Uluslararası organizasyonlar, kentlerde yatırımları hızlandırıp spor altyapısını güçlendirirken, ülkenin tanıtımına da önemli katkı yapıyor. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Erzurum'a 450 milyon liralık modern tesisler kazandırırken, Akdeniz Oyunları Mersin'e 400, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları da Trabzon'a 220 milyon liralık yatırım sağlayacak. Trabzon, oyunlar sayesinde Türkiye'nin ilk kapanır yüzme havuzunun yanı sıra 7 bin 500 kişilik spor salonuna da sahip olacak.
1971'de Akdeniz Oyunları'na, 2005'te Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'na ev sahipliği yapan ve tesis altyapısı güçlenen İzmir'de, bu yıl 3 uluslararası organizasyon daha düzenlenecek.
UNİVERSİADE 2011
Erzurum'un ev sahipliğinde, 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yapılan tesisler ve çalışmalar, kentin çehresini değiştirdi.
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Erzurum-2011 için yapılan tesislere 450 milyon lira harcandığını belirterek, ''En fazla para harcanan tesisler, 100 milyon lira ile Konaklı Kayak Merkezi ve 94 milyon lira ile Türk Telekom Atlama Kuleleri oldu. Bu tesislerin geri dönüşümünü para olarak beklememiz tabii ki mümkün değil, ancak bunlar, sağlıklı bir nesil olarak geri dönecek. Erzurum'un olimpiyata aday olacak yapıya gelmiş bir il olması en büyük geri dönüşümdür'' dedi.
ÇİNTIMAR’IN DEĞERLENDİRMESİ
Çintimar, Erzurum'un uluslararası kamp merkezi olması için çalışmaların sürdüğünü bildirerek, şunları kaydetti: ''Erzurum'da herkesin buz pateni salonlarımıza gelmesi için çabalıyoruz. Erzurum bundan sonra kahvehaneleriyle değil, buzda kayan, buzda akrobasi gösterisi yapan, buzda şampiyon olan, karda şampiyon olan sporcularıyla ünlü bir kent olacak. Bu tesislerin Erzurum'a yetmeyeceğini zamanla göreceğiz. Palandöken'deki salonumuzun birini akşamları halkımıza açıyoruz. Atlama kulemizin oteli tam kapasite dolu. Buranın kafeteryasında ziyarete giden vatandaşlarımıza ücretsiz çay ikramı yapılıyor.''
YURTKUR YATIRIMI
Kredi ve Yurtlar Kurumu Erzurum Bölge Müdürü Yahya Pasinlioğlu da Erzurum-2011 için toplam 78 milyon liralık yatırım yaptıklarını bildirdi. Oyunlar köyü olarak kullanılan Kredi Yurtlar Kurumu kampüs alanındaki tüm yurtların tadilatının yapıldığını ifade eden Pasinlioğlu, şu bilgileri verdi: ''3 bin kişilik yeni yurt yaptık. Kazım Karabekir Yurt Müdürlüğü adı altında bin 500 kişilik yeni bir kampüs, eski kampüste de bin 500 kişilik yeni bloklar yaptırdık. 8 eski bloğu tadilattan geçirdik. Yurtlarımızı modernize ettik. Erzurum-2011 sayesinde öğrencilerimiz daha modern ortamlara kavuştu.''
TRABZON 2011 AVRUPA GENÇLİK OLİMPİK OYUNLARI'NA HAZIRLANIYOR
1. Karadeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları nedeniyle tesis zengini olacak. 14-17 yaş grubunda 49 ülkeden 4 bine yakın sporcunun katılacağı oyunlar, 9 branşta gerçekleştirilecek. Oyunlarda kullanılacak 7 tesis, Oyunlar Köyü ile mevcut tesislerin modernizasyonu için toplam 220 milyon lira harcandı.
TRABZON AVRUPALI GENÇLERİ AĞIRLAYACAK
Oyunlar için Trabzon'da Türkiye'nin ilk üzeri açılır kapanır, atlama kuleli
olimpik yüzme havuzu yapılıyor. 10 kulvarlı ve bin 400 seyircili kapasiteli
havuzun yanındaki Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu da oyunlarda hizmet verecek.
2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları Genel Koordinatörü Nihat Doker,
Trabzon'un, Türkiye'de ilk olimpiyat organizasyonu yapılan kent olarak kayıtlara geçeceğini ifade ederek, ''Trabzon, 2007'deki Karadeniz Oyunları ile başlattığı tesisleşme hareketini oyunlar nedeniyle zirveye taşıyacak. Bu kent, sadece Türkiye'de değil, dünyada bir spor kenti olarak anılmaya başlanacak'' dedi.
