin, kerestecilik sektöründe gerilemeye neden olduğu bildirildi. Yapıların kapı ve pencere aksamlarında artık ahşap yerine PVC ve plastik ürünlerin tercih edildiği kaydedilirken, yer döşemeciliğinde bile plastiğin göz doldurmaya başladığı ifade edildi.
TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜLER
Erzurum Keresteciler Odası Başkanı Mustafa Kumbasar, gelişen sanayi ve teknolojinin, plastik endüstrisiyle PVC ürünlerini gözbebeği haline getirdiğini söyledi. Evlerin genellikle kapı ve pencere sistemlerinde kullanılan ahşap ürünlerin, yerini artık plastik ve PVC ürünlere bıraktığını vurgulayan Kumbasar, yer döşemeciliğinde bile neredeyse tamamen plastik ürünlerin tercih edilmeye başlandığını kaydetti.
2011 UMUDU
Erzurum’daki kerestecilik sektörünün tek umudunun 2011 Kış Oyunları’na hazırlık çerçevesinde yürütülen fiziki hazırlıklar olduğuna dikkati çeken Erzurum Keresteciler Odası Başkanı Kumbasar, “Erzurum’da 2011 Kış Oyunları dolayısıyla inşaat alanında bir yoğunluk yaşanmasını bekliyoruz. Bu yoğunluk, kerestecilik sektörü için bir çıkış kapısı olacak” dedi.
İNŞAAT SEZONU ENDİŞESİ
Geçtiğimiz yıl inşaat sektöründeki durgunluğun da etkisiyle, sektör çalışanlarının 2009 yılına mali açıdan bitkin girdiğini vurgulayan Kumbasar, yeni inşaat sezonunun hareketli geçmesini çok arzu ettiklerini ifade ederek, “İnşaat sezonu geçtiğimiz yıl durgun geçti. Bu durgunluk, inşaat sektörüne bağlı çoğu iş kolunu olduğu gibi, kerestecileri de olumsuz yönde etkiledi. Bu yıl sezonun hareketli geçmesi için dua ediyoruz. 2011 Kış Oyunları’na hazırlık kapsamında yapılacak olan inşaat işleri de, umutlandığımız bir diğer konudur” diye konuştu.
KUMBASAR: ERZURUM’DA İŞSİZ ÇOK, YETİŞMİŞ ELEMAN YOK
Öte yandan Keresteciler Odası Başkanı Mustafa Kumbasar, Erzurum’daki iş hayatında karşılaştıkları en büyük sorunun kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu dile getirdi. İstihdam konusunda talihsiz olarak değerlendirdiği Erzurum’un, yaşadığı en büyük sorunun yetişmiş eleman azlığı olduğuna dikkati çeken Kumbasar, “Erzurum’da işsiz sayısı alabildiğine çok, ancak yetişmiş ve işten anlayan insan sayısı çok az. Bu nedenle vasıfsız olarak tabir edilen bu işgücünün, piyasanın talepleri doğrultusunda mesleki becerilerle donatılması ve piyasaya sunulması gerekmektedir. Şehirde birçok iş kolu, eleman sıkıntısı çekmektedir. Piyasadaki yetişmiş eleman sayısı az olduğundan, eskisi gibi çırak ve kalfa da bulunamamaktadır. Bu nedenle mesleki eğitim kurslarına büyük ağırlık verilmesi gerektiği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.