Trabzon'un, sahip olduğu spor tesisleriyle oyunlardan sonra uluslararası
düzeyde her türlü spor organizasyonunun yapılabileceği bir kent haline geleceğini vurgulayan Doker, ''Bu da Trabzon'a spor turizmiyle büyük bir hareketlilik getirecek. Türkiye'nin son 5 yıldaki turizm hareketinde spor organizasyonlarının katkısı yüzde 20 oranındadır. Oyunları, sadece spor organizasyonu olarak algılamıyoruz. Sporcuların yanı sıra onların ebeveynlerinden de 2-3 bin civarında yabancının geleceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.
İZMİR'İN TECRÜBESİ VAR
İzmir, 1971'deki Akdeniz Oyunları ve 2005'teki Dünya Üniversiteler Yaz
Oyunları'yla (Universiade) geliştirdiği tesis altyapısıyla uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. 1971'de 14 ülkeden toplam bin 362 sporcuyla o yıla kadar en fazla katılımın olduğu 6. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan İzmir, olimpiyatlardan sonra en büyük spor organizasyonlarından birini düzenlemeyi başardı. Akdeniz Oyunları için yapılan ve uzun süre Türkiye'nin en büyük seyirci kapasiteli stadı olan Atatürk Stadı, bir dönem üst üste (A) Milli Takım'ın futbol maçlarına sahne oldu.
Özellikle 23. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'ndan sonra birçok ulusal ve uluslararası organizasyona sahne olan İzmir'de oyunlar için yapılan Halkapınar Spor Salonu'nda 2006'da Avrupa Eskrim Şampiyonası, 2007'de Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası, 2008'de Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası, 2009'da Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası, 2010'da Dünya Basketbol Dünya Şampiyonası gibi organizasyonlar gerçekleştirildi. Halkapınar Spor Salonu, ayrıca 2009'da basketbolda Teknosa Türkiye Kupası 8'li finallerinin yanı sıra yine basketbolda Beko All Star 2009'a ve voleybolda da 2008 All Star'a ev sahipliği yaptı.
Örnekköy'deki tenis kortlarında her yıl Uluslararası Türk Telekom İzmir Cup düzenlenirken, üniversite oyunları sırasında yapılan Karşıyaka Spor Salonu'nda, voleybolda 2009'da Arkas Spor'un mutlu sona ulaştığı GM Capital Avrupa Challenge Kupası'nın dörtlü finali gerçekleştirildi.
İzmir'de bu yıl içinde Halkapınar Spor Salonu'nda Dünya Wushu Şampiyonası, Örnekköy'deki kortlarda Dünya İşitme Engelliler Tenis Şampiyonası, Atatürk Spor Salonu'nda ise Yıldızlar Voleybol Dünya Şampiyonası düzenlenecek. Ayrıca 2014'te Avrupa Veteranlar Atletizm Şampiyonası da İzmir'de yapılacak.
MERSİN'İ 2013 AKDENİZ OYUNLARI HEYECANI SARDI
2013 Akdeniz Oyunları'nın ev sahipliğinin Mersin'e verilmesinin ardından
kentte yatırım heyecanı yaşanıyor. Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak'ın Akdeniz Oyunları'yla ilgili, ''Yatırımların organizasyon ve tesisle 200 milyon avroyu geçeceği'' yönündeki açıklamasıyla kentteki spor tesislerinin niceliği ve niteliğinin artması öngörülüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konu üzerinde hassasiyetle durması da yatırımların hızlanacağının habercisi olarak görülüyor.
Stadın yanı sıra 7 bin, 3 bin ve 2 bin kişilik toplam 3 spor salonu, olimpik kapalı yüzme havuzu, atış poligonu ve 10 kortluk tenis tesisi gerekiyor. Kente yeni kazandırılacak tesislerin yanı sıra mevcutların da elden geçirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak işlemlerin tamamı için yaklaşık 310 milyon liralık kaynağa ihtiyaç duyuluyor.
ALTYAPI TAMAMLANDI
Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın da kentteki heyecana değindi. Akdeniz Oyunları'nın bu defa 26 değil, 28 spor dalında yapılacağını söyleyen Taşkın, ''3 bin 500'ü sporcu olmak üzere, oyunlar için 10 bine yakın konuğumuz gelecek. Mersin'de büyük bir hareketlilik olacak. Yapılacak tesisler, Mersin'e yeni bir soluk kazandıracak. Gelecekte başka uluslararası organizasyonlara da adaylık noktasında önemli bir avantaj yakalanacak'' diye konuştu.